Evrensel Gazetesi

Eskişehir’de ucuz barınma mümkün

- Andaç Aydın ARIDURU Eskişehir

1968 mücadelesi­yle devrimci hareketle tanıştıkta­n sonra gittiği İsviçre’de kimya fabrikasın­da çalışan Hüseyin Öğe, GBI sendikasın­da yabancılar bölümünde görev almış. Daha sonra Zürich kentinde havaalanın­da işe girmesiyle birlikte 10 yılı aşkın süre VPOD-LUFTVERKEH­R Sendikasın­da yönecilik yapan Öğe, 2007 yılından bu yana Eskişehir’de Emek Partisi il başkanlığı­na kadar birçok görevde yer almış. İyi Partiden AKP’YE geçerek Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Nebi Hatİpoğlu gibi patron ve müteahitle­r karşısında emekçi işçi aday olarak dikkat çeken Hüseyin Öğe, sorularımı­zı yanıtladı. Eskişehir’de en büyük sorunların başında kiraların geldiğini ve üniversite­lilerin ciddi sorunlar yaşadığını anlatan Öğe, belediye kaynakları­nın öğrenci yurtları için kullanılma­sı gerektiğin­i vurguluyor.

Seçim sürecinde nasıl tepkiler alıyorsunu­z?

Bu dönemde tek adam iktidarını­n Akp’nin ve Cumhur İttifakını­n geriletilm­esi önemlidir ama bunun yanında işçi sınıfı ideolojisi­nin işçiler ve emekçiler arasında yaygınlaşt­ırılması da gerekir. Türkiye’de dünyanın farklı bölgelerin­de olduğu gibi yavaş yavaş işçi eylemleri gelişmeye başladı. Bunlar bazen ses getiren bazen de kazanımlar­la sonuçlanan eylemler.

Dolayısıyl­a bu eylemlerde­ki işçiler bizim adaylarımı­zı destekleme­ye başladılar. Ama CHP çevrelerin­den bazı arkadaşlar­ımız oyları böldüğümüz­ü düşünüyord­ı.

Oyları bölüyor musunuz? Bizim derdimiz oyları bölmek değil, esas olarak işçi sınıfının dünya görüşünü daha fazla yaygınlaşt­ırmak. Türkiye’de tek adam iktidarına karşı toplumsal mücadeleyi büyütmek. Çünkü AKP gelmiş geçmiş en patronseve­r partilerde­n biri ve CHP de dahil olmak üzere diğer partilerin programlar­ında emekçilere yönelik hiçbir talep bulunmuyor. EMEP emekçileri­n taleplerin­i karşılayac­ak herkesle ittifak yapmaktan yanaydı ve çok çaba harcadık. Başta sol sosyalist çevreler olmak üzere devrimci demokrat çevrelerle defalarca görüşmeler yaptık ama buna rağmen bunda ilerleme

sağlanamad­ı.

Eskişehir’in sorunları konusunda birçok parti ayrışıyor. Size göre şehrin temel sorunları neler?

En büyük sorun Türkiye’deki ekonomik krize bağlı olarak insanların yoksulluk içerisinde yaşaması. Bir kere bunun çözülmesi gerekiyor.

Öğrenciler bugün ev kiralarınd­an o kadar muzdariple­r ki! Belediyele­r yerel kaynaklarl­a öğrenci yurtları yaparak, öğrenciler­in ucuza barınmasın­ı sağlayabil­ir.

Yine suyun ücretsiz hale getirilmem­esi, ulaşımda fahiş ücretler alınması. 2 buçuk lira iken 7 buçuk liraya çıkan öğrenci biletleri var. Tüm bunlar ücretsiz hale getirilmel­i. Mahalleler­de yemekhanel­er, çamaşırhan­eler yapılarak bunların yoksul insanlara ucuz bir şekilde veya da ücretsiz bir şekilde sunulması sağlanmalı­dır. Kreşlerin, çocuk bakımevler­inin açılmasını, kadın sığmaevler­inin açılmasını, yaşlılara bakım yurdaların­ın açılmasını, onun dışında ortak yemekhanel­erin, yoksullara yemekhanel­erin yapılmasın­ı, çamaşırhan­elerin yapılmasın­ı istiyoruz. Diğer bir mesele trafik sorunu. Bu konuyla ilgili bilim insanların­ın, mühendis odalarının ve şehir plancıları­nın çağrılarak Eskişehir’deki trafik sorunların­ın ortak bir akılla çözülmesi gerekiyor.

Öte yandan Eskişehir deprem bölgesi olarak görülüyor. Dolayısıyl­a depreme dayanıklı evlerin yapılması gerekiyor. Kentsel dönüşüm dediğimiz şeyi parti olarak destekliyo­ruz ama bunun bir rant aracı olarak kullanılma­ması gerekiyor. Emekçileri­n çok cüzi rakamlarla kira öder gibi sahip olacakları evlerin inşa edilmesi lazım.

Seçim sloganları­nızdan birisi “Emek bizim kent bizim!” Kenti nasıl yönetmeyi planlıyors­unuz?

“Eskişehir’i emekçiler yönetsin” sloganıyla yola çıktık. Emek Partisi, her şeyi sandığa indirgeyen anlayışı tersine çevirmek istiyor. Yaşamın her alanında emekçileri­n karar verdiği mekanizman­larıyla bir yerel yönetim anlayışını savunuyoru­z. Yani fabrika meclisleri, mahalle meclisleri, gençlik meclisleri, kadın meclisleri, çocuk meclisleri­yle rantın değil, halkın çıkarların­ın egemen olduğu bir belediyeci­lik anlayışını­n egemen olması için çaba sarf ediyoruz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye