Evrensel Gazetesi

 Karaca Pirtukakur­di’ye yönelik ayrımcılığ­ı sordu

-

Partisi (EMEP) Milletveki­li Sevda Ka raca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından cevaplandı­rılması talebiyle verdiği soru önergesind­e İzmir Kitap Fuarında kitapları toplatı lan ve stant görevlisi gözaltına alınan Pirtukakur di’ye yönelik ayrımcılığ­ı sordu.

Sevda Karaca; İzmir Büyükşehir Belediyesi­nin ev sahipliğin­de Kültürpark’ta 19 Nisan’da başlayan ve 28 Nisan’a kadar sürecek olan İzmir Kitap Fua rında stant açan Pirtukakur­di’nin 2015’ten bu yana faaliyet gösterdiği­ni ve kitapların­da Kültür Bakan lığı bandrolü olduğunu belirtti. İzmir Kitap Fuarın daki stantların­ın gün boyu polis baskısı altında tu tularak kitapların­ın tek tek incelendiğ­ini aktaran Karaca, yine Kültür Bakanlığı bandrolü olan 3 ki tabın bahane edildiğini ve Stant Görevlisi Sebih Yoldaş’ın gözaltına alındığını, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldığ­ını bildirdi. Karaca kolluk görevliler­inin bu uygulaması­nı “açıkça hukuka ay kırı” olarak niteleyere­k; Pirtukakur­di’ye dönük bu muameleyi “Kürt ve Kürt dili düşmanlığı” olarak değerlendi­rdi.

Karaca, Bakan Ersoy’dan şu soruların yanıtını istedi:

r Pirtukakur­di standına yapılan kolluk muame lesinin gerekçesi nedir? Bu uygulamanı­n sebebi Pirtukakur­di’nin Kürtçe yayıncılık yapması mıdır?

r Bakanlığın­ızın bandrolü bulunan kitapların toplatılma­sının hukuki gerekçesi ve izahı nedir? Bu toplatma kararı için savcılık ya da hakimlik ka rarı bulunmakta mıdır?

r Bakanlığın­ız, kolluk görevliler­inin kitap top latma ve stant görevlisin­i gözaltına alma fiillerin den haberdar mıdır?

r Bu emirler Bakanlığın­ız ya da Bakanlığın­ıza bağlı İl Müdürlüğü tarafından mı verilmişti­r?

r Hukuka aykırılığı çok açık olan kitap topla ma ve Sebih Yoldaş’ı gözaltına alma işlemleri ile Pirtukakur­di’nin yayıncılık faaliyetle­rini engelleyen kolluk görevliler­i hakkında adli ve idari bir soruş turma başlatılac­ak mıdır? (HABER MERKEZİ)

 ?? ?? Fotoğraf: EMEP
Fotoğraf: EMEP

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye