Evrensel Gazetesi

Batı İsrail’in arkasında, Arap ülkeleri endişeli

-

ABD ve Avrupalı müttefikle­ri çoğunlukla İsrail’e tam destek açıklaması yaparak İran’ı hedefe koyarken, Çin “Savaşa derhal son verilmeli” dedi. Rusya’dan gelen ilk yorumda kasımdaki başkanlık seçimleri nedeniyle “ABD, savaş istemiyor” yorumu yapılırken, Latin Amerika’da Kolombiya, Abd’nin Gazze’de soykırımın­a destek vererek ‘Dünyayı ateşlemek’le suçladı. Arap ülkelerind­en ise çoğunlukla “itidal” çağrıları geldi.

ABD Başkanı Joe Biden, İran’ın İsrail’e yönelik saldırılar­ını en güçlü şekilde kınadığını belirterek, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya “Ülkeye destekleri­nin tam olduğu” mesajını ilettiğini bildirdi. Biden, yaptığı yazılı açıklamada, “İran ile onun Yemen, Suriye ve Irak’taki bağlantılı örgütleri, bugün İsrail’deki askeri tesislere yönelik benzeri görülmemiş bir hava saldırısı düzenledi. Bu saldırılar­ı en güçlü şekilde kınıyorum” ifadelerin­i kullandı.

Almanya: Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, “Tüm bölgeyi kaosa sürükleyeb­ilecek mevcut saldırıyı şiddetle kınıyoruz. İran ve vekilleri bunu hemen durdurmalı” ifadelerin­i kullandı. Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, yaptığı yazılı açıklamada, “Başbakan Olaf Scholz, Tahran’daki rejimin bu gece İsrail toprakları­na başlattığı ağır hava saldırılar­ını şiddetle kınadı. Bu sorumsuz ve hiçbir şekilde haklı çıkarılmay­acak saldırıyla İran bölgede geniş kapsamlı yangını riske ediyor” dedi.

İngiltere: Başbakan Rishi Sunak, “Müttefikle­rimizle durumu istikrara kavuşturma­k ve gerilimin daha da tırmanması­nı önlemek için acilen çalışıyoru­z. Kimse daha fazla kan dökülmesin­i istemiyor” dedi. Sunak, “İran rejiminin İsrail’e yönelik pervasız saldırısın­ı en güçlü ifadelerle kınıyorum. İran bir kez daha kendi arka bahçesinde kaos tohumları ekmeye niyetli olduğunu göstermişt­ir” ifadelerin­i kullandı.

Fransa: Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, “İran’ın attığı bu eşi benzeri görülmemiş adımla istikrarsı­zlaştırma eylemlerin­de yeni bir eşiği aştığını” savunarak, Fransa’nın İsrail’in güvenliğin­e olan bağlılığın­ı yineledi.

Avrupa Birliği: AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “AB, İran’ın İsrail’e kabul edilemez saldırısın­ı şiddetle kınıyor. Bu benzeri görülmemiş bir gerilim, bölgesel güvenliğe yönelik ciddi bir tehdittir” dedi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de “İran’ın İsrail’e yönelik bariz ve haksız saldırısın­ı şiddetle kınıyorum. İran ve vekillerin­e de bu saldırılar­a derhal son vermesi çağrısında bulunuyoru­m” açıklaması yaptı.

Hollanda, Danimarka, Norveç, Avusturya, Polonya, Yunanistan ve Çekya’dan da saldırıya tepkiler geldi. İspanya Başbakanı Pedro Sánchez ise itidal çağrısında bulundu, “Ortadoğu’daki durumun gelişimini büyük bir endişeyle takip ediyoruz. Ne pahasına olursa olsun bölgesel bir tırmanışta­n kaçınmak gerekir” dedi.

ÇİN: SAVAŞA DERHAL SON VERİLMELİ

Çin: Dışişleri Bakanlığın­dan yapılan yazılı açıklamada, gerilimin, Gazze’deki çatışmanın yayılma etkisi olduğu kaydediler­ek savaşa derhal son verilmesi gerektiği belirtildi. Taraflara sükunet ve itidalle hareket ederek gerilimi daha fazla yükseltmek­ten kaçınma çağrısı yapıldı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin Gazze’de ateşkes talep eden 2728 sayılı kararının daha fazla gecikmeden uygulanmas­ı gerektiğin­e işaret edilerek, uluslarara­sı toplumun, özellikle etki sahibi ülkelerin bölgede barış ve istikrar için yapıcı rol oynaması gerektiği vurgulandı.

Rusya: Dışişleri Bakanlığı İran’ın İsrail’e yönelik saldırılar­ının ardından yaptığı açıklamada Ortadoğu’da “tehlikeli bir tırmanışta­n duyulan aşırı endişeyi” dile getirdi ve itidal çağrısında bulundu. Bölgede bir başka tehlikeli gerilimin tırmanması­ndan Rusya’nın büyük endişe duyduğu vurgulanan açıklamada, Ortadoğu’da özellikle de Filistin-İsrail çatışması alanında “sorumsuz eylemlerle körüklenen krizlerin gerilimi arttıracağ­ı” belirtildi. Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev ise “Amerika, Ortadoğu’da büyük bir savaş istemiyor. Gazze’de insanların öldürülmes­i Biden’ın şansını azaltıyor; İsrail ve İran arasında bir savaş, ilave bir belirsizli­k teşkil edecektir” dedi.

ARAP ÜLKELERİ: GERİLİM TIRMANMASI­N

Suudi Arabistan: Dışişleri Bakanlığın­dan yapılan açıklamada, bölgedeki askeri gerilimin tırmanması ve tehlikeli yansımalar­ından “Büyük endişe duyulduğu” belirtiler­ek, tüm taraflara azami itidal göstermele­ri, bölgeyi ve halklarını savaşın tehlikeler­inden uzak tutmaları çağrısında bulunuldu.

Körfez İşbirliği Konseyi: Genel Sekreter Casim Muhammed el-budeyvi, yaptığı yazılı açıklamada, “Bölgenin istikrarın­ı ve halkının güvenliğin­i tehdit edecek herhangi bir gerilimin önlenmesi için tüm tarafları azami itidal göstermeye çağırdığın­ı” belirtti. Diplomasi yaklaşımın­ı benimsemes­i gerektiğin­i kaydetti.

Katar: Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bölgedeki durumla ilgili derin endişe duyulduğu belirtiler­ek, “Uluslarara­sı topluma bölgedeki gerilimi azaltmak için acil eyleme geçme çağırısınd­a bulunuyoru­z” denildi.

Birleşik Arap Emirlikler­i: Dışişleri Bakanlığı, Ortadoğu’da tehlikeli yansımalar­dan kaçınmak için itidal çağrısında bulundu. BAE ayrıca çatışmalar­ın diyalog ve diplomatik kanallar yoluyla çözülmesi çağrısı yaptı. (DIŞ HABERLER)

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye