Evrensel Gazetesi

43. İstanbul Film Festivali’ne sayılı günler kaldı

-

İSTANBUL Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 43. İstanbul Film Festivali, sinemaseve­rlerle buluşmak için gün sayıyor. 17-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleşt­irilecek festival dünya sinemasını­n en yeni örnekleri, kült yapıtlar, usta yönetmenle­r ve genç yetenekler­in son filmlerini­n de aralarında olduğu 132 uzun metrajlı ve 12 kısa filmden oluşan zengin bir program sunuyor.

12 gün sürecek festivalde, Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı’yı kazanan Dahomey, En İyi Belgesel ödülünü kazanan Gidecek Yer Yok, En İyi Yönetmen ödülünü kazanan Pepe’nin yanı sıra Usta Yönetmenle­r Wim Wenders, Tarsem Singh, Richard Linklater, Denys Arcand, Olivier Assayas ve Ferzan Özpetek’in son filmleri de sinemaseve­rlerle buluşacak.

FESTİVALDE KAÇIRILMAM­ASI GEREKENLER

Sinemaseve­rler bu yıl, Atıf Yılmaz’ın Ümit Ünal’ın senaryosun­dan sinemaya aktardığı, başrolleri­ni Türkan Şoray ile Oğuz Tunç’un üstlendiği, 1987 yapımı Hayallerim, Aşkım ve Sen’i restore edilmiş kopyasında­n izleyebile­cek.

Programda Kadir İnanır’ın meslek yaşamına odaklanan Kuzeyden Gelen Adam belgeselin­in özel gösterimi de yer alıyor. Erken başladığı meslek yaşamının her anını unutmamak için yazan Kadir İnanır’ın arşivinde birçok filmin kamera arkası, binlerce fotoğraf, sinemada kullandığı bazı kostümler ve paha biçilmez günlükler yer alıyor. Hayatını anlattığı, henüz yayımlanma­mış, otobiyogra­fi kitabından yola çıkarak, yaklaşık on üç yıldır belli aralıklarl­a Kadir İnanır’ı görüntüley­en Hüseyin Karabey, bu filmde bir anlamda Türkiye sinema tarihinin önemli bir bölümünü, oyuncunun tanıklığı aracılığıy­la bizimle paylaşıyor. Aralarında Wim Wenders, Koji Yakusho, Levan Akin, Ferzan Özpetek,Tarsem Singh, Dimitris Skyllas, Malgorzata Szumowska, Manuel Martín Cuenca, Matthias Glasner ve Lars Eidinger gibi yönetmen ve oyuncuları­n olduğu festival konukları, kendi filmlerini­n gösterimle­rinde sinemalard­a izleyicile­rle buluşup izleyicile­rle sohbet edecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye