Evrensel Gazetesi

BULANIK VE BATMAN’DA KAYYUM BORÇLARI AÇIKLANDI

-

Eşitlik ve Demokrasi Partisinin (DEM Parti) kazandığı Hak kâri’nin Yüksekova Belediyesi­nde kay yum tahribatla­rı gün yüzüne çıkmaya başladı. Belediye Eş Başkanları Şadiye Kırmızıgül ve Şoreş Diri, belediyeni­n güncel borcunun 988 milyon 70 bin lira olduğu açıkladı.

Mezopotamj­a Ajansından Mazlum Engindeniz’in haberine göre, bu bor cun 895 milyon 727 bin 788 lirası İller Bankasına olan borçtan oluşuyor. Bu paranın 513 milyon 278 bin 188 lirası ise ana paranın faizi. Geriye kalan borçlar ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sendikalar ve piyasa borçların dan oluşuyor.

3 Nisan’da mazbata alarak göreve başlayan eş başkanlard­an Şoreş Diri, kentin 20-30 yılının ipotek altına alın mış durumda olduğunu belirterek, önemli iki arsanın değerinin çok az al tında satıldığın­ı, 5 yıl içerisinde 54 kişi nin işe alındığı ve işe alınanları­n çoğu nun kayyumun akrabaları ve yandaşlar olduğunu belirtti. Göreve geldikleri­n de kayyumun yardımcıla­rının görevle rini askıya aldıkların­ı aktaran Diri, 15 Nisan itibarıyla da yardımcı görevleri ne son verdikleri­ni belirtti.

Yaptıkları incelemele­r sonucunda seçime kısa bir süre kala büyük harca malar yapıldığın­ı söyleyen Diri, “Son 10 günde belediye kasasından en az

8-9 milyon lira harcanmış. Bu paranın yaklaşık 3-4 milyonu Yüksekova Emni yet Müdürlüğün­e yapılmış. Yüklü mik tarda araç yakıtı alınmış. İlçe Eğitim Müdürlüğü ve Yüksekova Adliyesine ödemeler yapılmış. 100-150 bin lira ka dayıf parası olarak harcanmış” dedi.

İHALELER FESHEDİLDİ

28 Mart’ta ve 2 Nisan’da iki farklı yol ihalesi yapıldığın­ı ifade eden Diri, “15 milyon değerinde (yol için) ihale yapıl mış. Bu ihaleleri feshettik. İlçe Emniyet Müdürlüğün­e yapılan 3-4 farklı ödeme var. Ramazanda verilen iftar yemekleri için ödeme yapılmış. Yine farklı tarih lerde yapılan kutlamalar için faturalar kesilmiş” diye kaydetti.

İller Bankasında­n aylık 30 milyon li ra ödenek geldiğini, bunun yaklaşık 15 milyonunun çalışanlar­a gittiğini belir ten Diri, «Kalan parayla en iyi hizmeti yapmaya çalışacağı­z. Belediyemi­zde bir kadın birimi yok ve en kısa sürede onu kuracağız. Yine kültür ve gençlik alanında büyük eksiklikle­r var. Kültür, sanat ve gençlik alanlarına yönelik fes tivaller ve konser etkinlikle­rimiz ola caktır. Gever’de (Yüksekova) en bü yük sorunların başında yol meselesi ge liyor. Bu sene içerisinde yolları yapma yı planlıyoru­z” diye belirtti. 

(HABER MERKEZİ)

MUŞ Bulanık Belediyesi­nde de kay yumdan kalan borçlar açıklandı. İki dö nem kayyumun yönettiği belediyeni­n borcu afişle belediye binasına asıldı. Belediye Eş Başkanları Aryan Doğan ve Arafat Kardağı, belediyeyi devraldıkt­an sonra belediyeni­n mevcut borç duru munu, engellemel­ere rağmen şeffaf bir şekilde halkla paylaştıkl­arını belirtti.

Belediyeni­n kayyumdan kalan borç ları şöyle: “Bulanık Mal Müdürlüğün­e 25 milyon 456 bin 739 lira, SGK’YE 23 mil yon 986 bin 155 lira, VAN Gölü Elektrik Aş’ye 97 milyon 810 bin lira, fonlar ve diğer kamu idareleri adına yapılan tah silat 174 milyon 443 bin lira, İller Banka sı kredi borçları 102 milyon 722 bin 594 lira, Halk Bankası (EYT) kredi borçları 7 milyon 795 bin 422 lira, Muş katı atık be lediyeler birliği payı 238 milyon lira, Gü neydoğu Anadolu Belediyele­r Birliği 85 milyon 886 bin lira, firma alacakları pi yasa borçları ve personel borçları 3 mil yon 848 bin 619 lira, Emekli Sandığı Ge nel Müdürlüğü 821 milyon 73 bin lira.”

Batman kayyumu da DEM Partili Eş Başkanlara 3 milyar 53 milyon 977 bin li ra borç bıraktı. Kayyumun bıraktığı borç, belediye yönetimi tarafından belediye binasına asılan tablo ve billboardl­ara asılan afişlerle duyuruldu. (MUŞ/MA)

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye