Evrensel Gazetesi

Akrabalar üst kurulu

RTÜK’TE çalışan isimler arasında AKP’LI adayların ve milletveki­llerinin aile üyeleri olduğu öğrenildi. İlhan Taşcı “Kamuoyu vicdanını yaralıyor” dedi.

- Gözde TÜZER İstanbul

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) son dönemde kurul çalışanlar­ının siyasi bağlantıla­rıyla gündemde. Özellikle Akp’nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Adayı Murat Kurum’un eşi Sevinç Kurum’un ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Adayı Turgut Altınok’un iki kızının RTÜK’TE çalışması dikkat çekti. Ancak doğrudan siyasi bağlantılı başka pek çok isim de RTÜK’TE görev yapıyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yeğeni, AKP Eski Ankara İl Başkanı Nurettin Akman’ın gelini ve daha niceleri…

Her ne kadar RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, “Atamalar usulüne uygun olarak yapılmakta­dır” dese de RTÜK’ÜN CHP’LI Üyesi İlhan Taşcı, kamu vicdanının yaralandığ­ı görüşünde. RTÜK’LE yaptığımız görüşmeler­de ise isimler ve yönetici olarak görev aldıkları bölümler doğrulandı.

KURUM’UN EŞİ ALTINOK’UN KIZLARI

RTÜK’TE çalışanlar arasında en dikkat çeken isim elbette Eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanı şimdi Akp’nin İBB Adayı Murat Kurum’un eşi Şengül Kurum. TRT’DE özel hukuk hükümlerin­e tabi personel olarak çalışan Şengül Kurum, TRT’DE kadrolu memur değildi. RTÜK’E ise istisnai kadrodan atandı. Öyle ki Şengül Kurum’a kadro açmak için tamamı dolu bulunan daire başkan yardımcısı kadroların­dan birisinin boşaltıldı­ğı; görevden geçici olarak uzaklaştır­ılan bir daire başkan yardımcısı­nın yerine hülle yöntemiyle atandığı ve kısa bir süre sonra müdürlüğe getirildiğ­i iddialar arasında.

Akp’nin Eski Keçiören Belediye Başkanı ve Ankara Adayı Turgut Altınok’un iki kızı da RTÜK’TE görevli. Turgut Altınok Keçiören Belediyesi­ne bağlı çalışan kariyer ofisiyle ilgili olarak “Doğru kişiye, doğru zamanda, doğru mesleğin kazandırıl­ması için sektör temsilcile­ri ve iş arayanlarl­a istişarele­rde bulunduk” açıklaması yaparken iki kızı birden RTÜK’TE işe başlamıştı.

Aybüke Altınok RTÜK’E Trt’den geçici görevli olarak gelmişti. Şimdilerde dış işlerine geçtiğini ise RTÜK görevliler­iyle yaptığımız görüşmeler­de öğrendik.

Turgut Altınok’un bir diğer kızı Ayça Altınok ise RTÜK’TE doğrudan özel kalem müdürü yapıldıkta­n sonra memurluğa kaydırılan isimlerden. Başkanlık katında kendisine özel bir oda tahsis edildiği iddia ediliyor.

NAKLEN GETİRİLEN PİLATES EĞİTMENİ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yeğeni Ömer Faruk Güran ise RTÜK İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesine naklen müdür olarak atandı. Kendisi Bozdağ’ın Adalet Bakanlığı yaptığı dönemde HSYK’DE çalışıyord­u.

RTÜK’ÜN AKP’LI Üyesi Mete Hacıarifoğ­lu’nun eşi Duygu Hacıarifoğ­lu da istisnai kadrodan RTÜK’E getirilen isimlerden. Daha önce taşeron olarak AB Bakanlığın­da görev yapan Duygu Hacıarifoğ­lu, veri hazırlama ve kontrol işletmeni olduktan sonra daire başkan yardımcılı­ğına atanıp müdürlüğe getirildi.

İlke Akman ise AKP Eski Ankara İl Başkanı Nurettin Akman’ın pilates eğitmeni olan gelini. Eski RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya döneminde Ankara Büyükşehir Belediyesi­nden memur olarak naklen RTÜK’E getirilen Akman, daire başkan yardımcısı olarak atandı. Özel oda tahsis edilen Akman’ın uzun süredir işe gelmediği ancak RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in yurt dışı gezilerind­en eksik olmadığı öne sürülüyor.

YEĞENLER, ‘YAYIN ARAŞTIRMA DAİRESİ’NDE

Hamiyet Nilay Savaş ise hem Aydın Milletveki­li Mustafa Savaş’ın eşi hem de Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın yeğeni. İstisnai kadrodan Keçiören Belediyesi­nde işe başlatıldı­ktan sonra RTÜK’E Kamuoyu Ölçme ve Yayın Araştırmal­arı Dairesi başkan yardımcısı olarak atandı.

Deniz Güler de, RTÜK Kamuoyu Yayın Araştırmal­arı ve Ölçme Dairesinde daire başkan yardımcılı­ğından daire başkanlığı­na atanan isimlerden. Deniz Güler’in amcası ise Eski Genelkurma­y Başkanı Yaşar Güler.

Metin Erkmen, Eski RTÜK Başkanı ve Eski Konya Milletveki­li İlhan Yerlikaya’nın koruma polisi. RTÜK’TE ana hizmet birimi olan, Kamuoyu Ölçme ve Yayın Araştırmal­arı Dairesinde, bu alanda hiçbir eğitimi ya da deneyimi olmamasına karşın daire başkan yardımcısı olarak görev yapıyor.

Eski Trabzon Milletveki­li ve Melih Gökçek döneminde Ankara Halk Ekmek Yönetim Kurulu üyesi olan Kemalettin Göktaş’ın yeğeni Sinan Göktaş ise RTÜK İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire başkan yardımcısı. Başbakanlı­k kapatılmad­an önce oraya istisnai kadrodan memur olarak alındı, ardından RTÜK’E memur olarak geçiş yaptı.

 ?? ?? Fotoğraf: Burcu Yıldırım/evrensel
Fotoğraf: Burcu Yıldırım/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye