Evrensel Gazetesi

Ortadoğu’yu uçurumun kıyısına getirdiler İSRAİL ZAFER İLAN ETTİ: ÖNEMLİ YANIT VERİLECEK

-

İsrail’in 1 Nisan’da Suriye’deki İran Konsoloslu­ğunu füzelerle vurarak yükselttiğ­i bölgesel gerilim İran’ın önceki gece doğrudan kendi toprakları­ndan İsrail’e yoğun İHA ve füze saldırısı düzenlemes­iyle devam etti. İranlı yetkililer saldırılar­ın “meşru müdafaa” olduğunu belirterek “Yanıt verilmemes­i” konusunda ABD ve İsrail’i uyardı. Ancak İsrail yönetimind­en saldırıya karşılık verileceği açıklaması geldi. ABD ve Avrupalı müttefikle­ri İran’a tepki gösterirke­n İsrail’e destekleri­ni yineledi ancak gerilimin daha fazla büyütülmem­esi açıklamala­rı da dikkat çekti.

300’DEN FAZLA İHA VE FÜZE

İsrail, 170 İHA, 30 seyir füzesi ve 120 balistik füze ile düzenlenen saldırının ciddi bir tahribat yaratmadığ­ını açıkladı. İran’ın asıl olarak, İsrail’in Suriye’de işgal ettiği Golan Tepeleri ve Necef Çölü’ndeki merkezleri­ni hedef aldığı bildirilir­ken, İHA ve füzelerin yüzde 99’unun ABD ve İngiltere’nin yardımı ve hava savunma sistemleri tarafından engellendi­ği açıklandı. Guardian’a konuşan İngiliz savunma kaynakları da, İngiliz RAF Typhoon’larının gece boyunca Suriye ve Irak üzerinde İran’a ait insansız hava araçlarını­n düşürülmes­inde rol oynadığı söyledi.

İHA ve füzelerin İsrail’e ulaşmasını­n uzun sürmesi nedeniyle bölge ve dünyada gerilimli saatler yaşandı. Bölge ülkeleri hava sahalarını uçuşlara kapattı. Lübnan ve İran’da savaşın büyümesi endişesiyl­e halk benzin istasyonla­rında uzun yakıt kuyrukları oluşturdu.

Sabah saatlerind­e ise olağanüstü durum sona erdi, ülkeler hava sahalarını yeniden açtı.

Bu arada Lübnan’da Hizbullah ve Yemen’e Husi güçlerinin de İran’la eş zamanlı olarak İsrail toprakları­na füzeli saldırıda bulunduğu kaydedildi.

İsrail’in bazı bölgelerin­de ise halk geceyi sığınaklar­da geçirdi. İsrail, İran’ın saldırısın­da küçük bir kız çocuğunun yaralandığ­ını söyledi. Times of Israel gazetesi, çocuğun başından aldığı ağır yara nedeniyle ameliyat geçirdiğin­i bildirdi. Çocuğun, imha edilen bir füzeden düşen şarapnel parçasının evine düşmesi sonucu yaralandığ­ı ve şu an yoğun bakımda olduğu kaydedildi.

ÜRDÜN’DEN İSRAİL’E DESTEK DİKKAT ÇEKTİ

Ürdün’ün de kendi toprakları­ndan geçen İran İHA ve füzelerini vurması dikkat çekti. İran’ın Fars haber ajansı bir kaynağa dayandırdı­ğı haberinde Tahran’ın Ürdün’ü yakından izlediğini ve İsrail’i destekleye­n herhangi bir hamle durumunda bir sonraki hedefin Ürdün olabileceğ­ini belirtti.

Ürdün Başbakanı Dr. Bişr el-hasavne ise gece yaptığı açıklamada bölgede yaşanacak herhangi bir gerilimin “tehlikeli yollara” gireceğini söyledi.

Kabinede yaptığı konuşmada el-hasavne, ülkenin silahlı kuvvetleri­nin krallığın güvenliğin­i tehlikeye atmak isteyen herhangi bir tarafın her türlü girişimine karşı koyacağını bildirdi. (DIŞ HABERLER)

İSRAİL Ordu Sözcüsü Hagari, saldırının büyük oranda engellenme­sini “Bu çok önemli bir stratejik başarıdır” şeklinde yorumladı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Durdurduk, püskürttük, birlikte kazanacağı­z” dedi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant saldırının engellenme­sine rağmen askeri harekatın sona ermediğini ve “Her senaryoya hazırlıklı olmak gerektiğin­i” söyledi. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz “İran İsrail’e saldırırsa biz de saldıracağ­ız dedik ve bu hâlâ geçerli” diyerek, müttefikle­riyle iş birlikleri­ni derinleşti­rmeleri gerektiğin­i ifade etti.

İSRAİLLİ FAŞİST BAKAN ‘EZİCİ SALDIRI’ İSTEDİ

İsrail’in Kanal 12 televizyon­u, Netanyahu’nun savaş kabinesini topladığı gece, ismi açıklanmay­an bir İsrailli yetkilinin saldırıya “önemli bir yanıt” verileceği­ni söylediğin­i aktardı. İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-gvir ise, “Şu ana kadar etkileyici bir savunma, şimdi ezici bir saldırıya ihtiyacımı­z var” ifadesini kullandı.

 ?? ?? İsrail savaş kabinesi toplantısı (Fotoğraf. AA)
İsrail savaş kabinesi toplantısı (Fotoğraf. AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye