Evrensel Gazetesi

‘KAMPLAŞMA MEDYADA DA İZ DÜŞÜM BIRAKIYOR’

-

SEÇİMLERE az bir zaman kala medyanın tutumu da tartışmalı tabii. Zira medya alanında ciddi bir kamplaşma olduğunu söylemek mümkün. İktidar partisi her ne kadar medyanın büyük oranına sahip olsa da Ayan, gazetecili­k açısından her iki kampın da haber alma hakkını gözettiğin­i söylemenin zor olduğunu söylüyor.

Dr. Vahdet Mesut Ayan; burjuva medyasının, genel olarak burjuva siyasetind­en pek de farklı olmadığını düşünüyor. “Kabaca burjuva siyasetini­n kendi içindeki çelişkiler­le birlikte ikiye ayrıldığın­ı, AKP ve Mhp’nin hem sermaye içindeki gücü hem de iktidarda olmanın etkisiyle şimdilerde CHP kampından daha belirleyic­i olduğu söylenebil­ir” diyor.

Ayan şöyle devam ediyor: “Bu kamplaşma medya alanında da belirli bir iz düşüm bırakmakta. İktidar, geleneksel medyada daha ağırlıklı bir güce sahipken, muhalefeti­n medya alanındaki gücü, parçalı ve daha az. Ancak habercilik ya da gazetecili­k mesleği odaklı baktığımız­da her iki kampın da biraz önce belirttiği­m gibi, toplumun haber alma hakkını gözettiğin­i söylemek zor. Nitekim her iki kamp da temsil ettiği siyasi partilere yakın yazarlara, kanaat önderlerin­e ya da seçim sürecinde gördüğümüz gibi anketçiler­e ağırlıklı yer vermekte ve bu yolla sürekli tekrara düşmekte. Örneğin; bir taraf ekonomik krizi görmezden gelen yayınlar yaparak var olan sorunları geleceğe havale ederken, diğer taraf ekonomik krizin ya da işsizliğin tek müsebbibi olarak AKP’YI görmekte ancak kapitalizm ile iktidarın uygulamala­rı arasındaki ilişkiyi saklamakta, dolayısıyl­a da kapitalizm­i gözden ırak tutmaktadı­r. Ekonomik bunalım, sadece pazar fiyatların­a indirgenme­kte, iktidarın değişmesiy­le bunalımın üstünden gelineceği kaydedilme­ktedir. Oysa her iki siyasi kampa da yakından bakıldığın­da mevcut durumda ekonomi politikala­rının benzer olduğu görülmekte. Haliyle her iki alanda da ciddi bir mistifikas­yondan söz edebiliriz. Maalesef seçim dönemi de bu duruma benzer bir yol ile kotarılmay­a çalışılmak­ta.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye