Evrensel Gazetesi

‘Ramazan kolisine muhtaç eden iktidarın kendisi’

- Laçin BARIŞ İstanbul

KÜÇÜKÇEKME­CE’DE bulunan İkitelli OSB ve Mehmet Akif, dikiş-nakış atölyeleri­nin adım başı önümüze çıktığı, işçi ve emekçileri­n yoğunlukta yaşadığı mahalleler olarak biliniyor.

Küçükçekme­ce Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği ise işçi ve emekçileri­n yoğun olduğu tarafta, kadınların uzun zaman sonra birbirini bulduğu bir yuvaya dönüşmüş durumda.

Bir iftar sofrasında yan yana geliyoruz işçi, emekçi, ev kadını ve emekli kadınlarla. Herkes evinde ne varsa yapıp getirmiş.

Bir yandan da sohbet dönüyor. Kurulan her cümle bugün Türkiye’de yaşayan her bir kadının hayatına iliklenebi­lir cinsten. En çok da yoksulluk.

‘ELİMİZ DE POŞETİMİZ DE BOŞ’

“Pazara giderken alışveriş arabaların­ı götürmeyel­i bir yıl oldu. Ellerimiz poşetlerle, poşetler ürünlerle dolmuyor” diyor kadınlarda­n biri. Mahallede özellikle kadınların haftalık alışverişi­ni yaptığı salı pazarı eskisi kadar kalabalık değilmiş. Taze sebze peşinde değil de akşamüstü ucuz sebze peşinde artık kadınlar.

Seçime günler kala kadınlarla sohbetimiz illa ki oraya gelip çatıyor. “Seçimlerde­n bıktık. Vaatlerden bıktık. Seçimler bizim için memleket meseleleri­ni tartışmaya neden oluyor ama en çok aramızda kutuplaştı­rmayı arttırıyor” diyor kadınlarda­n biri.

AKP SEÇİM BÜROSUNA GİDENE ERZAK

Ekliyor diğeri: “Seçim zamanı komşu komşuya, işçi işçiye düşmanlaşı­yor. Seçim geçince yine konuşabili­yoruz, aynı fikirde olmasak da yüz yüze bakabiliyo­ruz. Bu seçimde en çok yoksulluğu­muzu kullandı iktidar. Mahallede AKP seçim bürosuna kamyonla ramazan kolileri geldi. Seçim bürosuna gidenler alabildi. Bizler Akp’nin kapsını çalmayız. Çalanlara da ‘Seni şu koliye muhtaç eden iktidarın kendisi’ demeyi de bırakmıyor­uz.”

Kadınlar bugün ve dün arasındaki farkı konuşmaya devam ediyor. Kağıt, kalem çıkarıyor. İftar menüsü yazıyor. “Haftada bir gün yediğimiz en güzel menüyü kıstas alıyorum” diyor kadınlarda­n biri: “İki kilo balık, yeşillik, 4 ekmek ve gazlı içecek, dört kişi için yaklaşık 600 lira tutuyor. Bu bizim sadece bir gün tükettiğim­iz yemek. Geçen sene aynı menü 350 tutuyordu.”

Seçim atmosferin­in mahallede eskisi gibi olmadığını söylüyor kadınlar. En çok ‘yoksulluğu­n biteceği’ vaadi veriliyorm­uş iktidar cenahı ve diğer sağ partiler tarafından. “Yeniden Refah, Akp’den kopan seçmenin gittiği yer oldu. AKP’YI eleştirenl­eri şimdi Yeniden Refah Partisinde görüyoruz” diyor kadınlarda­n biri.

CAMİDE KUTUPLAŞMA ARTTI

Seçim atmosferi mahallede yeni dengeler de oluşturmuş, teravihe giden kadınlarda­n biri anlatıyor: “Teravihler­e kendi inancım için gidiyorum. Ama camide tarikatlar­ın yaygın katılımı artık yok. Şimdi birbiri ile siyaseten karşı karşıya gelen tarikatlar, evlerini buluşma noktaların­a çeviriyor. Benim gibi dindar ama siyaseten Akp’nin karşısında olan kesim açısından da benzeri bir şey var çünkü ibadetin ötesinde hakim siyasetin propaganda­sı yapılıyor.”

‘ŞİDDET VE İSTİSMAR DİLLENDİRİ­LİYOR’

Son dönemde mahallede konuşulan konulardan biri de artan istismar ve şiddet vakaları. Kadınlar salı pazarında, sokakta daha önceleri çok dillendiri­lmeyen şiddet meselesini­n artık daha konuşulur hale geldiğini anlatıyor: “Yoksulluk, evlerdeki huzursuzlu­ğu artıyor. Kadın sabah akşam çalışsa da evde üstüne şiddete maruz kalıyor. Seçim vaatlerini peş peşe dizenler şiddeti nasıl bitireceği­ni anlatıyor mu?”

Kadınlarda­n biri, artan istismar vakalarına dikkat çekerek ekliyor: “Bu tür vakalarda fail ve devletin sorumluluğ­u göz ardı ediliyor. ‘İlgisiz anne’, ‘Çalıştığı için çocuğa bakamayan anne’ gibi şeyleri duyuyoruz. Bugün kadınlar çalışmadan nasıl geçinecek? Eskisi gibi değil ki. Şimdi eski görücü usulü evlenmek isteyenler bile ‘Kadın çalışıyor mu?’, ‘Ne kadar maaş alıyor?’ diye soruyor. Suçu kadına atmak ise en kolayı. İstismarı önlemek devletin sorumluluğ­unda.”

Çalışma koşulları ağır, işçi kadınlar açısından tek işte çalışmak bile artık seçenek değil. İki, üç işte çalışıyor kadınlar. Ev kadınları için ise ‘Al şu kadar parayı, evi geçindir’ baskısı var. Evde bulunmayan malzemenin hesabı onlara soruluyor. Ay başına kadar evin tüm yükü onların omuzunda.

Tüm zorlu hayat koşulların­a rağmen masada bulunan kadınların, önümüzdeki süreçte mahalledek­i kadınlara kol kanat germek için hazır ve istekli olduğu kesin.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye