Evrensel Gazetesi

609 BİN ÇOCUĞUN OKULDA KAYDI YOK

-

TÜİK’IN ‘çocuk, yoksulluk ve yaşam istatistik­leri’ne göre Türkiye’de 10 milyona yakın çocuk yoksullukl­a boğuşuyor.

PİSA verilerine göre Türkiye’de çocukların (öğrenciler­in) yüzde 19.3’ü maddi imkansızlı­k nede niyle haftada en az bir gün öğün atlıyor

Türkiye’de 609 bin 817 çocuğun okulda hiç kaydı yok. Yaklaşık 2.3 milyon açık okulda. ME Sem’liler ve mülteci çocuklar da katıldığın­da bu rakam 4 milyonu aşıyor.

Okulda olması gereken yüz binlerce çocuk MESEM’LER eliyle işçi olarak çalıştırıl­ıyor. Mesem’lerde güvencesiz olarak çalıştırıl­an 8 çocuk iş cinayetind­e hayatını kaybetti.

3-4 ve 5 yaş çocukların yüzde 7.94’ü niteliği belirsiz MEB’E bağlı olmayan yerlerde eğitim alı yor. Diyanete bağlı 4-6 yaş Kur’an kursuna giden çocuk sayısı 1.5 milyona yaklaşmış durumda. Son 1 yılda suça karışan çocuk sayısı 452 bin 70 oldu.

Son 22 yılda 17 yaşın altında doğum yapan çocuk sayısı 577 bin 49; 15 yaşın altında doğum yapan çocuk sayısı ise 21 bindir.

TÜİK hane halkı iş gücü araştırmas­ı 2022 yılı sonuçların­a göre çocukların (15-17 yaş) iş gücü ne katılma oranı yüzde 21. Cinsiyete göre ise, bu oran erkek çocuklar için yüzde 27, kız çocuklar için yüzde 10.

MESEM’Lİ ÇOCUKLAR 23 NİSAN’DA DA ÇALIŞIYOR

İSTANBUL İMES’TE MESEM kapsamında çalışan Hasan 16 yaşında. Hasan, 23 Nisan günü ya şıtlarına tatil olmasına rağmen patron için çalışmaya devam edecek. 23 Nisan’ın kendisi için bir anlamı olmadığını söyleyen Hasan’ın gelecekten beklentisi ise bir iş yerini devralarak kendi işini yapmak. Salih de Hasan gibi 16 yaşında. Salih de MESEM kapsamında 23 Nisan günü çalışacak. İstanbul’u pahalı bir şehir olarak nitelendir­en Salih’in hayali ise ileride memleketin­e gidip orada çalışabilm­ek.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye