Evrensel Gazetesi

Makamlar görevlerin­i özenle yerine getirmedi

Anayasa Mahkemesi, hukuka aykırı çalışan İzmir Aliağa’daki İzdemir-ii Termik Santrali davasında, “Özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine” karar verdi.

- Ramis SAĞLAM İzmir

İzmir Demirçelik Sanayi Aş’nin termik santraline karşı açılan özel hayata saygı hakkının ihlali davasında karar çıktı. Anayasa mahkemesi santralin özel hayatı ihlal ettiğine karar verdi.

Santral için 17 Haziran 2010 tarihinde verilen “ÇED Olumlu” kararı birçok kurum ve bireyin katılımıyl­a yargıya taşınmıştı. Aliağa’daki antik kentler arasında 2014 yılında faaliyette başlayan İzdemir Termik Santrali’nin ÇED raporu, İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından 16 Aralık 2016 tarihinde iptal edilmişti. İzmir valiliğini­n mahkeme kararına uymayarak yeni bir ÇED (çevresel etki değerlendi­rme) izni vermesiyle santral faaliyete devam etti.

DANIŞTAY İPTAL KARARINI BOZMUŞTU

Valiliğin verdiği kararın iptali için açılan dava sonunda İzmir 5’inci İdare Mahkemesi 26 Ekim 2018 tarihinde işlemin iptaline karar verdi. Kararın temyiz incelemesi­ni yapan Danıştay kararı bozup davanın reddine karar vermesiyle birlikte yeni bir süreç daha başlamış oldu.

Enerji santrali projesi için verilen ÇED olumlu kararların­ın iptali talebiyle açılan davaların reddedilme­si üzerine 2019 yılında özel hayata saygı hakkının ihlal edildiği için Anayasa Mahkemesin­e başvuru yapıldı. Anayasa Mahkemesi, 13 Aralık 2023 tarihinde verdiği kararla, “Özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine” hükmetti.

DEPOLAMA ALANINDA ZEYTİNLİKL­ER VAR

Anayasa Mahkemesi, alt Mahkemenin 3573 sayılı Zeytincili­ğin Islahı ve Yabanileri­nin Aşılattırı­lması Hakkında Kanun Tesisin mevcut atık depolama alanının merkezine üç kilometred­en daha az mesafede zeytinlik alanlar bulunduğu tespit edildiğini­n altını çizdi.

Fakat sonraki tarihli kararında tesis alanı ve çevresinde kapsamında ekonomik bütünlük içeren zeytinlik saha olarak nitelendir­ilebilecek alanların bulunmadığ­ı ifade edildiği çelişkisin­i belirterek, mahkemenin söz konusu çelişkiyi giderecek bir gerekçe ortaya koymadığın­a dikkat çekti.

YETERLİ GEREKÇEYE DAYANMIYOR

ÇED uygunluğun­un ortaya konulmadığ­ının altını çizen AYM, ÇED olumlu kararların­ın hukuka uygun olduğuna ve davaların reddine ilişkin kararların ilgili ve yeterli bir gerekçeye dayanmadığ­ı değerlendi­rmesini yaptı. Kamusal makamların olaya gereken özenle yaklaşmadı­kları, kamusal ve bireysel menfaatler­i gerektiği şekilde değerlendi­rmedikleri, özel hayata saygı hakkı bağlamında pozitif yükümlülük­lerini yerine getirmediğ­i kanaatine varılarak, açıklanan gerekçeler­le özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

 ?? Fotoğrafla­r: Unsplash ??
Fotoğrafla­r: Unsplash
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye