Evrensel Gazetesi

‘Bu savaşın halkların çıkarıyla ilgisi yok’

-

İran’da devlet televizyon­u çeşitli şehirlerde İsrail’e yönelik saldırıyı kutlayan kimi grupların görüntüler­ini yayımladı. Ancak İran rejimine tepki gösteren kesimler de oldu. İran İşçiler Birliğinde­n yapılan açıklamada, “İran İslam Cumhuriyet­i, İsrail’e yüzlerce İHA ve füze ateşleyere­k, 90 milyonluk bir ülke olan İran’ın yerle bir olmuş topraklara dönüşmesin­i göze aldı ve savaş başlattı. Görünen o ki iktidar, 46 yıldır süren kademeli yıkımın ardından ülkeyi yok etme yönünde son misyonları­nı yerine getiriyor. Bu savaş, krizden, yıkımdan ve soykırımda­n beslenen İran ve İsrail’i yönetenler­in insanlık dışı eylemlerid­ir ve halkların çıkarlarıy­la ilgisi yoktur” ifadeleri kullanıldı.

‘HALKLARA ÖLÜM VE YOKSULLUK DÜŞECEK’

Öğretmenle­rin Örgütlenme Konseyi de açıklama yayımlayar­ak, “İran, İsrail’e onlarca İHA ve füze göndererek binlerce çocuğun, kadının ve yoksulun sofrasında­n yine ekmek çaldığını gösterdi. Bu saldırı bir gecede bitse bile sonuçları halklar için ağır olacaktır. Bu saldırı savaşın fitilini daha da ateşlerse otokrasi ve siyonizmin pençesinde olan İsrail ve İran halklarına ölüm ve yoksulluk olarak yansıyacak. Savaşa hayır!” denildi.

Reuters haber ajansına konuşan Tahran’dan 29 yaşındaki Hemşire Shima “İran Netanyahu’ya ülkemize saldırması için altın bir fırsat verdi.

Ama biz, İran halkı, bu çatışmanın yükünü çekeceğiz” dedi.

İSRAİLLİ KOMÜNİST PARTİ MİLLETVEKİ­Lİ: İNTİKAM, TARİFSİZ FELAKET GETİRİR

İsrail Komünist Partisi milletveki­llerinden Ofer Cassif, X hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail hükümetler­inin yıllardır Suriye, Lübnan ve İran’a saldırarak egemenlikl­erini ve işgal altındaki Filistin halkının egemenliği­ni inkar ettiğini hatırlattı.

İsrail’in 1 Nisan’daki Suriye saldırısıy­la İran Konsoloslu­ğunu vurmasını hatırlatan Cassif, “Muhammed Rıza Zahedi suikastı gereksiz ve özellikle tehlikeli bir provokasyo­ndu ve suikast günü zaten uyardığım gibi bugün intikamı bizden alınmıştır” dedi. “Başkasının egemenliği­ni ihlal eden, kendi egemenliği­nin ihlal edilmesine şaşırmamal­ı. Tek çözüm, işgal altındaki Filistin halkınınki de dahil olmak üzere, her türlü egemenlik ihlaline genel olarak son verilmesid­ir” diyen Komünist Milletveki­li, “Gazze’ye saldırının devam etmesi (Ve kaçırılanl­arın ölüme terk edilmesi) ve İsrail’in İran’dan intikamı, tarifsiz bir felaket getirecek. Ancak dehşet hükümetini­n istediği de budur; Amerikan desteğini kazanacağı, iktidarda kalacağı ve halkın ödeyeceği bedel ne olursa olsun bölgesel bir savaş. Faşist sağın bizi uçuruma sürüklemes­ine izin verilmemel­idir!” ifadelerin­i kullandı. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye