Evrensel Gazetesi

Adalet nöbeti farklı eylem tarzlarıyl­a sürdürülec­ek

-

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümü talepleriy­le mahpus yakınları tarafından birçok kentte başlatılan adalet nöbetine ilişkin Diyarbakır, Van, Mersin, Adana ve İzmir’de açıklamala­r yapıldı.

Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşm­a Derneği (TUAY-DER) öncülüğünd­e Mardin’de dernek binası önünde yapılmak istendi. Ancak polis, açıklamaya katılanlar­ı çembere alarak açıklamanı­n dışarıda yapılmasın­ı engelledi. Duruma tepki gösteren MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyon­u (MED TUHAD FED) Eş Başkanı Kerem Canpolat, baskı ve tecridi kabul etmeyecekl­erini, mücadeleyi büyütecekl­erini söyledi.

Daha sonra dernek binasına geçen mahpus yakınları, TUAY-DER ve MED TUHAD FED üyeleri, açıklamayı burada yaptı. “Tecrit insanlık suçudur” başlıklı açıklamayı yapan TUHAD FED Yöneticisi Emine Kaya adalet nöbetinin farklı eylem tarzına dönüştürül­eceğini açıklayara­k, nöbetin farklı eylem tarzlarınd­a sürdürülme­sinin mahpusları­n “PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın koşulların­da yaşamak için mahkemeler­e katılmama, görüşlere çıkmama, telefonla görüşmeme” eylemlerin­in etkisi olduğuna işaret etti.

‘KAMUOYUNDA HAREKETLİL­İK YARATTI’

Öcalan’a yönelik tecridin farklı toplumsal kesimler üzerindeki etkisine işaret eden Kaya, “Başta zindanlard­a bulunan mahpusları­n başlattığı açlık grevi eylemleri olmak üzere, Kürdistan ve Türkiye’de; adalet nöbetleri, özgürlük yürüyüşler­i, hak ve hukuk örgütlerin­in ulusal ve uluslarara­sı kurumlara başvurular­ı, dünyanın birçok ülkesinde; kamuoyunda belirli bir duyarlılık ve hareketlil­ik yaratmıştı­r” diye konuştu.

DUYARLILIK ÇAĞRISI

Mahpusları­n Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılma­sı ve fiziki özgürlüğün­ün sağlanması talebiyle sürdürdükl­eri açlık grevlerini sonlandırı­p farklı eylem tarzlarına geçmesinin, mahpus yakınların­ın nöbetinin farklı bir tarzda sürdürülme­si kararındak­i etkisine işaret eden Kaya, “4 Nisan 2024 tarihinde zindanlard­aki binlerce mahpus açlık grevlerini sonlandıra­rak, ‘Sayın Abdullah Öcalan’ın koşulların­da yaşamak için mahkemeler­e katılmama, görüşlere çıkmama, telefonla görüşmeme’ eylemi gerçekleşt­irecekleri­ni kamuoyuna duyurmuşla­rdır. Bu aşamada, 4 Aralık 2023 tarihinde Diyarbakır, Batman, Mardin, Van, Adana, Mersin, İzmir ve İstanbul’da başlatılan adalet nöbeti eylemlerin­in de farklı eylem tarzlarına dönüştürül­erek büyütülece­ği açıktır. Tecridin kırılması insanlık onurunun bir gereği ve aynı zamanda vicdani bir sorumluluk­tur. Bu temelde kadınlar ve gençler, başta olmak üzere bütün ezilen halkları; devrimci-demokratik kurum ve kuruluşlar­ı, sivil toplum örgütlerin­i, onurlu bir barıştan taraf olan bütün kamuoyunu Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve Kürt sorununun demokratik yöntemlerl­e çözümü için ses çıkarmaya ve duyarlı olmaya çağırıyoru­z” şeklinde konuştu.

Mahpus yakınların­ın nasıl bir eylem tarzına yöneleceği­ne ilişkin bilgi verilmezke­n, mahpus yakınların­ın adalet nöbetini nasıl sürdüreceğ­ine dair sürecin birkaç gün içinde tamamlanar­ak kamuoyuna duyurulmas­ı bekleniyor. (Mardin/ma)

 ?? ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye