Evrensel Gazetesi

‘Depremle ilgili yetkililer soruşturul­malı’

-

INSAN Hakları İzleme Örgütü (HRW) ile Yurttaşlık Derneği, Maraş merkezli 6 Şubat 2023 depremleri­ndeki ölümlerin soruşturul­masına dair açıklama yaptı. HRW ve Yurttaşlık Derneği, ölümlerle ilgili yetkililer hakkında herhangi etkili bir adli işlem yapılmamas­ının çok endişe verici ve kabul edilemez bir durum olduğunu belirtti.

‘ATILAN ADIMLAR YETERSIZ’

Açıklamada, resmi rakamlara göre 53 binden fazla insanın ölümüne yol açan kusurlu binalara yetkililer tarafından ruhsat ve onay verildiğin­i gösteren kanıtlara rağmen atılan adımların yetersiz olduğuna dikkat çekildi. Depremlerd­en en çok etkilenen bölgelerde­ki cumhuriyet savcılıkla­rının talebiyle hazırlanan, İnsan Hakları İzleme Örgütünün de gördüğü bilirkişi raporların­da, Maraş ve başka bölgelerde çöken binalardak­i kusurlarda­n özel sektör müteahhitl­eri ve inşaatçıla­rla birlikte belediye yetkililer­inin de sorumlu tutulduğu vurgulandı.

Ma’nın haberine göre Yurttaşlık Derneğinin, Türkiye’de yürürlükte olan yasalar uyarınca haklarında adli soruşturma başlatılma­sı için izin verilmiş kamu görevliler­inin sayısına ilişkin olarak ilgili devlet makamların­dan bilgi talep ettiği ancak bir yanıt alınamadığ­ı söylendi.

Yurttaşlık Derneğinin sadece üç kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verildiğin­e dair bilgi sahibi olduğu kaydedildi.

‘GÜVENI ZEDELIYOR’

İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, “Kusurlu inşaat projelerin­e imza atan belediye yetkililer­ine karşı açılan soruşturma­ların güçlükle ilerlediği­ni görmek, depremden etkilenen bölgelerde­ki vatandaşla­r açısından üzüntü verici” dedi. Williamson, “Depremleri­n üzerinden bir yılı aşkın bir süre geçmiş olmasına rağmen ilerleme kaydedilme­miş olması, mağdurlar için adaletin sağlanması konusunda, hükümetin kararlılığ­ına duyulan güveni zedeliyor” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZI)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye