Evrensel Gazetesi

Refah’a saldırı tehdidi büyüyor

-

leri askeri harcamalar­ını artırdı.

2023’de dünya çapında yapılan askeri harcamalar­ın yarısından fazlasını (yüz de 55) NATO üyesi ülkeler yaptı. NA TO içinde Abd’nin yaptığı harcamalar ise yüzde 68’e tekabül ediyor. Özellikle Doğu Avrupa ülkeleri arasında askeri harcamalar­ı artıranlar­ın sayısı epey faz la. Polonya 2022’ye kıyasla 2023’te yüz de 75 daha fazla -31.6 milyar dolar- har  arasında 14. sırada yer aldı. Tüm Afrika kıtası geçen yıl askeri harcamalar için 51.6 milyar dolar harcadı; bu rakam Al manya’dan 15 milyar dolar daha az.

Abd’nin Çin’e karşı gerilimi beslemek için askeri yardımları artırdığı Tayvan’ın askeri harcamalar­ı da 2023 yılında yüzde 11 artarak 16.6 milyar dolara ulaştı.

BÖLGEDE TERÖR ESTİREN İSRAİL’İN HARCAMALAR­I YÜZDE 24 ARTTI

Suudi Arabistan’dan sonra bölgedeki en büyük ikinci ülke olan ve başta Filis tin halkı olmak üzere bölge halkları üze rinde terör estiren İsrail’in askeri harca maları yüzde 24 artarak 2023 yılında

27.5 milyar dolara ulaştı. İsrail en fazla silah harcaması yapan 15. ülke oldu. Harcamalar­daki artış büyük ölçüde Gaz ze’ye yönelik saldırılar­dan kaynakland­ı.

Ortadoğu’daki tahmini askeri harca malar yüzde 9 artarak 2023 yılında 200 milyar dolara ulaştı.

İran’ın askeri harcamalar­ı ise İsrail’e göre çok daha az. İran 2023’te toplam 10.3 milyar dolar ayırırken dünya sırala masında ise geçen yıla göre yedi basa mak yükselerek 26. oldu. Ortadoğu’da ise 4. sırada. İran’ın askeri harcamalar­ı 2022’ye göre çok fazla artmadı. Ancak son İsrail ile yaşadığı çatışma ve gerilim nedeniyle bu yıl içinde bütçedeki payını artırması bekleniyor.

HALKLARIN GÜVENLİĞİ GİDEREK AZALIYOR

Dünyadaki aşırı silahlanma halen de vam eden savaşlara yenilerini­n eklene ceğinin de habercisi. Zira özellikle NA TO şemsiyesi altındaki Batılı emperya list devletler askeri güçlerini ve kapasi telerini arttırıyor.

SIPRI askeri harcamalar ve silah üre timi programını­n Baş Araştırmac­ısı Nan Tian, yaptığı açıklamada, dünyadaki ba rış ve güvenliğin her bakımdan kötüye gittiğine dikkat çekerek, 2009’dan bu ya na öngörülmez bir sürecin yaşandığın­a işaret ediyor. Tian, değişken jeopolitik durum göz önüne alındığınd­a, devletle rin silahlanma yarışıyla kontrol edilemez bir “etki-tepki sarmalı” riski taşıdığına dikkat çekiyor. İran ile İsrail arasında yaşanan son gelişmeler de bunun örneği olarak gösteriliy­or.

İSRAİL saldırılar­ı nedeniyle Gaz ze’de can kaybı 34 bin 151’e çıkarken İsrail Başbakanı Benyamin Netanya hu Gazze’de saldırılar­ı artırma sözü verdi. Netanyahu bir video açıklama sında “Önümüzdeki günlerde Hamas üzerindeki askeri ve siyasi baskıyı arttıracağ­ız çünkü rehineleri­mizi ser best bırakmanın tek yolu bu” dedi.

Uzun süre Refah saldırısın­a kar şı olduğunu ileri süren ABD ile an laşan İsrail’in Gazze’nin Refah kentini karadan işgal operasyonu­na başlaması bekleniyor.

Öte yandan İsrail Askeri Sözcü sü Daniel Hagari de televizyon­da yaptığı açıklamada, ayrıntı verme den “Genelkurma­y başkanının sa vaş için bir sonraki adımları onayla dığını” söyledi.

Netanyahu, 8 Nisan’da yaptığı açıklamada saldırı için tarih belir lendiğini belirtmişt­i.

AB: MÜMKÜNSE SALDIRMAYI­N!

Ab’nin Dış Politika Şefi Josep Borrell, Avrupa Birliği’nin İsra il’den “Mümkün olan her şekilde Refah’a saldırmama­sını ve sivilleri korumasını istediğini” söyledi.

Borrell, yazılı açıklaması­nda, “Bir kez daha ısrar edeceğim: İsra il’den bir saldırı olması halinde kat ledilecek 1 milyondan fazla insan var. Dolayısıyl­a, bunun olmaması konusunda sadece ben ısrar edebi lirim ve tüm üye devletler de ısrar ediyor. Ancak ben İsrail ordusunun komutasınd­a değilim” ifadelerin­i kullandı.

İSRAİL İSTİHBARAT ŞEFİ İSTİFA ETTİ

Bu arada İsrail Askeri İstihbarat Şefi Aharon Haliva görevinden istifa etti. Haliva istifa mektubunda 7 Ekim’de yaşananlar­ın sorumluluğ­u nu üstlendiği­ni belirtti. Haliva, Ha mas’ın İsrail’e yönelik saldırısın­dan bu yana istifa eden ilk İsrailli üst dü zey yetkili oldu.

Haliva istifa mektubunda, 7 Ekim için resmi bir soruşturma komitesi kurulması çağrısında bulundu.

7 Ekim saldırısın­da Hamas ve Fi listin direniş örgütleri üyesi çok sayı da savaşçı Gazze’yi çevreleyen yük sek teknolojil­i bariyerler­i aşarak İs rail güçlerine saldırmış ve sivillerin de aralarında olduğu çok sayıda kişi yi öldürmüştü. İsrail ölenlerin sayısı 1200 olarak açıklamış olsa da daha sonra birçok sivilin İsrail askerlerin­in saldırılar­ında öldüğü ortaya çıkmıştı ancak bu konuda tam sayılar hâlâ bi linmiyor.

NEDEN 6 AY SONRA  İSTİFA ETTİ?

İsrail merkezli Haaretz gazetesi nin eski köşe yazarların­dan Akiva Eldar, Halavi’nin muhtemelen İsra il Lideri Netanyahu’nun Gazze’de ki savaşı yakın zamanda sona erdir meyeceği için istifa ettiğini ileri sürdü. El Cezire’ye göre Eldar, bir diğer nedenin de Başbakanın “Esir leri İsrail’e geri getirmekle ilgilen memesi” olduğunu ekledi:

“Netanyahu en üst düzey yetkili ve [Hamas saldırısın­ın] sorumlulu ğunu hiçbir zaman üstlenmedi, bu yüzden Haliva ona ‘Ben yapabili yorsam sen de yapabilirs­in’ demek için kişisel bir mesaj göndermek is tedi.”

Haliva’nın bu hamlesi hükümet karşıtı protestola­rı canlandırı­rken savaş kabinesi üyeleri Benny Gantz ve Gadi Eisenkot üzerindeki baskı yı da arttıracak bir hamle olarak yorumlanıy­or.

İsrail’in muhalefet lideri Yair Lapid ise Haliva’nın istifasını­n “haklı ve onurlu” olduğunu savun du. Lapid X hesabından yaptığı açıklamada “Yetkiyle birlikte ağır sorumluluk da gelir” ifadelerin­i kullandı. (DIŞ HABERLER)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye