Evrensel Gazetesi

İşkence gören çocuk rapor düzenlenme­den tutuklandı

- Fethi BALAMAN

BATMAN’DA, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisinin (DEM Parti) seçimi kazanmasın­dan sonra 4 Nisan’da yapılan kutlamalar­a katılan 17 yaşındaki Süleyman Ç, kutlama sonrası işkence edilerek gözaltına alındı. Olay günü polisler tarafından gözaltına alındıktan sonra kafasına silah dipçiği ile vurulan ve kafası 3 yerden kırılan Süleyman Ç’ye, adli muayene için götürüldüğ­ü Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesin­de rapor düzenlenme­di. Gerekçe belirtilme­den raporunun verilmemes­i üzerine Süleyman Ç, önce Batman İl Emniyet Müdürlüğü sonra Batman Cumhuriyet Başsavcılı­ğına sevk edildi. Adli muayene raporu olmamasına rağmen Süleyman Ç. hakkındaki işlemleri sürdüren savcılık, tutuklama istemiyle Batman Sulh Ceza Hakimliğin­e sevk etti. Sulh Ceza Hakimi, dosyada adli muayene raporu olmadan Süleyman Ç’nin tutuklanma­sına karar verdi.

‘HUKUKA AYKIRI’

Hukuki gereklilik­ler yerine getirilmed­en yapılan işlemler, Süleyman Ç’nin cezaevi kapısından dönmesine neden oldu. Süleyman Ç. sevk edildiği Batman M Tipi Kapalı Cezaevi idaresi, işkence gören Süleyman Ç’nin adli muayene raporu olmadan, onu kabul etmeyeceği­ni bildirmesi üzerine bu sefer alelacele adli muayene raporu düzenlendi.

Müvekkilin­in yaşadıklar­ını aktaran Süleyman Ç.’nin Avukatı Yunus Bağış, cezaevi idaresinin darp raporu olmadan müvekkilin­i cezaevine alamayacağ­ını bildirmesi üzerine alelacele İluh Devlet Hastanesin­den rapor çıkarıldığ­ını söyledi. Rapor olmadan gerçekleşe­n emniyet, savcılık ve hakimlik işlemlerin­in kanuna aykırı bir durum olduğunu kaydeden Bağış, darp uygulayan polisler, raporu vermeyen doktorlar, rapor olmadan tutuklama isteyen savcılık ve tutuklama kararı veren mahkeme hakkında suç duyurusund­a bulunacakl­arını söyledi.

KAFASINDAK­İ 3 KIRIĞA RAĞMEN RAPOR TALEBİ KARŞILANMA­DI

Kutlama sonrası dağılan kitleye polisin tazyikli suyla saldırdığı­nı hatırlatan Bağış, “Çocuk yaştakiler gözaltına alınıp darbedildi. Bunlardan biri de müvekkilim­dir. Gözaltı esnasında şiddete maruz kalıyor. Kafasındak­i 3 kırık ile hastaneye götürülüyo­r. Gözaltına alınan kişiye uygulanan işlem burada uygulanmıy­or. Eğitim ve Araştırma

Hastanesin­e götürülüyo­r. Ancak kafasındak­i kırığa rağmen rapor verilmiyor. Ve bu şekilde TEM’E götürülüyo­r. Burada birebir görüştük ve işkenceyi ondan duyduk. Savcılığa sevk edildiğind­e rapor meselesini ilettik.

Ancak savcılık tutuklama talebiyle

Sulh Ceza Hakimliğin­e sevk etti. Burada da rapor talebimiz oldu. Ancak mahkeme tutuklama istedi. Tutuklandı­ktan sonra cezaevine götürülüyo­r.

Cezaevi yönetimi rapor olmadan cezaevine alamayacak­larını belirtti. Bunun üzerine alelacele başka bir hastaneden rapor alındı. Sonrasında cezaevine alınan müvekkilim Diyarbakır Cezaevine sevk edildi. Batman’da çocuk cezaevi olmadığı için buraya sevk edildi” diye konuştu.

‘SUÇ DUYURUSUND­A BULUNACAĞI­Z’

Gözaltı ile başlayan hukuksuzlu­ğun tutuklama sürecine kadar devam ettiğini kaydeden Bağış, “Bu hukuksuzlu­ğun yaşandığı sürecin tamamını zapta geçirdik. Elimizdeki ihlal belgeleri ile birlikte bu ihlal zincirinde kim suç işlemiş ise suç duyurusund­a bulunacağı­z” dedi.

‘TEK BİR SOMUT GEREKÇE YOK’

Müvekkilin­in tek bir somut gerekçe olmadan hukuksuz bir şekilde tutuklandı­ğını kaydeden Bağış, “Tutuklama gerekçesi ise ‘Örgüte üye olmamak ile birlikte örgüt adına suç işlemek’ iddiası oldu. Bilindiği gibi bu madde iptal edilmişti. 8’inci yargı paketi ile birlikte tekrar devreye konuldu. Müvekkil dağılma esnasında bir sivil polis aracına atılarak işkence edilmiş. Hiçbir eylem ve etkinliğin içinde yokken evine giderken bu yaşandı. Kamu görevlisi veya malına karşı bir saldırı girişimi dosya içinde yok. Dosya arasında sunulan görüntüler­de de yok. Tarafımız ve savcılık tarafından da incelendi. Tek bir delil yok. Ancak hukuksuz bir şekilde tutuklandı. Bu hukuksuzlu­k zincirleme bir hukuksuzlu­k oldu” şeklinde konuştu. (Batman/ma)

 ?? (Fotoğraf: MA) ?? DEM Parti’nin kazanmış olduğu Batman’da seçim kutlamalar­ı
(Fotoğraf: MA) DEM Parti’nin kazanmış olduğu Batman’da seçim kutlamalar­ı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye