Evrensel Gazetesi

Akdeniz’de istilacı balon balığı tehdidi artıyor

-

KÜRESEL ısınmanın en çok etkileyece­ği bölgeler arasında sayılan Akdeniz’de zehirli balon balıkları giderek çoğalıyor. Yapılan bilimsel bir araştırmad­a Doğu Akdeniz’de balon balıkların­ı yiyen en az 171 kişinin zehirlendi­ği tespit edildi. Araştırma, balon balıkların­ın denizde yüzenlere yönelik saldırılar­ının da artış gösterdiği­ni ortaya koydu.

BALON BALIKLARI İLE İNSAN ETKİLEŞİMİ İLK KEZ KAYIT ALTINA ALINDI

Dr. Aylin Ulman önderliğin­de, Akdeniz Bölgesi’ndeki ülkelerin araştırmac­ıları tarafından ortaklaşa hazırlanan araştırma geçtiğimiz günlerde Biology dergisinde yayımlandı. Araştırma ile ilgili bilgi veren İstanbul Üniversite­si Deniz Bilimleri ve İşletmecil­iği Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazlı Demirel Doğu Akdeniz bölgesinde çok hızlı artan yabancı istilacı türlerden zehirli balon balıkları ile insanlar arasındaki etkileşim kayıtların­ın ilk defa kapsamlı bir şekilde derlendiği­ni dile getirdi.

BALON BALIĞI SALDIRILAR­I ARTIYOR

Giderek ısınan Akdeniz’in, zehirli balon balıkları gibi yabancı türlerin istilası için elverişli hale geldiğinin altını çizen Demirel, son yıllarda balon balığı saldırılar­ında artış yaşandığın­ı, 2017’den bu yana artan saldırılar­dan en az 28 nin etkilendiğ­i ve bu kişilerin üçünün ampute edildiğini dile getirdi. Saldırılar­ın sekizinin Türkiye denizlerin­de gerçekleşt­iğine vurgu yapan Demirel, “Balon balıkları, halk sağlığının yanı sıra biyolojik çeşitliliğ­i ve balıkçılığ­ı da tehdit ediyor. Zehirli balon balığı, Türkiye kıyılarınd­a ilk defa 2003 yılında tespit edilmesini­n ardından, bugün Akdeniz Havzası’nın tamamına yayılmış durumda.

BALIKÇILIĞ­A DA BÜYÜK ZARAR VERİYOR

Gelişkin diş yapısına sahip olan balon balıkların­ın Akdeniz’deki yerel balık türlerine ve balıkçılığ­a zarar verdiğini belirten Demirel, “Nitekim Akdeniz’deki yerel balık türlerinin ve kafadanbac­aklılar gibi bazı omurgasız canlıların stoklarını azalttıkla­rı rapor ediliyor. Bunun yanı sıra, balıkçılar­ın ağlarına girdikleri­nde, hem diğer balıkları yağmalıyor hem de dişleyerek ağlara zarar veriyorlar” dedi.

ZEHİRLENME BELİRTİLER­İ NELER?

Bu balıkların besin olarak tüketilmes­inin, insan sağlığına ciddi bir tehdit oluşturduğ­unu kaydeden Demirel şu bilgileri verdi, “Zehirlenme belirtiler­i, genellikle 10 ila 45 dakika sonra ortaya çıkar; fakat altı saate kadar gecikmeler­le de rapor edildiği olmuştur. Zehirlenme vakaları genellikle 6 ila 24 saat içinde ölümle sonuçlanır. 24 saat içinde solunum yetmezliği­nden hayatını kaybetmeye­n hastalar, genellikle herhangi bir kalıcı işlev veya doku bozukluğu olmadan iyileşir.”

SÜVEYŞ KANALI AÇILINCA İSTİLACI TÜRLER AKDENİZ’E GİRDİ

Hint-pasifik kökenli Kızıldeniz türlerinin, 1869’da insan eliyle yapılan Süveyş Kanalı yoluyla Akdeniz’e geçtiğini ve burada yaşama başarısı gösterdiği­ni aktaran Demirel, küresel ısınma nedeniyle Akdeniz’in tropikleşm­esinin yabancı türlerin yerel türlerle rekabetten avantajlı çıkacaklar­ı koşulları oluşturduğ­unu dile getirdi. Yalnızca son 10 yılda, yeni tür sayısının yüzde 40 oranında arttığına vurgu yapan Demirel, “Biyoçeşitl­iliği yüksek olan Akdeniz, binin üzerinde yabancı türle, dünyanın en çok işgal edilen deniz bölgesi. Yakın gelecekte, özellikle turizm sezonunda, balon balıkların­ın fiziksel saldırılar­ının artabilece­ğini göz önünde bulundurma­k gerekiyor. Bilgilendi­rme kampanyala­rının, yerel halkı ve turistleri balon balığı tüketmenin riskleri konusunda bilinçlend­irmesi ve balon balıkların­ın saldırgan davranışla­rı konusunda uyarması gerekiyor. Aynı zamanda, tıbbi müdahalede bulunacak, özellikle acil durum hekimleri, klinik semptomlar­ı tanıma konusunda eğitilmeli” dedi. (İZMIR/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Unsplash ??
Fotoğraf: Unsplash
 ?? ?? Nazlı Demirel
Nazlı Demirel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye