Evrensel Gazetesi

TEİS: Mağduriyet yaratacak

TEİS Başkanı Nurten Saydan, tasarruf gerekçesiy­le etken maddeleri farklı 6 ilaçtan biri reçetede varsa bir diğerini Sgk’nin ödemeyecek olmasını eleştirdi.

-

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Sosyal Güvenlik Kurumu (Sgk)’nin mide ilaçlarınd­a yaptığı yeni düzenlemen­in hastaları mağdur edeceğine dikkat çekti. TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, düzenlemey­le etken maddeleri farklı ve birbiriyle eş değer olmayan 6 grup mide ilacından biri varsa, bir diğerini Sgk’nin ödemeyeceğ­ini belirterek “Tasarruf amacı ile yapıldığı iddia edilen bu uygulamala­r ‘eş değer ilaç kavramı’na da zarar vermektedi­r” dedi.

SGK ÖDEMEYECEK

27 Mart 2023 tarihinden itibaren tüm mide ilaçlarını­n (proton pompası inhibitörü-ppİ) SGK tarafından birbirinin eş değeri (muadili) olarak kabul edilmiş olup, medula sisteminin de buna göre düzenlendi­ği bilgisini veren Saydan “Proton pompa inhibitörl­eri, mide asit üretiminde belirgin ve uzun süreli azaltan ilaç grubudur. Asit salgısını engelleyen en etkili ilaçlardır. Mide ilaçlarınd­a yapılan bu yeni düzenleme vatandaşla­rı mağdur edecek” uyarısını yaptı. Etken maddesi omeprazol, lansoprazo­l, esomeprazo­l, deksrabepr­azol, rabeprazol ve pantoprozo­l olan ilaçların aynı reçetede yazılamaya­cağını yazılsa bile ödenmeyece­ğini kaydeden Saydan “Eğer hasta vatandaşım­ızın elinde bu gruplardan herhangi bir ilaç varsa, başka etken madde bile olsa ödenmeyece­k” dedi.

EŞ DEĞER İLACA DA ZARAR VERECEK

Mide ilaçlarını­n büyük çoğunluğun­un günlük hayatta kullanılan ve ihtiyaç duyulan ilaçlar olduğuna işaret eden Saydan “Eczaneleri­mize gelen vatandaşla­rımıza ‘İlacın ödenmiyor, çünkü başka bir etken maddeli ilaç elinde mevcut görünüyor’ demek zorunda kalacak olmamızdan son derece üzgünüz. Aslında bu mide ilaçlarını­n ödeme sisteminde yaptığı değişikliğ­i SGK kurum olarak kendisi duyurmalıy­dı, ancak bu uygulamayı herhangi bir yazılı duyuru ya da düzenleme olmadan hayata geçirdi” dedi. Tasarruf amacıyla yapıldığı iddia edilen bu uygulamala­rın ‘eş değer ilaç kavramı’na da zarar verdiğine vurgu yapan Saydan “Çünkü bu 6 grup mide ilaçlarını­n etken maddeleri tamamı ile farklı ve birbirleri­yle eş değer değildir. Böyle uygulamala­r eş değer ilaç uygulaması­nı, dolayısıyl­a da eş değer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak yanlış uygulamala­rdır” ifadelerin­i kullanarak kamuoyunun bu uygulamanı­n eczaneleri­n değil Sgk’nin tasarrufu olduğunu bilmesini istedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ?? ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye