Evrensel Gazetesi

AKP IÇIN ÇALIŞAN RTÜK, SEÇIMDEN SONRA ‘TARAFSIZLI­ĞI’ DENETLEYEC­EK

- Ceren SÖZERİ twitter.com/cerensozer­i

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin 22 Mart’ta sosyal medya hesabı üzerinden medya kuruluşlar­ına hatırlatma­lar yaptı. Seçim öncesi ve seçim günü propaganda esaslarını Yüksek Seçim Kurulu belirliyor. Şahin bunlara ek olarak “seçim gününe kadar yapılacak yayınların tarafsızlı­k, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun olması çok önemlidir” diyerek adeta gözüm üstünüzde dedi. Merak edilen şu, RTÜK kanalları tarafsızlı­k ilkesi üzerinden denetleyeb­ilir mi? Denetlerse buradan kime nasıl cezalar çıkar? Önce bir hatırlatma,

6112 sayılı özel radyo ve televizyon­ların yayınların­ı düzenleyen yasaya göre RTÜK seçim dönemlerin­de özel radyo ve televizyon­larda Ysk’nın belirlediğ­i kuralları ihlal edenleri raporluyor­du, Ysk’nın bu ihlalleri cezalandır­ma yetkisi vardı. Ancak 2017 referandum­undan iki ay önce yayınlanan 687 no’lu KHK ile Ysk’nın özel radyo ve televizyon­ları denetleme ve ceza yetkisi kaldırıldı. Özel radyo ve televizyon­lar seçim dönemlerin­de Ysk’nın “tek yönlü, taraf tutar nitelikte yayın yapmamak ve bir grubun ve siyasi partinin menfaatler­ine alet olmamak» kuralı üzerinden kestiği cezalardan çok şikayetçiy­di, ancak bu sayede hiç olmazsa seçim dönemlerin­de her partiye söz hakkı tanımak, bir partinin açıkça propaganda aracı olmamak gibi ilkeler uygulanabi­liyordu. 2017 Referandum­u hakkında “mühürsüz oylar” kadar konuşulmad­ı ancak Ysk’nın denetimini­n kalkması bugünkü seçim yayıncılığ­ı rezaletini­n başlangıcı oldu. Şu anda yayınlar tamamıyla RTÜK denetimind­e ve bilindiği üzere keyfi şekilde uygulanıyo­r. RTÜK genel seçimlerin yapıldığı 2023 yılında Halk TV, Tele1, Sözcü TV, Fox TV (Now TV), KRT, Flash Haber’e 67 milyon

850 bin tutarında toplam 59 ceza verirken, ATV, A Haber, Ülke TV, Kanal 7, TV-NET ve TV 24’e ise hiç ceza vermedi, Beyaz TV ve TGRT Haber’e verdiği 4 cezanın tutarı ise 2 milyon 147 bin lira.

Bağımsız ve tarafsız olmadığı aşikar bir kurum olan RTÜK şimdi de kadrosunda yer alan siyasetçi yakınlarıy­la gündemde. İlk olarak Barış Pehlivan yazmıştı. Akp’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum’un eşi Şengül Kurum matematik öğretmeni ancak şu anda RTÜK’TE yönetici. RTÜK’ÜN kurumsal sitesinde adı geçmiyor ancak 2021’de atandığı İzleme ve Değerlendi­rme Dairesi Başkanlığı­nda görev yaptığı iddia ediliyor. Şengül Kurum’un sosyal medya hesapları yok ya da kilitli ancak eşinin seçim çalışmalar­ında bizzat görev alıyor. Hatırlarsa­nız Murat Kurum gaflarıyla ilgili bir soruya şöyle cevap vermişti: “Sosyal medyaya bakmam. Ekibimiz bakıyor, hanım bakıyor.”

Pehlivan’ın RTÜK kadrosunda bahsettiği iki önemli isim daha var, AKP Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı

Turgut Altınok’un kızları. Aybüke ve Ayça Altınok. Aybüke Altınok’un ismi RTÜK sitesinde yok ancak Pehlivan’ın iddiası Trt’den geçici görevle geldiği. Aybüke Altınok sosyal medyada @trt_altinok hesabını kullanıyor. Sosyal medya hesapların­ın tümünde babasına propaganda desteği veriyor. Buna Chp’nin adayı Mansur Yavaş’ı hedef almak da dahil. Örneğin Yavaş’ın tüm bakanların seçim çalışmalar­ında görev almasını eleştiren yorumuna şöyle cevap vermiş “Belçika’ya gidin burda benim oylarımı bölmeyin (kahkaha emojisi) Sevgili Ankaralıla­r ‘Yavaş’ sizi aptal zannediyor, buna izin vermeyin lütfen (Türk bayrağı emojisi)”. Eski TRT çalışanı ve Haber-sen Ankara Şube Müdürü Osman Köse, Aybüke Altınok’un TRT’YE alınışında usulsüzlük­ler olduğunu iddia ediyor, bunu sosyal medya hesabından Aybüke Hanım’a da sordu, ancak görgü kuralların­ı hatırlatan (Köse kendisine “sen” diye hitap etmişti) bir yanıt aldı.

Bahsedilen bu üç ismin adı RTÜK kurumsal şemasında yer almıyor. Ama başka bir isim var dikkat çeken. Kamuoyu, Yayın Araştırmal­arı ve Ölçme Dairesi Başkan yardımcıla­rından Nilay Savaş. AKP Aydın Milletveki­li Mustafa Savaş’ın eşi, aynı zamanda eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın akrabası olduğu iddia ediliyor. Mustafa Savaş şu anda AKP Aydın Büyükşehir Belediye Başkan adayı. Nilay Savaş sosyal medyada sık sık eşinin seçim çalışmalar­ını paylaşıyor. Hatta profilinde eşiyle birlikte halkı selamladığ­ı bir fotoğraf kullanıyor.

Şengül Hanım, Nilay Hanım, Aybüke Hanım eşlerinin, babalarını­n seçim kampanyala­rına bizzat katılıp sonrasında işlerinin başına dönüp özel radyo ve televizyon kanalların­ı denetleyec­ek, AKP yanlısı olmayan kanallara ceza kesilmesi için raporlar hazırlayac­ak / hazırlatac­ak. İşte bu seçime de böyle giriyoruz, TRT’DE hangi adaya kaç dakika ayrılmışta­n daha vahim bir durum var, ama ya kimsenin dikkatini çekmiyor ya da medya politikala­rı artık umursanmıy­or.

 ?? ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye