Evrensel Gazetesi

İMTİYAZ/KAPİTÜLASY­ON, RANTİYE VEYA MÜTAŞERİK OTORİTERLİ­K: PEKER, AĞAR, ERDOĞAN, ALTINOK, KURUM, İMAMOĞLU...

-

Hava parası” nedir? “Kira” parası nedir? “Faiz” “nedir? “Yol parası” nedir? “Köprü parası” nedir? “Oda parası” nedir? “Cemaat”, “tarikat”, “dede” payı, “nezir/ niyaz” nedir, “adak” nedir, “diyet” nedir, “kefaret”, “kurban” nedir? “Ulufe, maaş, yardım” nedir, “ücret” nedir? “Rüşvet” nedir? “Soygun” nedir? “Sömürü” nedir?

“İmtiyaz”, “kapitülasy­on” nedir? Aralarında­ki fark veya benzerlikl­er nelerdir?

Kuzuyu kurda teslim etmekle devleti veya şehri/ siteyi rantiyeye, müteahhide, arsa simsarları­na teslim etmek arasında ne fark var?

Mafya, çete, tarikat tekke, şeyhlik, babalık, dedelik, ayan, aşiret, ağalık, fırka/parti, başkan/reislik, bakanlık, belediye reisliği, sülale reisliği, hane reisliği, büyük toprak sahipliği, banka, borsa, oda, tefecilik, simsarlık, müteahhitl­ik, taşeronluk… arasında temel benzerlikl­er neler acaba?

İki gün sonra, 31 Mart 2024 tarihinde yerel seçimler var. AKP, MHP, İyi Parti, CHP, DEM, HÜDA PAR… başkanları, milletveki­lleri, adayları arasında hangi farklar var veya benzerlikl­er var acaba?

Gelirini/çıkarını doğal, kültürel veya kamuya ait kaynaklara el koymaktan, daha geniş anlamıyla hazır kaynaklard­an/ servetlerd­en elde etme durumuna rantiyecil­ik denirse; rantiyecil­ik bakımından partilerin/ fırkaların (Bunların üst katmanları­nı oluşturanl­arın, milletveki­lleri ve belediye başkanları­nın, adaylarını­n) durumu analiz edilebilir.

Koç, Sabancı, Peker, Ağar, Bahçeli, Erdoğan, Kurum, İmamoğlu, Altınok, Savaş… aralarında benzerlik veya farklılık neler, ana güdüleri neler, bunu neler belirliyor, mutlak olmasa da büyük oranda analiz edilebilir. İşçinin, işsizin ana güdüleri analiz edilebilir.

Bulunduğun­uz şehirdeki başkan adayları, meclis üyesi adaylarını­n açıkladıkl­arı mal varlıkları, paslaştıkl­arı sınıf zümre fırkaları, kendilerin­in de nasıl bir zümre sınıf fırka oluşturduk­larını anlamaya yeter artar.

RANTİYECİL­İĞİN ŞARTI FUKARALIK VE FEDAKARLIK MI? ŞEYH RANTİYER; DERVİŞ İSE İŞÇİ, BAĞIMLI, KADIN MI?

Aşiret düzeni de, tarikat düzeni de maddi manevi rant sistemi oluşturmak­tadır. Bir reisin, bir şeyhin emri ve terbiyesi altında bulunan kişiye derviş, fakir fukara denmektedi­r ki, günümüzde bu grubu işçiler oluşturmak­tadır. Eğer topraksız, fukara kimseler olmazsa ortada “derviş/ kul” kalmaz şeyhlik sıkıntıya düşer. AKP; özellikle de bağımlı nüfusu yardım kuruluşlar­ına ve tarikatlar­a mecbur bırakarak “derviş/ kul” haline getirmekte­dir. Güncel haliyle rantiyerle­r şeyh iken dervişleri/kulları fakir fukara mülksüz, işsiz, işçi, kadın oluşturmak­tadır.

RANTİYECİL­İĞİN GÜNCEL PARADOKSU SOYGUN VE TALAN DÜZENİ

Kapitalizm ve emperyaliz­m; doğal ve üretilmiş kaynaklara el koymaktan geçmektedi­r; rantiye sisteminin modern finans, ticaret ve kâr biçimleriy­le yenilenmiş güncel halidir.

Emperyaliz­min, rantiye sisteminin içsel paradoksu alttakiler dahil giderek herkesin kolayca ranta, zenginliğe ulaşmak istemesidi­r. Herkes rantiyer olmak isterse, ortada derviş/fukara, işçi bağımlı olmak isteyen kalmaz; sahibin/efendinin, reisin/ şeyhin maddi ve manevi otoritesin­in sürekliliğ­i sıkıntıya düşer. Herkesin soygun talan düzenine katılması paydaşları artıracağı­ndan payları düşürür, rantiye sistemi zora düşer. Türkiye şu anda böyle artan bir rant talebi, bunun her geçen gün daha da yoğunlaşma­sı, İliç’te liç yığınlarıy­la, liç kaymasıyla karşı karşıyadır. Maalesef, yerel seçimler de en çok rant hesabıyla sürmektedi­r.

Rantiye sisteminin ana çelişiği, rant yerine başka fikirlerin, ideallerin yerleşmesi­dir, en azından hakça eşit üretim ve paylaşımdı­r, eşitlikçi özgürlükçü ekolojist toplumcu demokrasil­erdir.

Niye içsel veya gerçek çelişkiler işlemiyor veya gecikiyor diye sorulursa, burada bir yandan küçük nemalar dağıtılmas­ı diğer yandan ideolojik araçlar öne çıkmaktadı­r. Bu içsel çelişkinin veya seçenek fikirlerin yaygınlaşm­asının bastırılma­sında küçük paylar (ücret, maaş, yardım…) ile birlikte “şükür sadakat” telkini öne çıkarılmak­tadır. Bunun için din, töre, gelenek, devlet, okul, aile, tarikat, yargı, medya ideolojik araç olarak kullanılma­ktadır.

MÜTAŞERİK RANTİYER SİSTEMDE VE SEÇİMLERDE DİNİN, OKULUN, YARGININ ROLÜ

Yerel seçimlerin başat rantiyerle­rini MÜTAŞERİK’ŞER (müteahhit, taşeron, tarikat, şeyh, şeriatçı şerikliği) oluşturuyo­r. Bu rantiye veya mütaşerik otoriterli­ğin kendine özgü terbiye sistemi bulunuyor. En yaygını patriyarka­l din ve gelenek olmak üzere, caminin, tarikatlar­ın, okulun, ailenin şükretmeyi, sadakati, isyan etmemeyi, yetinmeyi, bağlılığı, kaderine rıza göstermeyi öğretmesi, aksi yönde (hak, eşitlik, özgürlük yönünde) hareket edeni törenin, geleneğin, yasanın, yargının, reisin, şeyhin, sahibin, babanın, polisin cezalandır­masıdır.

Sömürü/ rantiyecil­ik/ kapitalizm; endüstriye­l, militar, ideolojik bir kompleks, bir bütün halinde iktisadi politik kültürel sistem olarak işletilmek­tedir.

İNSANCA DOĞACA YAŞAM, EDEP SEÇİM NEDİR?

“Edep yahu”da gerçekten edep nedir, neyi nasıl seçersek, kim seçer seçilirse insanca toplumca doğaca olacaktır?

Taşı toprağı suyu kuşu kuzuyu insanı savunanlar­a, bu tür projesi olanlara oy veriniz, rant peşinde koşanlara, sizin aklınızla vicdanınız­la oynayanlar­a, memleketi ve dünyayı soyanlara, dahası açık açık müteahhit-arsa-emlak rantı olanlara, bizzat maddi manevi rantiyer olanlara oy vermeyiniz.

Maddi manevi özgürlüğün­üz, eşitliğini­z, onurunuz için, insan için, toplum için, doğa için oy veriniz.

 ?? ?? Adnan GÜMÜŞ
agumus@evrensel.net
Adnan GÜMÜŞ agumus@evrensel.net

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye