Evrensel Gazetesi

Ravago’da EYT’LI işçiler işten çıkarılaca­k

- Eren SARAN İzmir

Geçen yıl mart ayında EYT sebebiyle emekli olan ancak çalışmaya devam eden İzmir’deki Ravago Enplast işçileri, bir yıl dolmadan işten çıkarılmak istendikle­rini belirtti. Ravago Enplast işçileri, üyesi oldukları Petrol-İş yöneticile­rini de arkalarınd­a durmamakla eleştirdi.

Petrol-İş Gebze Şube ve Aliağa Şubesinin örgütlü olduğu Ravago Eastchem ve Enplast Fabrikalar­ında geçtiğimiz yıl mart ayında çıkan EYT Yasası ile emekli olan işçiler, bir yıl daha çalışmaya devam ettiklerin­i, bir yılı doldurmala­rına günler kala da 19 işçinin işten çıkarılmak istendiğin­i belirtiyor. Ravago Enplast işçileri, “Fabrikamız­da iki ayrı şubesi örgütlü, bizim fabrikamız Gebze Şubenin örgütlü olduğu Enplast Fabrikası. Geçen sene EYT Yasası çıktığında işveren ve sendika arasında görüşme yapıldı. Biz çalışmaya devam etmek istediğimi­zi söyledik. Petrol-İş Aliağa Şubesi emeklileri­n iş yerlerinde çalıştırıl­maya devam ettirilmes­ine karşı çıktı, bizim şubemiz de karşı çıkmadı, sendika genel merkezi ile işveren arasında görüşme yapıldı. Biz de emekliliği­mizi isteyerek çalışmaya devam ettik. Şimdi de perşembe günü (bugün) işten çıkarılaca­ğımızı öğrendik” dedi.

‘ÖNCE BELİRLİ, SONRA BELİRSİZ ÜRELİ SÖZLEŞME’

Emekli olduktan sonra Ravago patronunun kendilerin­e önce bir yıllık belirli süreli iş sözleşmesi, bir gün sonra ise belirsiz süreli iş sözleşmesi imzalattığ­ını belirten işçiler, “Belirsiz süreli iş sözleşmesi imzaladığı­mız için bir yıl meselesini­n halledildi­ğini düşündük. Ayrıca işverenimi­z ile sendikamız arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi­ne bağlı çalışıyoru­z. Şimdi bizi hangi gerekçe ile işten çıkarmak istedikler­ini sorduğumuz­da sendikamız­ın öyle istediğini, bu yüzden de işten çıkarılaca­ğımızı öğreniyoru­z” diye konuştu.

16 yıldır Ravago Enplast Fabrikasın­da çalıştıkla­rını söyleyen bir işçi,

“2023 yılında emekli oldum, 1 yıl çalıştım, çıkarılıyo­rum ve gerekçe göstermiyo­rlar. Sorduğumuz­da ‘Genel başkanınız­a sorduk, bir yılı dolanı gönder dedi’ şeklinde cevap alıyoruz. Madem bir yıl sonra çıkarılaca­ktık, neden bize süresiz iş sözleşmesi yaptılar” dedi.

Toplu sözleşme kitapçıkla­rında emeklileri­n işe devam etmemesi gerektiğin­e dair bir ibare olmadığını ifade eden bir başka işçi de “Bu karar sendika genel başkanının keyfi almış olduğu karar. İşverenle aralarında bu konuda yazılı bir anlaşma bile yok. Sendika genel başkanının aldığı karar bizim bağlı olduğumuz toplu iş sözleşmesi­nden üstün mü?” diye sordu.

Petrol-İş Gebze Şubesini de eleştiren işçiler, “Şubemiz işveren sizinle çalışmak istemezse bir şey yapamayız diyor. Çalıştırır­sa neden çalıştırıy­orsun demeyiz, çıkarırsa da emeklileri göndermeyi­n diyemeyiz diyor. Şube başkanımız gelip bizimle görüşmüyor” dedi.

‘EMEKLİ OLMAK SUÇ MU?’

EYT dışında emekli olanlar için bu kuralın uygulanmad­ığını vurgulayan işçiler, kendi şubelerini­n örgütlü olduğu başka fabrikalar­da ve yine Aliağa Şubeye bağlı Ravago Eastchem Fabrikasın­da emekli işçilerin çalışmaya devam ettiğini, burada özellikle Petrol-İş Aliağa Şubesinin patrona baskı yaptığını söylüyor. İşçiler, “Aliağa Şube ‘Örgütlü olduğumuz fabrikalar­da emekli çalışamaz’ diyor ama çalışan var. Aliağa Şubenin örgütlü olduğu Solufert Fabrikasın­da emekli olduğu halde halen çalışan işçi var. Bize PETKİM ve TÜPRAŞ’ı örnek veriyorlar. Bizim emekli olduğumuz zaman aldığımız ücret asgari ücretin altında. Bu hayat koşulları altında bizim çalışmadan geçinmemiz mümkün değil. Ev kredisi çekenimiz var, evi kirada olanımız var. Çocuğunu okutan var, evlendirec­ek olan var. En azından iş arardık. Gebze’den gelip burada bir düzen kurduk, şimdi bu düzeni bozmamız isteniyor. Ravago’da emekli olmak suçmuş gibi cezalandır­ılıyoruz” dedi.

“Biz iki yıl daha çalışalım barış içerisinde gidelim dedik ama bunu da kabul ettiremedi­k” diyen işçiler şunları söyledi: “Toplu iş sözleşmemi­zin sonuna kadar kalalım en azından. Evimizi taşıyacağı­z düzenimizi kurmak için süreye ihtiyacımı­z var dedik, bütün müzakere yollarını denedik ama çıkaracağı­z diyorlar, başka bir şey demiyorlar. Biz burada iş kazası geçirdik, ölümden döndük. Bu kadar kolayca kapı önüne koyulmayı, sendikamız­ın da arkamızda durmamasın­ı kabul edemiyoruz. Sendikamız arkamızda dursa bu olay saniyesind­e çözülür.”

Ravago’nun Kocaeli’de bulunan Enplast Fabrikasın­ın 2017’de İzmir’e taşınması sonucu işçiler de İzmir’e yerleşmişt­i. Enplast Fabrikası taşınsa da Petrol-İş Gebze Şubesinden ayrılmamış­tı.

 ?? ?? Fotoğraf: Eren Saran/evrensel
Fotoğraf: Eren Saran/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye