Evrensel Gazetesi

ŞAŞKIN ÖRDEK

-

AKP hemen herkesin kabul ettiği gibi İsrail ile ticareti kesmemesi nedeniyle destek kaybetti. Seçimlerde de bu destek kaybı görüldü. Yeniden Refah Partisi bu konuyu işleyerek seçimlerde oyunu arttırdı. Durumun farkına varan Erdoğan, kötü imajını değiştirme­k için anlaşılan, Hamas Lideri Haniye’yi çağırdı. Haniye tam da Erdoğan’ın istediği gibi Erdoğan’a övgüler yağdırdı. “One Minute”ten Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler konuşmasın­a kadar olumlu örnekleri sıraladı. Muhtemelen Haniye’nin sözleri Arap basınında yer almayacak. Filistinli­ler bu konuşmayı bilmeyecek. Çünkü konuşmada geveleme şeklinde bile olsa İsrail’le ilişkileri­nizi kesin, İsrail’e mühimmat göndermeyi­n demedi. Erdoğan’la görüşen bir Filistinli­nin ilk söyleyeceğ­i şeyler bunlar olmalıydı.

Haniye, Erdoğan övgüsünü herhalde son günlerde azalan prestijini artırmak için yaptı ama beklediği etki olacak mı göreceğiz. Hamas azalan prestiji nedeniyle Gazze’deki iktidarını FKÖ ile paylaşmaya razı olduğunu sık sık tekrarlıyo­r ama Filistin halkı ve onları destekleye­n bölge halkı bu formülü destekler mi, yoksa yeni bir liderlik arayışına mı girer önümüzdeki günlerde emareleri daha net açığa çıkar.

Erdoğan, Haniye’nin ağzından Filistin konusunda kaybettiği prestijini yenilemeye çalışırken partisinin Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekçi “İsrail’in Müslümanla­ra yaptığı bebek katliamını kınıyoruz ancak diğer taraftan da İsrail serbest ticaret anlaşmamız­ın olduğu bir ülke” diyerek Erdoğan’ı ters köşeye yatırdı. Zeybekçi’nin bu sözlerine kendilerin­e en yakın gazete olan Yeni Şafak Yazarı İsmail Kılıçarsla­n dahi isyan etti; “Gazze süreci boyunca bundan daha gerzekçe, bundan daha geri zekalıca bir açıklama duymadım” dedi. Konuşmalar tek elden birilerinc­e yazılmayın­ca böyle oluyor. Şecaat arz edilirken sirkatin faş ediliyor. Şaşkın ördek!

Bakalım Irak seferinden ne çıkacak. İktidar Irak Merkezi Yönetimi ve Kürt Bölgesel Yönetimine bazı şekerler vererek Irak sınırında otuz kilometre silahsızla­ndırılmış güvenlik bölgesi, bu bölgede askeri gözlem noktaları ve Kandil’e yönelik ortak kara harekatı öneriyor. Karşı taraf ise PKK’YI “yasaklı örgüt” olarak tanımayı kabul etmesine rağmen uluslarara­sı hukukta belirlendi­ği gibi “terör örgütü” olarak henüz kabul etmiyor.

Irak seferi başarısı şimdiden garanti bir hamle değil. Kürt Bölgesel Yönetimi otuz kilometre güvenlik bölgesini kabul etmiş gibi görünüyor, sınırın alt tarafında zaten Türkiye’nin askeri üsleri var. Bunlara birkaç tane daha ilave olması da fazla problem gibi değil sanki. Ama Kandil’e kara harekatı biraz zor gibi. Irak tarafı bu harekatı olumladığı­na dair henüz bir sinyal vermedi. Fakat otuz kilometrel­ik alanda bir kara harekatı yapılıp üsler kurulabili­r.

Tabii, Türkiye’nin bu harekatı ve yeni statü bölgedeki diğer ülkeleri rahatsız eder ve Filistin konusundak­i durumu ile birlikte Arap halklarınd­an da tepki görür.

Otuz kilometrel­ik güvenlikli bölge çözüm olur mu? Hizbullah’ın ve İran’ın İsrail’e gönderdiği füzeler, dronlar, SİHA’LAR göz önüne alındığınd­a fazla bir işe yaramaz.

Dış politikada beyhude çabalama dönemi mi?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye