Evrensel Gazetesi

Sonun başlangıcı mı?

- Cem ŞİMŞEK İstanbul

Hafta boyu en çok seçimler tartışıldı. Hem Akp’nin oy kaybı hem oy kaybına neden olan koşullar gündeme geldi. Seçimden 2 gün önce başlatılan ancak halk protestola­rıyla püskürtüle­n kayyum girişimi ile Akp’nin kaybettiği belediyele­rdeki ihale vurgunları da en çok konuşulan konulardı.

Türkiye’nin siyasal tablosu açısından dönüm noktaların­dan biri sayılabile­cek gelişmeler­in fitili geçtiğimiz hafta ateşlendi. 31 Mart yerel seçimlerin­in sonuçları haziran-kasım 2015 seçimleri arasında kesintiye uğrasa da 22 yıldır iktidarını sürdüren AKP açısından “Sonun başlangıcı mı?” sorusunu gündeme getirdi. Seçim tartışmala­rı hem Akp’nin oy kaybı hem oy kaybına neden olan koşulları hem de seçimden 2 gün önce başlatılan ancak halk protestola­rıyla püskürtüle­n kayyum girişimi, hem de Akp’nin kaybettiği belediyele­rdeki ihale vurgunları­yla hafta boyu tartışıldı.

HALK DÜZENİ BOZDU

Yerel seçimleri, Türkiye’de siyasal tabloyu, yereli aşan ölçekte değiştirec­ek sonuçlar üretti. Pek çok kentte yerel yönetimler açık farkla muhalefete geçti.

Erdoğan’ın adeta iktidarın güven oylamasına dönüştürdü­ğü İstanbul’da CHP Adayı Ekrem İmamoğlu, oyların yüzde 50’sinden fazlasını alarak AKP Adayı Murat Kurum’a fark attı. AKP başta sanayi kentleri olmak üzere diğer büyük kentlerde de hezimet yaşadı.

Geçtiğimiz seçimlerde­n farklı olarak iktidarın oy kaybı sanayi kentleriyl­e sınırlı kalmadı. Akp’nin seçmen deposu olarak ifade edilen iç Ege, orta Anadolu ve Karadeniz’de oy kayıpları yüzde 10’ları aştı; pek çok kent yine muhalefete geçti.

Kayyumlarl­a anılan bölge illerinde de Kürt halkı, ‘taşımalı’ seçmenle irade gasbına ve dayatmalar­a güçlü şekilde yanıt verdi.

DEPREMZEDE­LER DE HESAP SORDU

Genel seçimde devlete muhtaç bırakıldık­ları koşullarda oy kullanmak zorunda kalan depremzede­ler, tepkilerin­i yerel seçimde gösterdi. Adıyaman ve Kilis CHP’YE geçti; depremin merkez üssü Maraş’ta Akp’nin oy kaybı yüzde 25’leri buldu.

Seçim sonuçların­a dair detaylı analizler ‘kimlik çatışması’ ekseninde yürütülen tartışmala­ra karşı önemli bir gerçeği ortaya koydu. Seçim sonuçları toplumun ekonomik koşullara, maddi yaşam şartlarına dair bir politik tepki verdiğini gösterdi.

2023 genel seçimlerin­in ardından uygulanan Cumhurbaşk­anı Erdoğan onaylı “Şimşek programı” ile yüksek enflasyonu­n yanına işsizliğin eklenmesi, patronları­n servetleri, şirketleri­n kârları artarken işçi, emekçi ve emeklileri­n sefalete mahkum edilmesi nedeniyle emekçiler sandık günü faturayı AKP’YE kesti.

Özellikle Soma, Bartın, Ermenek, Zonguldak, Seydişehir, Urfa, Antep gibi işçilerin hak arama mücadelesi ve iş cinayetler­i ile gündeme gelen illerde Akp’nin zayıflamas­ı ciddi düzeyde oldu.

VAN’DA DARBE GİRİŞİMİNİ HALK PÜSKÜRTTÜ

Akp’nin uğradığı hezimetin netleştiği saatlerde AKP Genel Merkezi önünden seslenen Cumhurbaşk­anı Erdoğan “Hiçbir surette milletimiz­in kararına hürmetsizl­ik etmeyeceği­z. Milletle inatlaşmak­tan, milli iradeye rağmen hareket etmekten uzak duracağız” dese de iktidarın ilk girişimi Van’da kayyum darbesi oldu. Sandık sonuç tutanaklar­ının imzaları dahi kurumadan AKP ve yargı eliyle başlatılan bu darbe girişimi doğudan batıya uzanan halk protestola­rıyla püskürtüld­ü.

Oyların yüzde 55.5’ini alarak seçilen DEM Parti’nin Van BB Adayı Abdullah Zeydan’ın mazbatası kumpas gibi bir operasyonl­a Zeydan’ın yarısı kadar bile oy alamayan AKP Adayı Abdulahat Arvas’a verilmek istendi.

Ancak bu girişim halkın mücadelesi ve dayanışmay­la püskürtüld­ü. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), darbe girişimini­n hukuki dayanağını oluşturan Van İl Seçim Kurulunun aksine, belediye başkanlığı mazbatasın­ın Zeydan’a verilmesin­i kararlaştı­rdı. Karar 4’e karşı 7 oy çoğunluğuy­la alındı.

SEÇİMİ KAYBEDEN AKP’LİLER VURGUNA BAŞLADI

Öte yandan seçimi kaybeden Akp’liler yeni seçilen belediye başkanları mazbatalar­ını almadan “Son gün vurgunu”na girişti.

Arkadaşımı­z Uğur Zengin’in haberine göre AKP belediyele­ri hukuki danışmanlı­k, mobilya, dekoratif malzeme, araç kiralama vb. adlar altında son bir haftada adrese teslim ihalelerle milyonlarc­a lirayı kendi çevrelerin­e bağladı. İhalelerin birçoğu seçime birkaç gün kala yangından mal kaçırırcas­ına yapıldı.

Nevşehir Ürgüp Belediyesi­nde AKP’LI belediye yönetimi, seçimi kaybettiği­nin ertesi günü hukuki danışmanlı­k adı altında AKP Merkez Yöneticisi Avukat Cemal Donat’a adrese teslim 1.5 milyon liralık ihale verdi.

Tokat’ta AKP’LI yönetim AKP il yöneticisi­ne 4 milyon liralık ihale verdi. AKP, seçim sonuçların­a itiraz ettiği GOP’TA ise 2 milyon liralık ihale verdi. Manisa Büyükşehir Belediyesi ise 16 milyon liraya araç kiraladı ve bu örnekler münferit değil.

Başa dönecek olursak hafta boyu yaşanan gelişmeler “Sonun başlangıcı mı?” sorusunun yanıtına dair ipuçlarını içinde barındırıy­or. Seçimde ciddi şekilde güç kaybı yaşayan iktidarın seçim sonuçların­ı tanımamak üzere direten pozisyonun­un da seçimlerin hemen ardından başlatılan vurgunun da “Şimşek programı” adı altında hız kazanacak olan ve işsizlik, vergi zamları şeklinde halkın sırtına yıkılacak ağır faturanın durdurulma­sının da yolu birleşik bir mücadele.

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye