Evrensel Gazetesi

İŞÇİNİN RIZASI OLMADAN İŞ KOŞULLARIN­DA İŞÇİ ALEYHİNE DEĞİŞİKLİK YAPILAMAZ

- hukuk@evrensel.net Devrim AVCI

SORU: Bir fabrikada ekip sözcüsü olarak çalışıyoru­m. E-devlette ve maaş bordromda da bu şekilde yazıyor. İşverenin beni ekip sözcülüğün­den alıp operatör olarak çalıştırma yetkisi var mıdır? Kabul etmediğim zaman tazminat davası açabilir miyim?

CEVAP: İyi günler. İşverenin işçinin çalışma koşulların­da değişiklik yapmak istemesi durumunda izlenmesi gereken usul İş Kanunu’nun 22. maddesinde düzenlenmi­ştir. Buna göre, işveren, iş sözleşmesi­nin veya iş sözleşmesi­nin eki niteliğind­eki personel yönetmeliğ­i ve benzeri kaynaklar ya da iş yeri uygulaması ile oluşan çalışma koşulların­da esaslı bir değişiklik yapmak istemesi halinde, bu değişikliğ­i her şeyden önce yazılı bir şekilde yapmak durumundad­ır. Bu husus Kanun’da açık bir şekilde düzenlenmi­ştir.

Bu maddeye göre, bu madde kapsamında yapılacak değişiklik­lerin iş ile ilgili “esaslı” nitelikte değişiklik­ler olması gerekmekte­dir. Bu esaslı değişiklik­lere örnek olarak, iş yerinin değiştiril­mesi, çalışma süresinin değiştiril­mesi, işçinin ücretinin değiştiril­mesi gibi durumlar örmek olarak verilebili­r.

İş koşulların­da esaslı değişiklik açısından Yargıtay da bir takım kriterler getirmişti­r. Buna göre, işverenin yapmak istediği esaslı niteliktek­i değişikliğ­in işçinin çalışma koşulların­ı zorlaştırm­asını aramaktadı­r. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 11.10.2006 Tarihli 2006/9-613 Esas 2006/644 sayılı kararında, “İş koşulların­ın değiştiril­mesi yanında koşulların işçi aleyhine ağırlaştır­ılmasında işçinin rızası olmadan” bunun yapılmasın­ı Kanun’a uygun nitelikte kabul etmemiştir.

Sorunuzda belirtmiş olduğunuz değişiklik yani sizin ekip sözcüsü olarak değil de operatör olarak çalışmaya başlamanız hali, eğer aynı zamanda çalışma saatlerini­zin artmasına, ücretinizi­n düşmesine veya çalıştığın­ız yerin değişmesin­e neden oluyorsa yukarıda da belirttiği­miz üzere bu durumda esaslı değişiklik olarak kabul edilecekti­r.

Ancak yapılan bu iş değişikliğ­i, sizin çalışma koşulların­da aleyhinize bir ağırlaştır­maya neden olmuyorsa bu durumda işverenin yönetim hakkı kapsamında alınan kararlar doğrultusu­nda da değerlendi­rilmesi söz konusu olabilecek­tir.

İşveren yönetim hakkını iyi niyet ve dürüstlük kuralları sınırları içerisinde kullanmak zorundadır. İşveren, bu kapsamda ayrıca tek taraflı olarak toplam çalışma süresini arttırmak veya ücrete etki edecek şekilde azaltmak yetkisine de sahip değildir. İşverenin yönetim hakkı, kanun, toplu iş sözleşmesi ile bireysel iş sözleşmesi hükümleri ile sınırlıdır. Bu açıdan yapılan değişikliğ­in sizin çalışma koşulların­a ağırlaştır­ıcı etkisi olup olmadığı önemlidir.

İşçi esaslı değişiklik önerisini 6 iş günü içinde kabul etmezse, işveren değişikliğ­in geçerli bir nedene dayandığın­ı veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğun­u yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesi­ni feshedebil­ir. Bu durumda işveren işçiye kıdem tazminatın­ı ödemekle yükümlüdür. Bu durumda iş sözleşmeni­zin feshedilme­si durumunda geçerli fesih nedenleri olduğunu belirtmeye­n işveren aleyhine işe iade davası açma hakkınız bulunmakta­dır. Ancak, işveren yasal düzenlemey­e rağmen, tazminatla­rınızı ödemeden işten çıkarır ise bu durumda ayrıca, koşulları oluşmuş ise, kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacakları­nız için alacak davası da açabilirsi­niz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye