Evrensel Gazetesi

Boşanmak artık imkansız olacak 

- 

nayasa Mahkemesi, “Ret ile sonuçlanan davalarda üç yıl fiili ayrılık halinde otomatik olarak boşan ma kararı verilir” şeklin deki Türk Medeni Kanun’un 166/3 maddesini tümden iptal etti. Dokuz ay içerisinde Meclis tarafından yeni bir düzenleme yapılmazsa, artık dava sı reddedilen­ler ömür boyu boşana mayacak.

Amaç ve gerekçe ilk bakışta doğru görünmekle birlikte, ne yazık ki sonuç tam da kaş yapalım derken göz çıkar maktır. Çünkü boşanma talebinin red dinden sonra üç yıllık bekleme süresi oldukça uzun bir süredir ve üstelik bu süre içinde eşlerin sadakat yükümlülü ğü de devam etmektedir. Çarpıcı bir ör nek vermek gerekirse 40 yaşında bir ka dının, açacağı boşanma davasının orta lama olarak üç yıl sürdüğü öngörüldü ğünde, buna üç yıl bekleme süresi ekle nirse, evlilik devam ettiği için başka bir birlikteli­k yaşayamaya­cağından, doğur ganlık çağı bile etkilenece­k, belki de bu sebeple çocuk sahibi olamayacak­tır. So nucun rahatsız edici olduğu açıktır. Ni tekim Anayasa Mahkemesi de üç yıllık bekleme süresini Anayasa’nın 13. mad desindeki orantılılı­k ilkesine aykırı bul duğu için iptal etmiştir. Bu gerekçe ma kul ve yerindedir.

Ne var ki iptal kararı verilirken bo şanmanın temel maddesi olan 166/1 göz ardı edilmiş, bundan sonra eşlerin fiili olarak bir araya gelmeyecek­leri, yeni bir vakanın yaşanmayac­ağı bu nedenle de evlilik birliğinin temelinden sarsıldı ğının hiçbir şekilde ispatlanam­ayacağı öngörülmem­iştir. Başka deyişle boşan ma davası, karşı tarafın kusuru ispatlan madığından ya da kendisi tam kusurlu olduğu için reddedilen tarafın açacağı evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebine dayalı her dava ret ile mukad der olması kaçınılmaz­dır. Zira temel boşanma sebebi olan Türk Medeni Ka nunu m. 166/1’de doğrudan kusur yaz masa bile devamındak­i maddede kusu ra atıf vardır ve TMK 2. maddesi gereği de kusurlu olanınlehine sonuç alması olanaksızd­ır. O halde boşanma davası açıldıktan sonra eşlerin bir araya gel meye zorlanamay­acağı için artık fiili olarak bir kusur da söz konusu olama yacağından bu insanlar ömürlerini­n so nuna kadar boşanamaya­caklardır. Oysa üç yıllık süre, insanları istemedikl­eri bir evliliği sürdürmeye zorlamanın abesliği ne karşı bir sigortadır. Bu sigortanın yokluğu, yani üç yıl bekledikte­n sonra boşanma kararının otomatik olarak ve rileceği şeklindeki düzenlemen­in iptali

TÜRKİYE’DE son 20 yılda evlenme oranı düşerken boşanma oranı yükseldi. 2004’te 615 bin 557 olan evlenen çift sayısı 2023’te 565 bin 435’e geriledi. 91 bin 22 olan boşanma sayısı da 171 bin 881’e yükseldi. Boşananlar­ın sayısının yüzde 89 arttığı son 20 yılda; 11 milyon 800 bin 266 çift evlendi, 2 milyon 559 bin 910 çift yollarını ayırdı. 2004-2023 yıllarını kapsayan süreçte 1000 nüfus başına düşen evlenme sayısını ifade

ise boşanmayı daha da imkânsız hale getirmişti­r.

Peki hiç mi çare yoktur? Hakimin as lında hukukçunun TMK m. 1 gereği gö revi çözüm bulmak olmakla birlikte bi zim gibi pozitif hukuk sistemine tabi ül kelerde, bu gibi durumlarda çözüm yeni bir yasal düzenlemey­le mümkün olabil mektedir. Nitekim Anayasa Mahkemesi de kararında, yasama organını işaret et miştir. Yasama organının dokuz aylık süre içerisinde düzenleme yapmaması halinde bu sorun akut hale gelecektir. Bu durumda aile hukukunda uzman olan bir avukat aracılığıy­la terk nedeni ne dayanarak açılacak bir dava ile karşı tarafın ihtara uymaması halinde boşan ma kararı alınabilec­eği gibi yine koşul ları varsa akıl hastalığın­ın ispati halinde de boşanma kararı alınabilir­se de görül düğü üzere bu çözümler çok kısıtlı hu kuki sebepler içindir.

Sonuç olarak, “Reddedilen davalar için sigorta vazifesi gören üç yıllık fiili ayrılık süresi sonunda, otomatik olarak boşanma kararı verilir” düzenlemes­inin Anayasa Mahkemesin­ce iptali, eğer ya sama organı tarafından dokuz aylık sü eden ‘kaba evlenme hızı’ yüzde 37 düştü, ‘kaba boşanma hızı’ yüzde 49 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2023 yılında gerçekleşe­n boşanmalar­ın yüzde 33.4’ü evliliğin ilk 5 yılı, yüzde 21.7’si 6-10 yılı içinde gerçekleşt­i. Geçen yıl 165 bin 51 çift geçimsizli­k, 33 çift cana kast ve fena muamele gibi nedenlerde­n boşandı. Boşanmalar daha çok 30-39 yaşında gerçekleşt­i. (HABER MERKEZİ)

20 YILDA BOŞANMALAR ARTTI, EVLİLİKLER AZALDI

rede uygun bir yasal düzenleme yapıl mazsa, evlilikler­i kağıt üzerinde de kal sa bu insanları istemedikl­eri bir evliliği ömür boyu sürdürmeye zorladığın­dan, niyet edilenin tam aksine sonuç doğura cak ve toplumsal barışı olumsuz etkile yecektir.

Öte yandan hangi süre makuldür so rusu da oldukça çetindir. Bu süre bir ay mı, bir yıl mı, iki yıl mı olmalıdır? Han gi seçenek kabul edilirse edilsin sonuç yine sübjektif ve izafi olacak, her an de ğişebilece­k toplumsal ihtiyaç veya olgu lara göre geç veya erken sayılabile­cek tir. Bunun tartışılma­sı başka ve çok da ha derinlikli bir yazının konusu olmakla birlikte, çözüm yukarıda yazıldığı üzere yasama organındad­ır. Ancak böyle bir düzenleme, bireysel ve toplumsal ya şamda çok temel sonuçlar doğuracağı­n dan ilerdeki olası değişme ve gelişmeler dahi göz önünde bulundurul­arak, me deni hukukçular yanında, siyasetçil­er ve ekonomistl­erle birlikte çok geniş kat manlı olarak tartışılma­lı, aceleye getiril memeli, Türk Medeni Kanun’un eşlere, özellikle de kadınlara sağladığı kurum sal güvenceler gözden kaçırılmam­alıdır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye