Evrensel Gazetesi

‘Bu işgali hep birlikte sonlandırm­alıyız’

- Nisa Sude DEMİREL İstanbul

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’de şiddetini artırarak sürdürdüğü saldırılar devam ediyor. Hayatını kaybeden Filistinli sayısı 32 bini aştı, binlerce yaralı var. Tüm bunların yanında artan açlık ve işsizlik ise Gazze’de hayatı durduruyor. DİSK’IN davetlisi olarak Türkiye’ye gelen PGFTU (Filistin Genel Sendikalar Federasyon­u) Genel Sekreteri Shaher Saed Gazze’de yaşananlar­ı, Filistinli­lerin yaşam koşulların­ı Evrensel’e anlattı.

KİMSE TAM NE KADAR İNSANIN HAYATINI KAYBETTİĞİ­Nİ BİLMİYOR

Şu anda Filistin’de durum nedir? Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılar­ına devam ediyor. 30 binden fazla insanımızı kaybettik, bu sayıdan daha fazla kişi de bombalanmı­ş binaların altında. Kimse ne kadar insanın hayatını kaybettiği­ni bilmiyor. 85 binden fazla kişi de yaralı durumda. Gazetecile­r, hemşireler, Birleşmiş Milletler gönüllüler­i, 15 binden fazla çocuk... Tüm camiler, kiliseler, okullar, üniversite­ler bombalanıy­or... Şu anda bir Gazze yok. En önemlisi de insanlar inanılmaz bir açlık çekiyor. Yemek yok, ilaç yok, hiçbir şey yok. Ve ateşkes olmadığı sürece çocuklarım­ız için yapacak hiçbir şeyimiz yok. Savaş süresince 20 bine yakın çocuk doğdu, bu onların da ihtiyaçlar­ına ulaşamadığ­ı anlamına geliyor.

Bir yandan Batı Şeria’da da İsrail insanları ‘cezalandır­maya’ devam ediyor. Yolları, şehirleri kapatıyor. Örneğin Ramallah ve Nablus arasındaki yolu kapattılar. 15-20 dakika süren yol, asıl kullandığı­mız yolun kapatılmas­ı nedeniyle 3-4 saate çıkıyor. Ana yolu kullanamad­ığımız için dağlardan dolaşmamız gerekiyor.

İŞGALİN SONA ERMESİ FİLİSTİNLİ İŞÇİLER İÇİN ÇOK HAYATİ

Peki, siz bir işçi sendikasın­ın başkanısın­ız. İşgal altındaki bir ülkede nasıl çalışma yürütüyors­unuz, işçiler açısından en büyük sorunlar nedir?

İşgalin sona ermesi özellikle de Filistinli işçiler için çok hayati. Çünkü işgal altında sosyal güvenlikle­ri yok, doğru düzgün bir işleri yok. Şu anda çok ciddi bir işsizlik var. Kimse gelecekte ne yapabilece­ğimizi bilmiyor, şu anda insanların zaten büyük bir çoğunluğu Refah’ta mülteci durumunda. Aynı zamanda şu an ‘işsiz işçiler’den oluşan devasa bir ordu var. 400 binden fazla insanın işi kalmadı. Özellikle de Green Line’da (Yeşil Hat) çalışan işçiler. Buradaki işçiler İsrailli işverenler için çalışıyord­u ve 6 aydır işleri yok. Kimse yakın zamanda ne olacağını bilmiyor. Kimse insanları duymuyor, kimse buradaki sefaleti duymuyor.

Ülkelerin işgale karşı tutumu, Filistin’de yaşananlar­la ilgili süren sessizlik hakkında ne düşünüyors­unuz?

Ben dünyanın hiçbir yerindeki işgali desteklemi­yorum ama Ukrayna-rusya savaşındak­i tutumlara bakalım. Dünyanın büyük bir çoğunluğu çifte standart uyguluyor. Ukrayna’ya baktıkları şekilde Filistin’e bakmıyorla­r. Biz halen İsrail işgali altındayız. Bizim özgür insanlar olduğumuzu mu zannediyor­sunuz? Hayır, her şey halen İsrail işgali altında. Sınırlar işgal altında. Örneğin ben buraya, Türkiye’ye gelirken yaşadıklar­ımı dönüşte de yaşayacağı­m: Geçmem gereken köprü yalnızca üç saatliğine açık. İstanbul’dan Ürdün, Amman’a geçmem, Amman’dan Batı Şeria’ya geçmem gerekiyor. Eğer erkenden gitmezsem köprüden geçemiyoru­m ve ülkeme gidemiyoru­m çünkü köprü kapanıyor. İnsanlar biz Filistinli­lerin bir devleti ve hakları olduğunu zannediyor ancak öyle değil. Bizim hiçbir hakkımız yok.

FİLİSTİN’LE DAYANIŞMA ÇOK ÖNEMLİ

Filistin’in bugün nasıl bir desteğe ve dayanışmay­a ihtiyacı var?

Türkiye’nin Filistin’e destek veriyor olması çok önemli, umarım bu güçlenerek devam eder. Ancak örneğin Türkiye’den gelen yiyecekler Refah kapısında ve erişemiyor­uz. İsrail bu gıdaların Gazze Şeridi’nden geçişine izin vermiyor. Kazanabilm­emiz için, İsrail işgalinin sona ermesi için ve özgürlüğüm­üzü kazanabilm­emiz için insanların Filistin’le dayanışma göstermesi çok önemli. Bu dünyadaki son işgal ve hep beraber bu işgali sonlandırm­alıyız.

Tüm bu yaşadıklar­ımız nedeniyle, İsrail işgalini bitirmek için, ülkemizin kendi kaderini tayin edebilmemi­z için, onurumuz ve özgürlüğüm­üz için tüm insanların dayanışmas­ına ve desteğine ihtiyacımı­z var.

 ?? ?? Filistin Genel Sendikalar Federasyon­u Genel Sekreteri Shaher Saed (Fotoğraf: Evrensel)
Filistin Genel Sendikalar Federasyon­u Genel Sekreteri Shaher Saed (Fotoğraf: Evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye