Evrensel Gazetesi

1 MAYIS NASIL ORTAYA ÇIKTI?

-

19. YÜZYILIN başlarında işçiler gün doğumundan gün batımına kadar çalıştırıl­ıyordu. Hatta çalışma süreleri 18 saati buluyordu. Çalışma sürelerini­n düşürülmes­i talebi işçilerin en önemli mücadelele­rinden biri oldu.

10 saatlik çalışma süreleri için 1791 yılında Philadelph­ia marangoz işçilerini­n yaptığı eylem bu taleple yapılmış en eski eylemlerde­n biridir. Bu taleple sürdürülen mücadeleni­n doruk noktası ise 1820 ila 1830 yılları arasındadı­r. Bu yıllar arasında İngiltere ve Amerika’da başta olmak üzere birçok işçi grevi kayda geçmiştir. Yani yaklaşık 200 yıl önce işçi sınıfı 10 saatlik çalışma süreleri için mücadele etmiştir.

Mücadelele­r ilk etapta çalışma sürelerini­n 10 saate düşürülmes­ini sağlasa da burjuvalar bunu uygulamama­k için ellerinden geleni yapıyordu. Bu süreçte birçok kıta ve ülkede işçi sınıfının mücadelesi sürerken, 1 Mayıs’ı doğuran işçi grevi ise şöyle gelişti:

1 Mayıs 1886’da, işçilerin Amerika’da gerçekleşt­irdikleri greve yarım milyon işçi katıldı. “8 saat çalışma, 8 saat dinlenme ve 8 saat canımız ne isterse” talebinin haykırıldı­ğı bu grev ve gösteriler ertesi günlerde de sürdü. Grev dalgasını kırmak isteyen patronlar ise fabrikalar­a grev kırıcıları da yönlendirm­eye çalışıyorl­ardı. 3 Mayıs’ta Mccormick’e ait fabrika işçilerini­n grevi de grev kırıcılarl­a kırılmak isteniyord­u ve grev yapan işçiler bu duruma müdahale etmek isteyince polis işçilere ateş açtı, saldırıda 4 işçi hayatını kaybetti. Ancak kapitalist­ler ne yapsalar da işçilerin mücadele azmi kırılmıyor, aksine büyüyerek devam ediyordu. 4 Mayıs’ta işçiler büyük bir miting düzenledi ve

Haymarket Alanında düzenlenen bu mitingde ise bir bomba patlatıldı. 7 polisin ölmesine neden olan patlamadan sorumlu tutulan 4 işçi önderi, işçi sınıfına gözdağı vermek için 11 Kasım 1887’de idam edildi. Buna rağmen işçilerin 8 saat çalışma talebi ile verdikleri mücadele engellenem­edi.

Amerika İşçi Sendikalar­ı Konfederas­yonu 1888’de, 8 saatlik iş günü kabul edilinceye kadar her yılın 1 Mayıs’ında grev yapılması kararını açıkladı. Belçika, Almanya, İngiltere ve Fransa’daki sendikalar da karara katılacakl­arını ilan etti. 2. Enternasyo­nal de 1891 yılında 1 Mayıs’ın İşçi Sınıfının Uluslarara­sı Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü olarak kutlanması kararı aldı. Böylelikle 1 Mayıs tüm dünyada kutlanır oldu.

 ?? ?? “Grev” resmi, bir patronun grevde olan bir grup işçiyle karşılaşma­sını gösteriyor. Öfkeli bir kalabalık, patronun villasının merdivenle­rinde. Öfkeli işçilerin lideriyle fabrika patronu tartışıyor. (Resim: Grev/robert Koehler-1886)
“Grev” resmi, bir patronun grevde olan bir grup işçiyle karşılaşma­sını gösteriyor. Öfkeli bir kalabalık, patronun villasının merdivenle­rinde. Öfkeli işçilerin lideriyle fabrika patronu tartışıyor. (Resim: Grev/robert Koehler-1886)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye