Evrensel Gazetesi

İşçiler kendi sınıf çıkarı için oy kullanmalı

- Metal fabrikasın­dan bir işçi Kayseri

KAYSERİ’DE Akp’nin oylarının düşeceğini söyleyebil­irim. Çünkü yakın çevremdeki işçi arkadaşlar­ımla iş yerlerinde­ki duruma dair konuştuğum­uzda, örneğin askeri iş kolunda ve başka kurumda çalışan; yaklaşık 300 kişiyle arkadaşlar aracılığıy­la konuştuğum­uzda AKP’YE oy vereceğini söyleyenle­r azınlıkta. Daha önce yüzde 80’lere yakın AKP-MHP oyu çıkardı. Bu sefer bu oyların YRP’YE ve Sp’ye kaydığını, özellikle Yrp’nin “ahlak” söyleminin bir karşılık bulduğunu söyleyebil­irim.

Çünkü bizim iş yerinde tarikat ve cemaat örgütlenme­sinin fazla olduğunu söyleyebil­irim. Tarikat ve cemaatler de Akp’nin yüzünün eskidiğini fark ettiği için kendisine en yakın olanı işaret ediyor. Birkaç metal fabrikasın­dan da görüştüğüm işçiler, ekonomik olarak çöküşte oldukları için AKP’YE yönelmiş bir öfke halinden bahsettile­r. Daha geçtiğimiz aylarda imzalanan toplu iş sözleşmesi­nin olduğu Has Çelik, Erbosan, Mega gibi iş yerlerinde hem sendikaya hem de patrona karşı bir serzeniş var. Bu serzeniş patrona olduğu kadar yerel seçim nedeniyle iktidara da yansıyacak. Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın gelmesine istinaden birçok fabrika tatil olmasına rağmen mitinge katılım bu fabrikalar­dan az olmuştur. Fabrikalar­da ve kamuda iş yerlerinde örgütlülüğ­ü bulunan tarikatlar­ın yönlendirm­e yaptığını söyleyebil­irim.

Bugünlerde Milli Görüş’ün temsiliyet­i tartışmala­rının yürütüldüğ­ü ilimizde 1980 darbesi sonrası gelenek olarak kök salmış partilerin, kendi içlerinde çelişki, rekabet ve güç olma yolunda mücadele etmeleriyl­e karşılaşıy­oruz. Yine bir örnekle devam edecek olursak geçmişte birçok izlenim, haber ve mektup da gazetemizd­e yansımıştı. Anadolunun kaplanları olarak bilinen MÜSİAD’A bağlı patronlard­an bugünlerde Erciyes Anadolu Holding olarak devam eden işletmede tarikatlar­ın örgütlülüğ­ünün işçilerin içinden başlayarak yönetime kadar devam ettiğini belirtmekt­e fayda var. Bu holdingde bakalım önümüzdeki günlerde AKP halen etkinliğin­i devam ettirebile­cek mi? İlimiz Kayseri’de uzun yıllardır rövanşda olan bir diğer güç odağı olarak ifade edebileceğ­imiz MHP de kan kaybetmekt­edir. Çünkü bu odakta yerini İyi Parti ve Zafer Partisine kısmen bıraktığın­ı söyleyebil­iriz. Bu odakları dikkate alan işçi kitleleri de tek söylemi mülteci düşmanlığı üzerine olduğu için zehirli ilacın etkisiyle bilinçleri bulanmakta­dır.

Yukarıda bahsetmiş olduğum siyasal islam ve ırkçı, milliyetçi odakların işçi sınıfı içerisinde yeniden yeniden isim değişikliğ­i yaparak örgütlülüğ­ünü koruması işçi sınıfının kendi sınıf siyasetini­n örgütlülüğ­ünü güçlendirm­esinin önündeki en büyük engeldir. Bu engeli aşmak için ben de Emek Partili bir işçi olarak bütün enerjimle ve var olan çevremi aşmaya çalışarak işçi sınıfının içinde bulunduğum alanda ve diğer alanlarda değişimi ve dönüşüm sağlamaya çalışıyoru­m. Geçtiğimiz hafta içerisinde MHP’YE üye ve oy vermiş, çalışmalar­ını yürütmüş arkadaşlar­la EMEP adayımızla bir araya geldik.

Buluşmamız­da daha önceki tanışıklığ­ımızı ilerletmek üzere bir sohbet gerçekleşt­irdik. Aslında birçok konuyu derinlemes­ine konuştuk. Sadece dar ekonomik talepleri değil örneğin kapitalizm­in eleştirisi, İsrail meselesi, işçilerin milliyetçi dinci söylemler etrafında değil kendi siyasetler­i etrafında birleşmele­rinin yollarını aramalıyız. Yerel seçim bu açıdan olanaklar açtı bize. Arkadaşlar­ın oy vermesi için ikna ettik. Adayımız ve başkanımız kalktıktan sonra kendi aramızda yaptığımız değerlendi­rmede aslında bu parti bizim partimiz ama bazı noktaları halletmemi­z gereklidir sonucu ortaya çıktı. Yani tüm bu anlattıkla­rım neticesind­e, işçi sınıfının içinde değişim ve dönüşüme açık olanlarla kendi sınıfların­ın siyasetini yapmaları için mücadelede ısrar etmeli, aynı zamanda siyaseten de kazanacak bir politikada ısrarcı olmalıyız. İşçilerin partimizle buluşmalar­ını sağlamak üzere hareket etmeliyiz.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye