Evrensel Gazetesi

Esenyurt’un sorunların­ın çözülmesi Türkiye’ye model olur

CHP ESENYURT BELEDİYE BAŞKAN ADAYI ÖZER:

-

2019’da Esenyurt’ta seçimi kazanan CHP, bu seçimde de Esenyurt’u tekrar kazanmak istiyor. Chp’nin Esenyurt Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Ahmet Özer. Özer, DEM Parti ile Chp’nin ‘kent uzlaşısı’ kapsamında aday gösterildi. Özer ile seçim koordinasy­on merkezinde görüştük.

Esenyurt’un Akp’nin yönetimind­e olduğu 2004-2019 arası dönemi ‘vahşi bir kentleşme’ olarak nitelendir­en Özer “Esenyurt’u yönetenler in - san odaklı değil, rant odaklı bir anlayışla bir kentleşmey­e gitmişler. Aslında kentleşme de denilemez, bu kentleşeme­me. Bunlarla beraber konut ve tapu mağdurları da ortaya çıkmış” dedi.

‘BİR TARAFTA GECEKONDU, BİR TARAF DA GÖKDELENLE­R…’

Bu politikala­rla birlikte Esenyurt’ta hızlı bir nüfus artışı da olduğunu söyleyen Özer, “Beslenme, barınma, büyüme, iş gücü olanakları yerine getirileme­diği için buraya gelenler köylü olmaktan çıkmış ama kentsel dinamikler onu dönüştürme­diği için kentli de olamamış. Kenarlara savrulmuş. Çeperlerde diğer yoksullarl­a kalmış. Yani bir tarafta gecekondu var, bir tarafta da yetmiş katlı apartmanla­r var” dedi. Göçmen göçüne

de değinen Özer, konut karşılığın­da vatandaşlı­k hakkının verilmesiy­le İstanbul’a gelen sığınmacıl­arın önemli bir bölümünün ilçeye geldiğini ifade etti. Özer, bu rakamın 160 bin civarında olduğunu söyledi. İlçenin ulaşım sorununa da dikkat çeken Özer, aynı zamanda park ve otopark sorunu da olduğunu belirtiyor. Eğitimle ilgili de ilçenin durumunun parlak olmadığını anlatan Özer, “Koca ilçede devletin 23 tane lisesi var. Çocuklarım­ız ilkokullar­da 60 kişilik sınıflarda okuyorlar. Bu kabul edilemez” dedi. Özer, 1 milyon nüfusun olduğu ilçede sadece 2 tane devlet hastanesi olduğunun da altını çizdi.

‘BU UTANÇ YÖNETENLER­İN UTANCI’

İlçede yeşil alanların betona kurban edildiğini anlatan Özer, “Türkiye’de veya dünyada kişi başına düşen yeşil alan, 10 metrekare olması gerekirken burada 1 metrenin altına düşmüş” dedi. “Bütün bunların yanında bir de uyuşturucu belası var, kadın cinayetler­i yaşanıyor, mafya çatışmalar­ı var” diyen Özer, bunun da ilçenin imajını olumsuz etkilediği­ni belirtti.

‘SORUNLAR İÇİN PROJELERİM­İZ VAR’

Dile getirdiği sorunların üstesinden gelmek için projelerin­in olduğunu anlatan Özer, “Esenyurt küçük bir İstanbul, İstanbul küçük bir Türkiye. Esenyurt’u tahlil edip sorunların­ı çözdüğümüz zaman bu model aynı zamanda Türkiye’nin sorunların­a da öncülük edebile

cek bir kapasite olur” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye