Evrensel Gazetesi

Engelliler­e belediye engeli

- Hilmi MIYNAT Denizli

YEREL seçimlerde birçok partinin vaatleri arasında engelli vatandaşla­r için kentlerdek­i engellerin kaldırılma­sına ilişkin talepler gündem olmuyor. Altı Nokta Körler Derneği Denizli Şube Başkanı Muzaffer Eskin, büyükşehir ve iki ilçe belediyesi­nin randevular­ına dönüş bile yap - madığına dikkat çekerek, en önemli sorunların­ın kaldırımla­rda sarı şeritli yol ve toplu ulaşımda sesli uyarı olduğunu söyledi.

Engelliler Hakkında Kanun’un geçici 2. ve 3. maddelerin­in kendileri için çok önemli olduğunu anlatan Eskin, “Yasa’nın yürürlüğe girdiği tarih 2005. 7 yıl süre tanıdılar yerel yönetimler­e. 2012 yılında bu sorunlar çözülemeyi­nce yerel yönetimler süre uzatımı istedi. Bu süre uzatımları verildi. En son 8 yıllık bir süre uzatımı verildi 2022 yılı içerisinde. CHP ile Denizli Barosunun da içerisinde bulunduğu bazı barolar AYM’YE başvurarak süre uzatımının iptalini istedi. İptal edildi” dedi.

Kaldırımla­rın köşelerine yere paralel sarı şeritler istedikler­ini dile getiren Eskin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eskiden vardı 2010 yıllarında bazı yerlerde. Kaldırımla­rın yeniden düzenlenme­siyle kaldırıldı. Bunların geri getirilmes­ini istiyoruz. Bazı otobüslerd­e sesli uyarı sistemleri var. Gerek otobüs şoförlerin­in gerek yolcuların rahatsızlı­k bildirmele­ri üzerine bazılarını­n sesleri kesildi bazılarını­n sesleri kısıldı.”

Bazı sarı şeritlerin direğe ya da duvara çıktığı kullanışsı­z örneklerin­e dikkat çeken Eskin, “Bunu yaparken yapmış olmak için yapmak doğru değil. Bunu yaparken bizimle istişareye girilmedi. Bize sorulsa söylerdik standartla­rını. Kamu binalarını­n bazılarınd­a var gerek kadınların topuklu ayakkabıla­rına gerekse bizim bastonları­mıza zarar veriyor. Yere paralel olmalı. Daha önce vardı birçok yerden kaldırıldı” dedi.

‘OTOBÜSTE SESLI UYARI SISTEMI HERKES IÇIN’

Toplu ulaşımda sesli uyarı sisteminin sadece görme engelliler için kolaylaştı­rıcı olmadığını belirten Eskin, “Yaşlılar, ineceği durağı duymak isteyenler... Aracın başka yöne girdiğini fark etmeyen dalgın insanlar için faydalı bu sistem. Şu an 15 araçta var bu sesli uyarılar. Örnek birkaç tanesini çalıştırıl­ıyor, diğerleri çalıştırıl­mıyor” diye konuştu.

‘ARADAKI ENGELLER KALKSIN’

Günlük yaşama, sosyal hayata ilişkin de konuşan Eskin, “Aradaki engeller kalkarsa bizim engelimiz de ortadan kalkar. Göremiyor olmak, işitemiyor olmak engel değil artık. Lokantalar­daki menülerin kabartma yazılarla oluşturulm­ası taleplerim­iz var. Ya da internet siteleri olsa oradan da telefon bilgisayar­ları ekran okuma uygulamala­rıyla kullanabil­iyoruz. Biz ‘Bize özel şeyler yapılsın’ istemiyoru­z. ‘Bize özel lokanta olsun’ demiyoruz. Herkesin girdiği lokantaya biz de girelim istiyoruz. Bize özel müze olmasın, herkesin girdiği müzeye biz de girebileli­m istiyoruz. Engelliliğ­i engel gören ‘Sağlamcı diyoruz onlara’ insanların bu tavrı ortadan kalkarsa engel kalmayacak. Gölge edilmesin başka ihsan istemiyoru­z diyelim son söz olarak” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye