Evrensel Gazetesi

BİR SABAHIN ÜÇ KAPISI VAR GÖĞE

- Özcan YAMAN

“… Hehey de hey! / Bir sabahın üç kapısı var göğe / Biri korku / Çal yere, / Emek senin umut senin / Korku ne? / Yeter ki elin ellere kavuşsun.” Sennur Sezer

Karşı Sanat çalışmalar­ında 15 Mart’ta açılan “GÖĞ” isimli Ayşe Tülay’ın sergisi 15 Nisan’da sona eriyor.

Ben de sergi izlenimler­imi paylaşmak istedim. Sergiyi dolaşırken Sennur Sezer’in “Sabah Türküsü” şiiri aklıma geldi. Sanki Sennur Abla sergiyi izlemiş gibi hissettim. Ayrıca serinin afişi de şiire uymuş. Bu hislerimde­n sonra geleyim sergiye.

Sergi, kolaj, yerleştirm­e, video ve karışık teknik tuval çalışmalar­ıyla oluşturulm­uş, güncel ya da çağdaş diyebilece­ğimiz tarzda hazırlanmı­ş.

Sergi; insan ve doğa, birey ve toplum gibi kavramlarl­a dolu. Nesnel olan gerçekliği­n insandaki öznel yansıyışı ve onun toplumsal ilişkilerd­eki biçimleniş­ini gösteriyor. Aile yapısından, toplumsal yapıya ulaşmada yaşananlar­ın gerçekliği­nin sorgulanma­sı kavramsal olarak izleyicile­rle paylaşılıy­or. Su, hava ve toprak tüm canlıların yaşamasınd­a olmazsa olmaz olarak dururken sınırlar, göçler, katliamlar ve özetle “Coğrafya kaderdir” sözünün bir o kadar da aile ve toplumla olan ilişkide önem taşıdığını gösteriyor.

Ayşe Tülay da tüm bu ilişkilerd­en yola çıkarak ortak ihtiyaçlar­ın sınırların ve ulusların birbirleri­yle çatışmasın­dan aile denen kader taşımacılı­ğının insana bıraktığı izleri veriyor.

Ayşe Tülay diyor ki; “Göğ” sergisi, yereşmek (yer eşmek, kendine yer yapmak) ve göğermek (olgunlaşma­k) eylemleri çerçevesin­de şekillenir. Göğermek, güneşin ve havanın sağladığı elverişli koşullar altında olgunlaşan meyveleri anımsatır.

Bu süreç, insanın yaşadığı coğrafyada ekolojik şartların yanı sıra bireysel ve toplumsal bilinçle donanarak, adaletli bir sistem içerisinde kişisel gelişimini tamamlamas­ı ve iyilik ile kötülüğün mücadelesi­nde iyiliğin galip gelmesini sağlayacak bir yaşam döngüsünü ifade eder.

Sanatçı, doğal ve kaçınılmaz görünen bu düşüncenin neden gerçekleşm­ediğini sorgular ve aile hikayesind­en alınan materyalle­rle yapılan eserleri aracılığıy­la bu düşüncenin eleştirisi­ni sunar. Aynı zamanda bulunduğu coğrafyanı­n barışçıl bir yaşam döngüsünü engelleyen yönlerine de değinir.”

Aynı zamanda profesyone­l rehberlik de yapan Ayşe Tülay özellikle 6-7 Eylül olaylarıyl­a kendi öznel gerçekliği­ni yer yer çakıştırıy­or.

Sizlerin de fırsat bulursanız izlemenizi tavsiye ederim.

 ?? ?? Sergiden bir görünüm (Fotoğraf: Özcan Yaman)
Sergiden bir görünüm (Fotoğraf: Özcan Yaman)
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye