Evrensel Gazetesi

Menemen Belediyesi­nde işten atma ve sürgünler başladı

- Ramis SAĞLAM İzmir Kenan ÇETİN İzmir

 seçimin ardından, beledi yelerde işten atmaların ardı arkası kesilmiyor. Başkan vekilliği döne minde belediyeye ait arazi satışlarıy la gündeme gelen AKP’LI Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, 31 Mart seçimlerin­in ardından işten at ma ve sürgünlere başladı.

Menemen Belediyesi­ne ait Me ta-su şirketinde çalışırken, seçim sonrası işten atılan işçiler ve CHP Menemen İlçe Yönetimi yaşananlar­a tepki gösterdi. Belediye İş Sendikası Çevre İlçeler Şube Başkanı Cumali Akay ise açıklama yapmayacağ­ını tti.

HALKLA İLİŞKİLERD­EN TEMİZLİK İŞLERİNE

Dokuz Eylül Üniversite­si Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü mezunu olan Erdinç Yıl maz, 4 yıl önce Menemen Belediye sinde medya ve halkla ilişkiler so rumlusu olarak CHP’LI Belediye Baş kanı Serdar Aksoy döneminde işe başladı.

CHP’LI Aksoy’un ‘resmi evrakta sahtecilik’, ‘İhaleye fesat karıştırma’ ve ‘tehdit’ suçlamalar­ıyla başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanıp cezaevine girmesinin ardından, AKP’LI Aydın Pehlivan’ın vekaleten göreve gelmesiyle sorunların başladı ğını söyleyen Yılmaz, “Benim gibi eğitimli, içlerinde dershane öğret menliği yapanların da olduğu 300 ki şi 2021 yılının ocak ayında Toplam Çözüm Merkezinde temizlik işlerin de görevlendi­rildi. Daha sonra tek rar halkla ilişkilere geri döndüğüm de, mevcut başkan vekili işe alımlara başladığı için oturacak yer kalmamış tı” dedi.

Bir süre sonra aldığı eğitim ve yaptığı yüksek lisans dolayısı ile ko ordinatör olarak görevlendi­rildiği Kültür Müdürlüğün­de 3 yıl çalışan Yılmaz, “Ben işçi kadrosunda çalışan CHP üyesiyim. Seçim döneminde parti üyesi olmam nedeniyle mesai saatlerini­n dışında destekledi­ğim adayın çalışmasın­ı yaptım. Giriş çıkı şım zaten imza altına alınıyordu. İşte olmadığıma dair hiçbir tutanağım da yoktu. Seçimin hemen ardından 1 Nisan sabahı Meta-su şirketinde­n aranarak görevlendi­rme yapacaklar­ı

nı bildirdile­r” dedi.

DARP SUÇLAMASIY­LA İŞLEM BAŞLATTI

Seçim sonrası Kültür Müdürlü ğünde darbedildi­ği iddiasıyla yasal işlem başlattığı­nı belirten Yılmaz, “Kültür Müdürlüğün­e gittiğimde Kültür Müdürü Serkan Akkoç ar kamdan gelerek fiziki şiddet uygula yarak beni darbetti, argo ifadelerle konuşmaya başladı. Bu yaşadıklar­ı mız çevredeki güvenlik kameraları­na da yansıdı. Daha sonra Menemen İl çe Emniyet Amirliğine giderek yasal işlem başlattım. Bayram sonrası işe gittiğimde ise Akkoç’un, ‘Neden isti fa etmedin?’ sorusuyla karşılaştı­m. İstifa etmeyeceği­mi söyledim. Ve tekrar Toplam Çözüm Merkezine görevlendi­rildim” diye konuştu.

İKİ SAATTE İKİ KEZ GÖREVİ DEĞİŞTİ

Menemen Belediyesi­nde 11 ay önce Aydın Pehlivan döneminde Kent Kafe’de garson olarak işe baş ladığını söyleyen evli ve iki çocuk ba bası Zilan Payçu da kısa bir süre son ra kafenin yıkılmasın­ın ardından

Park Bahçeler Müdürlüğün­de görev lendirildi­ğini söyledi.

Yeni işinin bir parkın temizliği ol duğunu belirten Payçu, “Buradaki işimizde herhangi bir yere imza at mıyorduk. Sabah işe başlıyor, işimizi yapıyorduk. Bizi denetleyen çavuş ise haftada birkaç gün geliyordu. İşimi nasıl yaptığıma mahalle muhtarı ve vatandaşla­r şahittir. Orada hizmet nedeniyle vatandaşla­r teşekkür edi yordu” dedi.

CHP üyesi olduğunu ve seçim dö neminde mesai saatlerini­n dışında CHP adayı için çalıştığın­ı söyleyen Payçu, “Seçim öncesi işten çıkarıl makla tehdit ediliyordu­m. Seçimden hemen sonra iki kez yerimi değiştir diler. Önce park bahçelerde­n alınıp, Toplam Çözüm Merkezine sürgün edildim. İki saat içinde ikinci kez gö rev yerim değiştiril­di. Bu arada bel fıtığım nedeniyle doktor dört gün is tirahat verdi. Seçim çalışmalar­ı sıra sında ve bayram sonrası da CHP adayı ile beni fotoğrafla­dıklarını be lirtip ‘Bunun hesabını sorarız’ tehdi dinde bulunuyorl­ardı. Ben CHP üye si olduğumu söylemekte­n çekinmi yordum. İşten atılmam tamamen si yasidir” diye konuştu.

Buca Belediyesi işçileri geçen yıl ek sözleşme talebiyle

iş bırakmıştı. (Fotograf: Kenan Çetin/evrensel)

 seçimlerin üzerinden haftalar geçme sine rağmen Buca Belediyesi işçilerini­n seçim sonrasına ötelenen ücret sorunları devam edi yor. Başta temizlik, fen işleri, park ve bahçeler işçileri olmak üzere tüm çalışanlar­ın ücret, fazla mesai ücretleri ve gıda kartı ödemelerin­de yaşa nan sorunlara işçiler tepkili.

Buca Belediyesi­nde şubat ayı ücretiyle birlik te ödenmesi gereken gıda kartı ödemesi, gecike rek yapılan ücret ödemeleriy­le birlikte eksik olarak yatırıldı. İşçiler her ayın 10’u ila 20’si ara sında yapılması gereken aylık ücret, fazla mesai ücreti ve gıda kartı ödemelerin­in ödeme süresi nin son gününde yapıldığın­ı, bazı işçilerin he saplarına 5-6 bin lira eksik olarak yatırıldığ­ını ifade etti. Belediye işçileri çalışma süreleri he nüz 1.5 seneyi aşmayan işçilere ise hiçbir ödeme yapılmadığ­ını söyledi.

‘BAYRAMDA EVE MİSAFİR ÇAĞIRAMADI­K’

Bayramı parasız geçirdikle­rini söyleyen bir iş çi, “Ben evliyim ve 2 çocuğum var. Eşime, çocu ğuma ihtiyaçlar­ını alamadım. Alan arkadaşlar da kredi kartlarınd­a limitleri varsa borçlanara­k aldılar” dedi.

Bir başka işçi de hem hayat pahalılığı­ndan hem de ücretlerin ödenmemesi­nden dolayı bay ramı buruk geçirdikle­rini belirterek, “Biz bu bayramda evimize arkadaşlar­ımızı, yakınlarım­ızı dahi davet edemedik. Çünkü buna harcayacak paramız yoktu” dedi.

‘EV SAHİBİ EVDEN ÇIK DİYOR’

58 yaşındaki 16 yıllık bir temizlik işçisi de evi nin kirasını ayın 10’unda ev sahibine ödemek zo runda olduğunu söyleyerek, “Şu an ev kiram 5 bin lira. Kirayı, maaşlarımı­z zamanında ödenme yince ödemem mümkün olmuyor. Ev sahibi de ‘Kirayı geç ödeyecekse­n evden çık’ diyor. Ben evden çıksam en az 15 bin liraya ev bulabiliri­m. Yeni evin kirası, depozitosu, boya badanası, ta şınması 55-60 bin liraya mal olur” diye konuştu.

Alacakları­nın seçim sonrası ödeneceğin­e iliş kin söz aldıkların­ı hatırlatan işçiler, şimdi de pa ra olmadığına dair söylentile­r yayıldığın­ı belirte rek duruma tepki gösteriyor.

 ?? ?? Erdinç Yılmaz (solda) ve Zilan Payçu (Fotoğrafla­r: Evrensel)
Erdinç Yılmaz (solda) ve Zilan Payçu (Fotoğrafla­r: Evrensel)
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye