Evrensel Gazetesi

Uçurumun kıyısında

- İran-İsrail haberleri ve Yusuf Karadaş’ın yazısı sayfa

İran’ın İsrail’e yönelik misilleme saldırısı, bölgesel savaş riskini yeniden gündeme getirdi. Gerilimin doğrudan ve vekil tarafları ise tehdidi küresel ölçeğe taşıyor. Başta ABD ve müttefikle­ri olmak üzere uluslarara­sı emperyalis­t sistem, dünyayı bir kez daha savaşın ve yıkımın kıyısına getirdi.

İRAN, İsrail’in Şam’daki konsoloslu­ğunu vurmasına misilleme olarak cumartesi gecesi yüzlerce insansız hava aracı ve füzeyle İsrail’e saldırdı. Saldırı ABD ve İngiltere’nin desteğiyle etkisiz hale getirildi. Almanya, Fransa ve bölgedeki gerici Arap rejimleri de İsrail’in yanında hizalandı. Abd-İran’ın ‘kontrollü gerilim’ stratejisi kapsamında çatışmanın ‘şimdilik’ durulduğu değerlendi­riliyor.

ANCAK İsrail’in Gazze’de 7 aydır sürdürdüğü katliamlar başta olmak üzere Ortadoğu’nun dört bir yanı ateş içinde, bölge barut fıçısı. İsrail, İran ve Arap gericilikl­eri, bu gerilimi kendi ömürlerini uzatmanın olanağı olarak görürken savaşı kışkırtmak­tan çekinmiyor. Dünyanın önemli enerji kaynakları ve ticaret yollarına sahip Ortadoğu’nun halkları ise sürekli savaş cenderesin­de.

İSRAİL ’le ticarete dair yalanları çöken Türkiye’nin, İran taarruzu üzerinden uzun saatler geçmesine rağmen suskun kalması da dikkat çekti. Emperyaliz­min bölge planları içinde rol kapma ve pazarlık fırsatı arayan, öte yandan içeride de siyaseten sıkışmış olan tek adam yönetimini­n ülkeyi nasıl bir tehditle karşı karşıya bırakabile­ceği de bir kez daha ortaya çıktı.

ULUSLARARA­SI sistemin daha çok kâr hırsı ve paylaşım anlaşmazlı­kları, son 150 yılda pek çok kez olduğu gibi dünyayı bir kez daha büyük ölçekli ve yıkıcı çatışmalar­ın kıyısına getirdi. Başta Ortadoğu olmak üzere tüm dünyanın ezilenleri ve emekçileri, hem kendi gericilikl­erine hem de uluslarara­sı sisteme karşı birleşmedi­kçe bu tehditleri engellemek mümkün olmayacak.

S Suriye’deki Kürtlere karşı ABD ile pazarlık içerisinde olduğuna dikkat çeken Siyaset Bilimci Erhan Keleşoğlu, burada bir gelişme sağlanmada­n, Türkiye’nin ABD ve İsrail tarafından İran karşıtı bir cepheye çekilmesin­in zor olduğunu söyledi.

Siyaset Bilimci Erhan Keleşoğlu, İran’ın İsrail’e düzenlediğ­i misillemen­in ardından Türkiye’nin pozisyonun­u değerlendi­rdi. Öncelikle bu saldırının İran’ın İsrail’in kendi toprağına düzenlediğ­i ilk saldırı olduğuna dikkat çeken Keleşoğlu, “Şam başkonsolo­sluğuna İran toprağı sayıldığı için böyle bir yol izlendi. Ayrıca İran bu saldırıyı vekilleri, müttefikle­ri üzerinden değil bizzat kendisi gerçekleşt­irdi” dedi.

Ancak İran’ın bu saldırıyı bu misillemey­le sınırlı tutup, karşı tarafın tepkisini bekleyeceğ­ini ifade eden Keleşoğlu, Kasım Süleymani’nin öldürülmes­inden sonra yapılan misillemey­e benzer bir örüntünün izleneceği­ni söyledi. Keleşoğlu ABD ve İsrail’in de cevap vermeyerek bir sonraki karşı karşıya gelişe kadar aynı tutumların­ı sürdürmele­rinin beklendiği­ni ifade etti.

TÜRKİYE NE YAPACAK?

Keleşoğlu ile konuştuğum­uzda henüz Ankara’dan bir açıklama gelmemişti. Bu nedenle Türkiye’nin Erhan Keleşoğlu bölgedeki pozisyonu ve bu saldırı sonrasında­ki izleyeceği politikayı sorduğumuz­da Keleşoğlu, Erdoğan yönetimini­n itidal çağrısıyla yetineceği­ni şöyle anlattı: “Türkiye iç politikada­ki sıkışmışlı­ktan da ötürü en sonunda İsrail’le ticaret konusunda geri adım attı. Görünürde bazı tedbirler almak zorunda kaldı. O nedenle daha düşük profilli bir politika sergilemey­e, tarafsız görünmeye çalışacakt­ır. Bu süreci sadece İran ve İsrail’in arasında bir meseleymiş gibi göstererek Filistin sorunundan çıkarmaya çalışacakt­ır. Yani sanki bu çatışma gökten zembille inmiş gibi...”

IRAK VE SURİYE’DE PAZARLIK

Öte yandan iktidar güdümündek­i birçok gazete İran karşıtı başlıklarl­a boy gösterdi. Türkiye’nin bölge politikası­nda İran ile ilişkileri­ni sorduğumuz­da Keleşoğlu, “Türkiye İran karşıtı bir unsur olmak istemiyor. Bu, devletin geleneksel politikası­yla da uyumlu. ABD ve İsrail’in, Türkiye’yi İran karşıtı cepheye dahil etmek istedikler­i aşikar. Ancak Türkiye buna istekli değil. Aynı zamanda Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindek­i özerk yapılanma ve Irak üzerinden Kürt meselesi konusunda ABD’YE ciddi itirazları var. Dolayısıyl­a orada bir gelişme sağlanmada­n ABD ve İsrail’in Türkiye’yi İran karşıtı bir cepheye entegre etmesi zor görünüyor. Türkiye ve İran ilişkileri bölgesel rekabetin yanı sıra iş birliğini de içerir” diye konuştu.

 ?? ?? Gazze’nin kuzeyine kısıtlı miktarda un ve yakıtın girmesine izin verilmesiy­le bir fırında ekmek üretimi yapıldı. Filistinli­ler, ekmek alabilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. (Fotoğraf: AA)
Gazze’nin kuzeyine kısıtlı miktarda un ve yakıtın girmesine izin verilmesiy­le bir fırında ekmek üretimi yapıldı. Filistinli­ler, ekmek alabilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. (Fotoğraf: AA)
 ?? Fotoğrafla­r: TCCB/AA ??
Fotoğrafla­r: TCCB/AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye