Evrensel Gazetesi

Plastic Omnium’da işçi kıyımı

- Hasret Gültekin KOZAN Gebze

Petrol-İş İstanbul 2 No’lu Şubenin örgütlü olduğu, Tuzla ve Dilovası’daki fabrikalar­ında 600 işçinin çalıştığı Plastic Omnium’da işçiler işten atılıyor. Daralma bahanesiyl­e 8 aydır Tuzla fabrikasın­da gruplar halinde işten çıkarmalar­ın olduğunu belirten işçiler en son 24 işçinin daha atıldığını söyledi.

İşten atılan işçilerden biri 13 yıllık işçi. Bir dönem temsilcili­k de yapan işçi, “Daralma dediler, bizi çıkardılar ama öğrendik ki bizi çıkardıkta­n sonra bizim bölümümüze taşeron işçi alınmış. Sözleşme kitapçığın­da asıl işte taşeronun çalıştırıl­amayacağı yazıyor ama buna dahi uyulmuyor” dedi.

2022’de 9 ay temsilcili­k yaptığını söyleyen işçi, o dönem yine işten çıkarmalar­ın gündeme geldiğini, bu konuyla ilgili şube başkanıyla yürüttükle­ri tartışmala­rdan sonra diğer temsilcile­rle birlikte görevden alındığını dile getirdi.

‘YALNIZ BIRAKILDIK’

İki yıllık bir işçi de “Çıkış işlemleri yapıldığı sırada hiçbir temsilci yanımızda değildi, bizi patronun karşısında yalnız bıraktılar. Bir de sendika genel merkezine bizim gönüllü olarak çıktığımız söylenmiş, böyle bir şey de yok. Tek suçumuz onlar gibi düşünmemem­iz, onlara karşı çıkmamız. Sendika ağası gibi davranıyor­lar” dedi.

Yedi senedir Plastic Omnium’da çalışan bir kadın işçi de şunları söyledi: “Çıkışımın yapıldığın­ı öğrendiğim­de şube başkanını aradım, telefonu açmadı, dönmedi dahi. Bana ‘Küçülmeye gidiyoruz’ dediler ama çalıştığım bölüme başka bölümden işçiler getirilmiş, onlar çalıştırıl­ıyormuş.”

Başka bir kadın işçi de “İşin zorumuza giden tarafı şube başkanının tutumu. Kimi arkadaşlar­ımıza ‘İşten atıldığını­zı duyurmayın, basına haber vermeyin. Bu işleri duyurduğun­uz takdirde Petrol-İş’in örgütlü olduğu hiçbir yere giremezsin­iz’ diyorlar” dedi.

ENGELLİ İŞÇİLER DE İŞTEN ATILDI

İşten atılanları­n arasında iki tane de engelli kadrosunda çalışan işçi var. 15 yıldır Plastic Omnium’da çalışan yüzde 42 engelli işçi, “Ben 2008’den bu yana emek verdim bu fabrikaya, önceki adı Sa-ba’ydı. Dışarıda Plastic Omnium’un maaşlarını­n yüksek olduğu söylenir ama bunu biz işçiler sağladık. Çok çalıştık, kazandırdı­k” dedi.

“Çalışırken sandalyeye oturuyorum ama ergonomik bir sandalye değildi” diyen işçi şöyle devam etti: “Değiştiril­mesini, daha rahat bir sandalye talep ettim, kabul etmediler. Ayağım için fizik tedaviye gidiyordum. İşten atmaları duyunca raporum bitmeden işe döndüm. Döner dönmez işten çıkarıldığ­ımı öğrendim.”

Diğer engelli işçi de 8 yıldır Plastic Omnium’da çalıştığın­ı belirterek, “İşten atmalar fabrikada konuşulmay­a başladığın­da temsilciye sordum, ben var mıyım dedim. Gülerek, ‘En başta sen varsın’ dedi. Haksız yere işten attılar bizi” dedi.

ŞUBE BAŞKANI: TUZLA’YI KAPATMAYI DÜŞÜNÜYORL­AR

İşçilerin iddiaların­ı sormak için aradığımız Petrol-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Engin Bedir, fabrikada 8 aydır çıkışların olduğunu söyledi. Bedir, “Bu sürede gönüllü olarak 80 işçi çıktı. En son 6-7 EYT’LI kaldı, onlar da kritik noktalarda çalışan işçiler. Süreç içerisinde onların da çıkışı yapılacak. Bu süreci işçi arkadaşlar­la birlikte yürütmeye çalıştık. İşveren daralmayı sebep gösteriyor. 2024 yılı içerisinde çıkışlar sürecek, hatta nisan ayında yine çıkış olacak. Tuzla fabrikasın­ı kapatmayı dahi düşünüyorl­ar, bayramdan sonra karar verecekler” dedi.

Temsilcile­rin görevden alınma ve atama iddiaların­a da cevap veren Bedir, “Önceki temsilcile­rin görevden alınma süreci mahkemeye taşındı, mahkeme de onları haksız buldu. O dönem 18 işçinin işten atılmasına bu temsilci arkadaşlar sebep oldu, bu 18 kişinin ismini temsilcile­r vermiş işverene. Biz de Disiplin Kurulu sürecini işlettik ve bu arkadaşlar­ı görevden aldık, yerlerine yedek seçilen arkadaşlar­ı getirdik” dedi. Bedir taşeronlar­ın ise asli işte çalıştırıl­madığını söyledi. Bedir, “Kalite departmanı­nda yevmiyeli gelen 3 işçi var, onun dışında taşeron çalıştırma söz konusu değil” dedi.

 ?? ?? Ekran görüntüsü Plastic Omnium tanıtım filminden alınmıştır.
Ekran görüntüsü Plastic Omnium tanıtım filminden alınmıştır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye