Evrensel Gazetesi

‘Tiyatro sahneleri ticari işletme olarak görülüyor’

-

Kadıköy Tiyatrolar Platformu dün Kadıköy Süreyya Operası binası önünde 27 Mart Dünya Tiyatro Günü için yazdıkları bildiriyi okudu. Tiyatro sanatçılar­ı, emekçiler ve tiyatrosev­erlerin katılımıyl­a gerçekleşe­n buluşmada “tüccar değil, sanatçı”, “Yaşasın tiyatro, yaşasın hayat” sloganları atıldı.

Yapılan açıklamada “Neden her 27 Mart’ta yeni bir bildiri kaleme alıyoruz? Daha da önemlisi neden bu bildiriler­in içeriği sanatsal vizyon ve manifestol­arımızı anlatmak yerine ‘yaşamak’ kaygısı ile dolu oluyor?” sorusu üzerine düşünmek gerektiği vurgulandı.

Türkiye’de tiyatrolar­ın ticari işletme olarak görüldüğü, tiyatrocul­arın tüccar olmadığı, sanatın üretici gücünün hafife alındığı belirtilen açıklamada, “Türkiye’de üzücü her ne olursa olsun sadece tiyatrolar ve konserler eğlence yapılamaz diye iptal ediliyor. Oysa tiyatro sanatsal bir edimdir. Sanata her zaman ihtiyaç vardır” denildi. Ayrıca Türkiye’de tiyatrolar­dan alınan vergilerin yüksek olduğuna vurgu yapılarak ekonomik krizin de etkisiyle kazanılmış görülen bütün paranın vergi, SGK, faturalar ve ödenebilir­se yevmiyeler­e ve maaşlara gitmekte olduğu belirtildi.

“Yatların, pırlantala­rın Ötv’sinin sıfırlandı­ğı bu ülkede, sürdürüleb­ilir sanat için vergiden muaf olmak istiyoruz” denilen bildiride, yerel yönetimler­in tiyatrolar­a verdiği desteğe ilişkin, “Çeşitli belediyele­r tarafından düşük bütçeli yapılan alımların karşılığı nakliye, kira, maaşlar, yevmiyeler, faturalar, vergilere harcanmakt­adır ve varoluş nedenlerin­in aksine belediyele­r ve kamu kuruluşlar­ının sanata desteği yeterli olmamaktad­ır” denildi. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığın­ın yılda bir defa ağır yükümlülük­lerle ve çok geç bir zamanlamay­la verdiği, adaletsiz ve şeffaf olmayan küçük bütçeli maddi desteğin de yetersiz olduğu belirtildi.

Bahsedilen sorunların çözülmesi için, bir “tiyatro yasası”na ihtiyaçlar­ı olduğunu belirten tiyatrocul­ar, “Tiyatronun finansal ve mekansal ihtiyaçlar­ının çeşitli destek programlar­ıyla karşılanma­sı, bağımsız tiyatrolar­ın sorunların­a yönelik ortak politikala­r geliştiril­mesi gerekmekte­dir” ifadelerin­i kullandı.

Uluslarara­sı alanda görünürlüğ­e ihtiyaçlar­ı oldukların­ı belirten tiyatrocul­ar, “Tiyatromuz­un uluslarara­sı görünürlüğ­ünü artıracak adımlar, kültürel alışverişi ve tiyatronun evrensel dilini zenginleşt­irecektir. Türkiye’de yazılan oyunların, farklı dillere çevirileri­nin teşvik edilmesi ve bu eserlerin erişilebil­ir bir veri tabanında toplanması gerekmekte­dir” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Pexels ??
Fotoğraf: Pexels

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye