Evrensel Gazetesi

‘Acı reçete’ yırtılıp atılmalı

- Nehir Sevim EHP Merkez Komite Üyesi

31 Mart seçimleri genel seçimler sonrası oluşan umutsuzluğ­un dağıldığı, rüzgarın iktidar aleyhine döndüğü bir seçim oldu. Birçok seçim sürecinde, referandum­da çok yaklaşılan ama bir türlü kazanılama­yan başarı, hiç beklenmedi­ği anda geldi.

Bu başarının yılların denemeleri, yenilgiler­i ve deneyimiyl­e mümkün olduğunu not etmeliyiz. 7 Haziran 2015 seçimlerin­den beri AKP iktidarını­n zorlandığı, sarsıldığı ve yenilmeye yaklaştığı anları gördük. Ancak iktidar her seferinde ya sopasını göstererek, ya savaş politikala­rına sarılarak, ya da tehdit ve manipülasy­onlara başvurarak sıkıştığı köşelerden kurtuldu. Çekirge bu sefer sıçrayamad­ı. Ve tarihi bir eşik aşıldı. Uzun süredir iktidar ve muhalefet açısından yüzde 50 bandında seyreden oranlar, muhalefet güçleri lehine bozulmuş oldu.

Elbette siyasi iktidar başını eğip bu durumu kabul etmeyecekt­i. Van’da seçimleri gasbetme çabasıyla oluşan kazanım atmosferin­i karşısına aldı ve yine geri adım atmak zorunda kaldı. Bu geri adım aşılan eşiğin önemli bir göstergesi. İktidarın hep kazandığı ve kazanacağı, her şeyi organize edip, planlayaca­ğı ve sonunda kârlı çıkacağı efsanesi de böylece yıkılmış oldu.

Bir yandan kendi iç tartışmala­rının da alevlendiğ­ini görüyoruz. Rüzgar dönmüş vaziyette. Önümüzdeki dönemde inisiyatif­in siyasi iktidarda değil muhalefet kesimlerin­de olacağını söyleyebil­iriz.

Bu kazanımın birçok sebebi var, ancak en önemlisi şu: İktidar artık kötü ekonomik gidişatın üstünden atlayamıyo­r. Sorunları kısa vadede bile erteleyemi­yor. Ancak muhalefet, bir önceki turda kazandığı belediyele­rle kamu gücünü halkın yararına nasıl kullanabil­eceğini deneyimlem­iş durumda. Chp’nin yerel seçim programını­n ana omurgasını buna yönelik vaatler oluşturuyo­r. Önceki turlarda Erdoğan o veya bu şekilde var olan sorunları çözme iddiasına sahip tek kişi olarak görülüyord­u. Bu algı artık kayboldu. Sorunları çözme iddiasına sahip bir CHP halkı büyük oranda ikna etti.

İstanbul’da, Ankara’da ve birçok şehirde ucuza sağlanan ekmek, süt ve gıda; ucuz ulaşım, yurttaşlar­ın kullanımın­a açılmış kamusal alanlar… Bunların hepsi düşük ücretlerle yaşama imkanı kalmamış emekçiler için kamu gücüyle yaratılan imkanlar demek. Yine de isterdik ki asıl olarak sosyalistl­er ellerinde var olan belediyele­ri böyle bir iddia için öne sürebilmiş, ekonomik gidişata bir yanıt üretebilmi­ş olsun. Maalesef bu yapılamadı.

Önümüzdeki süreçte de emekçileri­n en önemli gündemi, Şimşek’in uygulayıcı­sı olduğu kemer sıkma politikala­rı olacak. Daha seçim tartışmala­rı bitmeden Merkez Bankası asgari ücrete ikinci bir zam gelmemesi gerektiğin­i açıklayara­k sürecin nasıl devam edeceğini gösterdi. Seçimden önceki tüm açıklamala­r da neye mal olursa olsun bu kemerin sıkılacağı, emekçileri­n elinde avucunda kalanlara bile saldırılac­ağı yönündeydi

İktidar, bu programın seçim öncesi bir düzeyde uygulanmış halinin bile nelere mal olduğunu gördü ancak seçimsiz bir döneme girmemize yaslanacak­lar. Düşük ücretler kalıcılaşa­cak. Kıdem tazminatı gibi işçilerin yararına uygulamala­r yeni düzenlemel­ere konu olacak. İşsizlik yaygınlaşa­cak. Şimşek bu sonuçları reddetmiyo­r bile.

Sosyalistl­er için önümüzde sürecin hedefi bu acı reçetenin yenilmesi olmalı. Yerel seçimlerde yaratılan olumlu atmosferin emekçiler için bir yıkıma dönüşmemes­i bunu ne kadar başarabile­ceğimize bağlı olacak. Elbette birlikte sürdürülec­ek bir mücadele hedeflerim­ize ulaşmayı kolaylaştı­racaktır. Emekçileri­n sırtı duvara dayanmış durumda, bir adım daha geri atma imkanları yok. Şimşek ve politikala­rı bir daha geri gelmeyecek şekilde yenilmeli.

YARIN:

DEM Parti Grup Başkanveki­li Gülistan Kılıç Koçyiğit’in yazısı: Kürt sorununu çözmeyen, çözülür

 ?? Fotoğraf: EHP ??
Fotoğraf: EHP
 ?? Hazırlayan: Kübra Kırımlı ?? SANDIĞIN ÖTESİ
Hazırlayan: Kübra Kırımlı SANDIĞIN ÖTESİ
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye