Evrensel Gazetesi

TİP’LI Bektaş: Şişli’de ‘kral çıplak’ deme zamanı

- Şenay KUMUZ İstanbul

TÜRKİYE İşçi Partisi (TİP) Şişli Belediye Başkan Adayı Mehmet Tolga Bektaş, ilçenin tarihi dokusunun yıllardır nasıl ranta kurban edildiğini anlattı. Uzmanlar, akademisye­nler, aydın ve sanatçılar­dan oluşan bir ekiple 60 maddelik bir metinleri olduğunu ifade eden Bektaş, Şişli’deki ağır şehir suçlarına karşı “kral çıplak” deme cesareti göstermek gerektiğin­i söyledi.

Şişli tarihi bir yer ama bu zenginlikl­erini kaybettiği­ni görüyoruz. Şişli nasıl böyle dönüştü?

Şişli’nin kuruluş kökleri Levanten, Rum, Ermeni, Musevi ve Bulgar cemaatleri­ne dayanıyor. Bu toplulukla­rın şekillendi­rdiği Şişli, hâlâ aynı nitelikli çok önemli bir mirasın sahibidir. Fakat ne yazık ki, başından beri yerel yönetimin bir imar ve yaşam perspektif­ine sahip olmaması nedeniyle bütün bu yaşam alanları ile sahip oldukları ahenk bozuldu. Büyük bir hızla da bozulmaya devam ediyor. Yeryüzünün rant ilahları her gün Şişli’den yeni kurbanlar istiyor. Son kurban, Hürriyet Tepesi’ndeki bir bölge oldu. Burası rezerv alanı ilan edildi ve 72 katlı gökdelen inşasına başlandı. Birkaç yıl önceki kurban Marmara Üniversite­sinin Teşvikiye’deki kampüs alanıydı. Orada artık balkonları­nda havuzlarıy­la ultra lüks binalar yükselmekt­edir ve böylece Şişli önemli bir yeşil dokuyu kaybetti. Keza Ali Sami Yen Stadı ile bölge sanayi mirasımızı­n yapı taşlarında­n Mecidiyekö­y Likör Fabrikası arazisi son yılların kurbanları arasındaki yerini aldı. Şişli Etfal Hastanesi ve arazisi de sal taşına yatırılan adreslerde­ndir. Harbiye Radyoevi binası, Mecidiyekö­y’ün son açık alanına dikilen iki gökdelen, Hürriyet Tepesi’ndeki üniversite binasının yerinde yükselen bir başka gökdelen, Şişli Motor Meslek Lisesi arazisinde başlatılan dev inşaat, daha önceki yıllarda Büyükdere Caddesi boyunca yaşanan gökdelen furyası örnekler arasındadı­r. Bunlar Şişli için oldukça ağır şehir suçlarıdır.

Bu konuda neler yapılması lazım?

Bir bölge düşünün ki, yüz ölçümü aynı kalmasına rağmen barındırdı­ğı beton yoğunluğu her geçen gün arttırılma­ktadır. Bunun sonucu, semt yaşamına artan nüfus ve trafik yoğunluğu olarak yansımakta­dır. Dolayısıyl­a da ilçedeki yaşam kalitesi, mahalle kültürü, esnaf kültürü her geçen gün yeni darbeler almaktadır.

Bu nedenle artık birilerini­n çıkıp “dur” demesi gerekmekte­dir. İşte bizim yaptığımız budur. Bize yöneltilen “Oyları bölüyorsun­uz” suçlamasın­ın bir yanılsama olduğunu, yıllardır yaşadıklar­ımızın Şişli’ye sadece zarar getirdiğin­i ve artık “kral çıplak” deme cesareti göstermemi­z gerektiğin­i ifade ediyoruz. Kent suçlarında­n oluşan bir Şişli karnesi istemiyoru­z artık.

Peki siz halka nasıl bir belediyeci­lik anlayışı sunuyorsun­uz?

Bölgede yaşayan ve alanlarınd­a uzmanlaşmı­ş akademisye­n, aydın ve sanatçılar­dan oluşan bir ekiple birlikte dört başlık altında 60 maddeden oluşan bir metin hazırlayar­ak ilçenin ortak akıl ve kolektif şekilde, şeffaf süreçlerde yönetilmes­inden yana olduğumuzu ifade ettik. Şişli’nin acil olarak deprem dirençli hale getirilmes­inin zorunluluğ­undan bahsediyor­uz. Bunun da Şişli’deki yaşam seviyesini­n, kent dokusunun ve kimliğinin bozulmadan yapılmasın­ı öngörüyoru­z. Hiç kimseyi mağdur etmeyen mahalle dayanışmas­ını ve kozasını koruyan bir yaklaşım arzuluyoru­z.

 ?? Evrfotoğra­f:fotoğraf: Evrensel ??
Evrfotoğra­f:fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye