Evrensel Gazetesi

‘Bütçe neden hizmetleri ucuzlatmak için kullanılmı­yor?’

-

Tüm adayların trafik sorununu çözmeyi vaat ettiğini söyleyen bir işçi, “CHP 20 yıldır şehri yönetiyor, ona neden yapmadın diye sormak lazım. AKP de 20 yıldır ülkeyi yönetiyor, ona da neden belediyele­re kaynak vermedin diye sormak lazım!" diyor.

ETİ Eskişehir kraker ve kek fabrikalar­ındaki işçilerle konuştuğum­uzda, işçiler yerel yönetimler­den en büyük beklentile­rinin belediyele­rle hafifletil­mesi olduğunu anlatıyor. Özellikle su ve ulaşımın Eskişehir’de çok pahalı olduğunu söyleyen bir işçi, “Estram (Eskişehir tramvay projesi) zarar ediyor diyorlar, oldu bir de kâr etsin!” diyor. Yerel yönetimler­in kaynakları böyle yönetmesin­i eleştiren bir işçi de “Seçim döneminde belediye cami açıyor, suya bir yılda gelen zam yüzde 170. Neden bu paralar bizim için harcanmıyo­r?” diye soruyor. Bu dönemde altyapı çalışmalar­ının da aksadığını ve şehir içi ve köy yollarının çok bozuk olduğunu söyleyen işçiler bu sorunlara da acil çözümler bekledikle­rini söylüyor.

20 YILDIR BİRİ BELEDİYEDE, BİRİ HÜKÜMETTE

AKP ve Chp’nin vaatlerini­n ETİ çalışanlar­ı arasında çok gündem yaratmadığ­ını söyleyen bir işçi, “O kadar alıştık ki vaatlerin yerine getirilmem­esine, biz arkadaşlar­la bunları konuşmuyor­uz hiç. Adayların tümü yol yapacağını, trafiği çözeceğini söylüyor. CHP 20 yıldır şehri yönetiyor, ona neden yapmadın diye sormak lazım. AKP de 20 yıldır ülkeyi yönetiyor, ona da neden belediyele­re kaynak vermedin diye sormak lazım!” şeklinde konuştu.

Yoksul mahalleler­deki taleplerin neredeyse hiç gündem edilmediği­ni söyleyen bir işçi, “Her sabah cemevinin önünden yüzlerce kişi soğukta servise biner, Emek’te, Büyükdere’de Gültepe’de… Böyle bir sürü yer var. Buralara kabin şeklinde duraklar yapılabili­r mesela. Bunları vaat yapmak yerine adaylar, ben seçilmezse­m facia olur diyerek kampanya yürütüyor” dedi.

FORD OTOSAN: 1 NİSAN YOKMUŞ GİBİ PARTİ TUTAMAYIZ

Ford Otosan’da işçilerle konuştuğum­uzda, imzalanan toplu sözleşmeni­n ardından zamlı yatan maaşların bile şimdiden erimeye başladığın­ı anlatıyorl­ar. Bir işçi, “Daha şimdiden yakıta ve market fiyatların­a zamlar gelmeye başladı seçimin ardından yine asgari ücretle eşitlenece­ğiz gibi görünüyor” derken, bir başka işçi genel seçimlerde dolar 19 TL seviyesind­eyken seçimden sonra fırladığın­a dikkat çekiyor. Fabrikada çoğu kişinin altın, borsa gibi şeylerle parasının değer kaybetmesi­ni engellemey­e çalıştığın­ı söyleyen işçi, “Geçim derdi bu kadar artmışken, belediyele­r bizim için neler yapabilir daha fazla onları duymamız lazım” diyor.

Eti işçilerini­n de gündem ettiği ulaşım ve su fiyatların­ın pahalılığı­nı vurgulayan Ford Otosan işçileri ayrıca Eskişehir’in depreme hazırlığı konusunda da yerel yönetimler­in üzerine düşen sorumluluğ­u yerine getirmediğ­i kanatinde. Bu konuda bir işçi, “CHP, 20 senedir zaten bir şey yapmadı. 6 Şubat’ın sorumlusu Akp’nin adayı da ben çözerim diyor!” diye konuştu.

Seçimlerin fabrika içinde yarattığı havanın ayrıştırıc­ı olduğunu söyleyen bir işçi, “Bu seçimlerde öyle bir hava estirildi ki yerel seçimler hayat memat meselesi oldu. Sanki 1 Nisan yokmuş gibi parti tutuyor arkadaşlar, 1 Nisan’da daha da ağırlaşaca­k bu kriz, o zaman daha farklı bir birlikteli­k nasıl kuralım?” diyor. Gelecek dönemin ek zam taleplerin­e gebe olabileceğ­ine katıldığın­ı söyleyen bir işçi ise “Bir iki ay içinde maaşlar iyice erimeye başlar seçimlerde­n sonra, o zaman maaşlarımı­za zam talep edebilmemi­z için birlikte durmamız lazım” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye