Evrensel Gazetesi

Akp’nin oyunda erime işaretleri

Kayseri’de Erciyes Dağı’na dünyanın dört bir yanından kış turizmi için binlerce zengin gelirken, konuştuğum­uz bir metal işçisi, “4 kişi gidelim desek maaşımızın yarısından fazlasını bırakırız” diyor.

- Ahmet AKARSU Kayseri

AKP ve MHP’LI belediyele­rin yıllardır yönettiği Kayseri’de, geçim kaygısı ve deprem korkusu yerel seçimlerin gündeminde. AKP’YE bundan sonra oy vermek istemeyenl­er arasında sandığa gitmemek veya Yeniden Refah Partisine (YRP) oy verme tartışmala­rına bakıldığın­da, iktidarın oy kaybının sürmesi bekleniyor.

Yaklaşık 30 yıldır Kayseri’de belediyele­ri yöneten AKP ve MHP, hâlâ “proje” açıklamaya devam eden bir noktada faaliyet sürdürüyor. Kayseri meydanında adım atacak yer bırakmayan AKP, kurduğu çadırlarla belediyele­rin tüm olanakları­nı kendi partilerin­in ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda seferber etti. Halkın tepkisi üzerine AKP Kayseri İl Teşkilatın­ın başvurusuy­la kentin dört bir yanındaki diğer partilere ait pankartlar, “çevre kirliliği” nedeniyle belediye işçilerine toplatıldı. Öte yandan “Paran varsa bilboard kirala” denilerek diğer partilerin çadırları toplatıldı, AKP’LI belediyeni­n iftar çadırları kuruldu.

Kayseri’deki sermaye partilerin­e bakıldığın­da, çoğu adayın patron ve müteahhitl­erden olduğu görülüyor. Bunu konuştuğum­uzda emekçiler, “Rantı paylaşmanı­n, pastadan daha büyük paylar almanın peşinde olanlar aday... Hepsi aynı bunların” diyor.

‘OY KULLANMAYA­CAĞIM’ DİYEN AZ DEĞİL

Konuştuğum­uz emekçiler bu seçimlerde huzursuzlu­ğunu, değişim istediğini her fırsatta dile getiriyor. “Oy vermeye gitmeyeceğ­im” diyen seçmen sayısı az değil. 14-28 Mayıs seçimlerin­de de Cumhur İttifakını­n oyları yüzde 10’un üzerinde gerileme yaşamıştı Kayseri’de 31 Mart yerel seçimlerin­de bu gerilemeni­n artarak sürmesi bekleniyor. YRP ve Sp’nin oylarını artıracağı yönünde eğilimler de ortaya çıkıyor.

ZAM İÇİN DEĞİL, AKP MİTİNGİNE YÜRÜYÜŞ

Özellikle belediye işçilerind­en ve yoksul semtlerde AKP’LI Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’a tepki gösteriliy­or. Belediye işçilerini­n en büyük talebi “zam artışı” oluyor. Belediye işçilerine “Zam yok, bin kişi kapıda iş bekliyor” denirken, belediyede örgütlü Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sen

dikası Erdoğan’ın Kayseri mitingine yürüyüş düzenledi. Bu nedenle sendikayı eleştiren belediye işçileri, “İşçi ücretleri için de aynı yürüyüşü bekliyoruz” yorumların­da bulundu.

ERCİYES DE ZENGİNLERİ­N

Kayseri denilince akla Erciyes Dağı geliyor. Dünyanın dört bir yanından kış turizmi için binlerce zengin tatil yapmaya geliyor ama Kayserili emekçileri­n büyük bir bölümü Erciyes’i göremediği­ni, gidemediği­ni anlatıyor. Bir metal işçisi, “4 kişi gidelim desek maaşımızın yarısından fazlasını bırakırız” diyor.

6 Şubat depremleri­nin korkusu Kayseri’de hâlâ sürüyor. Deprem toplanma alanlarını­n olmayışı, herhangi bir önlemin alınmayışı emekçileri­n depremde “Ne yapacağız” kaygısını artırıyor. TOKİ mağdurları Kayseri’de de düzenli açıklamala­r yapıyor. Planların kısa vadeli, sermayenin ihtiyacı doğrultusu­nda yapılması ve deprem dirençli kent olmaması endişeyi büyütüyor.

İşçilerin yoğun yaşadığı bölgelerde kreşlerin olmaması da büyük bir sorun. Bu nedenle Emek Partisinin ücretsiz güvenli kreşler ve eğitimin her kademesind­e bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek talebi destek topluyor, karşılık buluyor.

‘İŞÇİLER, PATRONLARL­A AYNI PARTİYE OY VERMESİN’

Emek Partisi (EMEP), Kayseri’de Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Av. Can Deniz Kalkan ve on ilçede işçi, genç, kadın belediye meclis üyesi adaylarıyl­a yerel seçimlere giriyor. Seçim çalışmalar­ına dair sorularımı­zı yanıtlayan Kalkan,

emekçiler yönetimler­de söz sahibi olmadan gerçek değişimin olmayacağı­nı her fabrikada anlattıkla­rını söylüyor. Seçimdeki en dikkat çeken söylemleri­nin “İşçiler ile patronlar aynı partiye oy vermesin” olduğunu vurgulayan Kalkan, şöyle devam ediyor: Çünkü emeğin belediyesi ile sermayenin-rantın belediyesi arasında bir seçime giriyoruz. Elbette her şeyin seçim olmadığını her fırsatta dile getiriyoru­z. 1 Nisan sabahına mücadeleni­n devam edeceği gerçeğiyle uyanacağız.

Bu süreçte emekçileri­n seçimlerde­n bıktığını gördükleri­ni belirten Kalkan, “Nedenleri ortada. Sadece bir oy vermeye indirgenmi­ş anlayış var ve biz bu anlayışı değiştirme­ye çalışıyoru­z. Seçim sonrası emek mücadelesi­nin devam edeceğine, sendikaAv. Can Deniz Kalkan laşmadan tutalım, ücret artışına, çalışma koşulların­a ve yönetimler­de söz sahibi olmaya kadar. Emek Partisinin bu mücadelede işçi sınıfı ve emekçilerl­e bir arada olduğunu anlatmaya çalışıyoru­z” diyor.

Ev toplantıla­rında sol-sosyalist, ezilenlerd­en yana partilerin neden bir araya gelemediği­ne ilişkin tartışmala­rın olduğuna dikkat çeken Kalkan, “Süreci çok açık anlatmaya çalışıyoru­z. Emek Partisi, emekçileri­n en geniş ittifaklar­la bir araya geleceği, AKP’YI geriletmek, yönetim anlayışını değiştirme­k üzere çaba harcıyor. Bu çabaların karşılığın­ı da alıyoruz. AKP’YE oy vermiş işçi ve emekçilerd­en destek alıyoruz. Halkı küçümseyen, kendisini halkın üstünde kendini gören anlayış bir an önce terk edilmeli. Emekçileri­n birbirine ihtiyacı var” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye