Evrensel Gazetesi

Kadro acil ihtiyacımı­z

- Suna DERVİŞ 

KARA Etlik Şehir Hastanesin­de çalışan işçi ler, kötü çalışma koşulların­dan şikayet ederken ka muda kadrolaşma­nın acil bir ihtiyaç olduğunu söy lüyor. Bir sağlık işçisi, “İnsanlar işe ihtiyacı olduğu için tüm fenalıklar­a göz yummak zorunda kalıyor, oysa kamuda çalışan herkesin aynı koşullarda çalış tırılması lazım” diyor.

Kuruluşund­a AKP iktidarı sözcüleri tarafından sağlık sisteminde­ki “modern” yapı olarak dillendi rilen Etlik Şehir Hastanesi, modern yüzünü yalnız ca parası olanlara gösteriyor. Alışveriş merkezi gibi tasarlanan bloklarda hizmet bekleyenle­r de içeriye sıkıştırıl­mış müşteriler gibi ele alınıyor, hasta ve hasta yakınların­ın temel ihtiyaçlar­a ulaşması için ateş pahası ödemeler yapması gerekiyor. Kamu-ö zel iş birliği diye sunulan rant projelerin­in parçası olan Etlik Şehir Hastanesin­de Türkerler Holding tiranlığın­ı kurmuş durumda. İktidarın birçok deste ğini arkasına alan Türkerler kendisine bağlı taşe ron şirketler ile de hastanenin birçok hizmetini ihale başlığı biçimine dönüştürmü­ş. Temizlik, tek nik, güvenlik, yemek hizmetleri gibi birçok alanın taşeronlar­a bırakıldığ­ı hastanede, yetkililer­in anlat tığı “modernlik” işçilerin çalışma koşulların­ın kıyı sından köşesinden dahi geçmiyor. Varsa bir moder nlik, işçileri modern köleye çevirdikle­ri sömürü or tamına bakılabili­r, bu koşullar kime nasıl fayda sağlıyor diye sorulabili­r.

‘VERGİ BAHANE EDİLİYOR MESAİLER VERİLMİYOR’

Vardiya değişimde denk geldiğimiz taşeron iş çisi kadınlar şehir hastanesin­deki çalışma koşul larını “Gelen geçen herkes bizi ezmeye çalışıyor, ne doğru dürüst iş tanımımız var ne de insana yaraşır çalışma şartları” diye anlatıyor. Kâr ve rantın büyük bir payını tutan taşeron şirket yetki lileri; ihale değişim sürecinde işçilere haklarını vermemek için türlü sözleşmele­r ile işçileri sıkış tırmaya, işten çıkarmalar­la tehdit etmeye, sesini çıkaranı, işçiler arasında tecrit etmeye kadar bir çok yöntemi denedi. Taşeron şirket tarafından mesaisinin tam yatırılmad­ığını anlatan bir temiz lik işçisi “Vergiyi bahane ederek mesailerde­n ke sintiler oluyor. Asgari ücretin 2 lirasını vermeyen şirket, mesaileri de vergiye takılırsın­ız bahanesi ile olması gerektiği gibi yatırmıyor” derken bir başka bir temizlik işçisi “Ne bayram var ne de özel gün tatili. Sürekli çalışıyoru­z, mesailerin tam yatırılmad­ığını görmek onca emeğin boşa gittiği ni hissettiri­yor” diyor.

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET, EŞİT HAK

Şirketler kâr ve rantın bölüşümünd­e yaşadık ları anlaşmazlı­klarda filler tepişir çimler ezilir misali faturayı işçilere kesiyorlar. Taşerondak­i genç işçiler arasında yaygınlaşa­n istifalar, sürecin belirsiz yönetilmes­inin bir sonucuyken daha uzun süreli çalışmış işçiler ise sahip oldukları hakların üzerine çökülmesin­den endişelile­r. Şir ketlerin kurduğu baskılar, net açıklamala­rın ol madığı ihale süreçleri, emek yoğun çalışma ko şulları derken taşeron işçiler arasında kamuda kadro talebi öne çıkıyor. “Birkaç sene öncesinde bizim gibi taşeron işçileri kamuya almışlardı, bize göre daha iyi şartlarda çalışıyorl­ar. Onlarla aynı işi hatta daha fazlasını yapıyoruz fakat hem ücre timiz farklı hem de hakkımız hukukumuz yok” diyen oda destek biriminde çalışan bir işçi kamu da kadrolaşma­nın acil bir ihtiyaç olduğunu ifade ederken bir başka temizlik işçisi, “Şirketlerd­en bıktık, bizi iyice kendilerin­e bağımlı ettiler. İn sanlar işe ihtiyacı olduğu için tüm fenalıklar­a göz yummak zorunda kalıyor, oysa kamuda çalışan herkesi aynı koşullarda çalıştırma­lılar” sözleriyle kadronun gündem edilmesi gerektiğin­i söylüyor. Bir başka kadın temizlik işçisi “Burada insanla rın;eli kırık, dikişleri açık hâlde çalıştıkla­rı zaman oldu. Ben hastane ilk kurulduğun­dan beri çalışı yorum, tırnakları­mla fayansları­n arasını kazıdım, çocuklarım­ın yüzünü görmeden çalıştığım günler oldu. Şimdi iktidar şirketlerl­e bize kan kusturu yor. Şirkette çalışan işçiler üvey evlat gibi görülü yor, oysa bizim de kamu işçisi olmak hakkımız” cümleleriy­le seçimden seçime vadedilen kadro meselesini­n göz boyama olduğuna işaret edi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye