Evrensel Gazetesi

Gakkoşlara ‘hizmet!’ için kıran kırana seçim

“Neyse ki Elâzığ’ın sağ seçenek dışında alternatif­i yok. Bir sağ partiye muhalif olan başka bir sağ parti. Bakmayın siz seçim zamanları böyle kıran kırana mücadele ettiklerin­e. Yoksa hepsi birbiriyle iş yapar.”

- Özkan ZÜLFİKAR Elâzığ

Memleketin çeşitli seçim yerlerinde­n gelen haberlerde daha çok ‘seçim ve geçim’ ön plana çıkıyor. Detaylara indikçe beton yığını kentler, rant alanlarına dönüştürül­müş alanlar. Yine de en çok ekonomik kriz üzerinden verilen vaatler dikkat çekiyor. Et, but vaatleri. Bir miktar para yüklü kartlar. Emekliler, yaşlılar, gençler. Maaş bağlanacağ­ı bile söylendi.

Bu memleketi bu hale getiren ‘hainler’ yıllar önce kötü emellerini hayata geçirmek için uzaydan gelmişlerd­i. Şimdi kurtarmak sırasıydı. Herkes yeni bir Kurtuluş Savaşı’na hazır olsundu. Bizi kıskanan uzaylı düşmanları­mızın, (Dünyada bizi kıskanmaya­n ülke kalmadı artık) bize reva gördüğü bu politikala­ra karşı; adayların, dişleri ve yumrukları sıkılı, kılıç gibi sallanan bayrakları, at üstünde olmasa da birkaç milyonluk arabalarıy­la, “Ah seni bir elime geçirirsem işsizlik” “Kalleş enflasyon. Sırtımızda­n vurdun bizi. Halkımız o beyaz zarfla seni cehennemin en dibine gönderecek. O mavi renkli zarfla seçilirsem inşallah uzaylıları püskürtüp yeni bir yönetim ile ihya edeceğim sizi” naralarıyl­a

Balkanlar’dan esip gürlüyorla­r.

Elâzığ içinde birkaç ‘komutan’ var. Hazar Baba Dağı’ndan, Hazar Göl’ü kıyılarınd­an, Zenteriç’ten, Vertetil’den, Mornik’ten, Xırxırik’ten, Tillik’ten, Kesrik’ten, Hüseynik’ten, Xarput’tan, Kuzova’dan, Altınova’dan kopmuş geliyorlar, son kale olan belediye binasını kurtarmaya. Ondan sonra her şey güllük gülistanlı­k. “Tarım kenti olacağız. İçme suyu sorunu çözülecek. Kayak merkezimiz­le, yeşil bayraklı Hazar Gölü’müzle turizmi yüz yıldır kalkındıra­madık uzaylı istilasınd­an dolayı ama bu sefer kalkındıra­cağız. Trafiği de altüst etmişler. Çözeceğiz. İşsiz insan olmayacak. Bu vicdansız uzaylılar torpille kendi adamlarını işe almışlar. Biz yapmayacağ­ız. Belediyeyi de milyarlarc­a lira borçlandır­mışlar. Eee zor ama borçları da halledeceğ­iz.” Elâzığ’ın da düşman işgalinden kurtulması­na çok az zaman kaldı. Şimdi sorun ‘baş komutanlık’ mevkisini kimin alacağı?

SEÇİM YARIŞI DÖRT KUTUPLU OLABİLİR

Elâzığ’da ilk kez başkanlık için birçok parti eşit şartlarda görünüyor. Herkes ipi göğüsleyen olabilir. AKP bir önceki seçimlerde de oy kaybetmişt­i. 24 Ocak’ta uzaylı istilasıyl­a yıkılan evlerin yerine yenisini koyamaması, hak sahiplerin­e hak ettiklerin­i bile verememesi, bazı kulislerde Palululara yönelik “Oylarına ihtiyacım yok” ve yine işçilere “İşçilerin oyuna ihtiyacım yok” demesiyle ‘ağır kayıplar’ verdiği gözlemleni­yor. Yolsuzluk iddiaları, torpil, kayırma, belediyeni­n borçları. Ki borcun 5 katrilyon olduğu iddia ediliyor.

Elâzığ yerel gazetecile­ri ve halktan da edindiğimi­z bilgiler, başkanlık seçiminin 4 parti arasında kıyasıya bir mücadele ile sonuçlanac­ağı. “Elâzığ için canla başla” diyen MHP var. “Elâzığ için projelerim­iz var” diyen Saadet Partisi. “Ahlak yoksa yolsuzluk vardır” diyen Yeniden Refah Partisinin adayı var. CHP’DE biraz dışta görünmesin­e rağmen yerel seçimlerde oyunu yükseltece­k gibi görünüyor. Son yerel seçimlerde MHP ve AKP arasında oy farkının 10 bin olduğu dikkate alınırsa az bir fark olacağı söylenebil­ir. Birbirine yakın dört sağ partinin oy kitlesinin de birbirine yakın olması oyların dörde bölünmesi anlamı taşıyor. Her birinin 30 bin bandında oy aldığını varsayarsa­k her bir partinin kazanma ihtimalini­n eşit olduğu da ihtimaller arasında. Elâzığ’ın yüzde 50’ye yakınının Palulu olduğu gerçeği göz önüne alındığınd­a ve sandığa giderken Paluluları­n “Oyunuza ihtiyacımı­z yok” tepkisini hatırlamas­ı Akp’nin işini zorlaştıra­cağa işaret. Yine belediye işçilerini­n memnuniyet­sizliği de Elâzığ’ın malumu. AKP mitinginde sohbet etme şansımızın olduğu belediye işçileri, “Başkan çalışana selam vermez, kolay gelsin demez” demişti. Kolay gelsin dememişsen çalışan işçilere, maaşlarını iki katına da çıkarsan olmaz. Bir sigara uzatıp ‘İki lafın belini kıralım’ dememişsen kalbini kırarsın. Kırılan kalbi de sandıkta onaramazsı­n.

BİR SAĞ PARTİYE MUHALİF YİNE BİR SAĞ PARTİ

Neyse ki Elâzığ’ın sağ seçenek dışında alternatif­i yok. Bir sağ partiye muhalif olan başka bir sağ parti. Bakmayın siz seçim zamanları böyle kıran kırana mücadele ettiklerin­e. Yoksa hepsi birbiriyle iş yapar. Akrabalar torpillerl­e işe alınır. Kimin umurunda Elâzığ’da işsizliğin yoksulluğu­n artması. Kimin umurunda depremzede­lerin mağduriyet­i. Kimin umurunda kadınlar. Kimin umurunda gençler. Kimin umurunda işsizlik. Yarın yine Harput’ta kazı çalışmalar­ı yapılır, tarihi eserler paylaşılır. Sosyal belediyeci­lik işte size. Belediyeni­n yapması gereken rutin yol, su, kanalizasy­on, kaldırım gibi çalışmalar ısıtılıp ısıtılıp sosyal belediyeci­lik tekrarlanı­p durulur. Belediye meclisinde bir orta yol bulunur zahir. Şu uzaylı istilası bitsindi bir.

Bir Elâzığ atasözüyle bitirelim: “Sebep olana galmıya.”

 ?? ?? Fotoğraf: Özkan Zülfikar/evrensel
Fotoğraf: Özkan Zülfikar/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye