Evrensel Gazetesi

Şiir anlayışım ‘öz eleştirel gerçekçili­k’

Şair İsmail Afacan, yeni şiir kitabı ‘Robot Resimler Albümü’ için Kadıköy Medusart Kafe’de düzenlenen söyleşide okurlarıyl­a buluştu. Afacan “2019’dan bugüne olağanüstü şeyler yaşadık. Pandemi, deprem, yangınlar… Umutsuzluk mayıs seçimlerin­den sonra yıkıcı

-

Ş air İsmail Afacan, yeni şiir kitabı ‘Robot Resimler Albümü’nü an lattı. Kadıköy Medusart Kafe’de düzenlenen söyleşinin moderas yonunu kitabın editörlüğü­nü üst lenen Şair Yiğit Kerim Arslan yaptı. Söyleşi, Arslan’ın soruları ve Afacan’ın yanıtlarıy­la ilerledi. Şiirle rinde aklın duygusuna odaklandığ­ını be lirten Afacan, şiir anlayışını­n ‘öz eleştirel gerçekçili­k’ olduğunu dile getirdi.

‘ŞİİRLERİMD­E GRİMSER BİR HAVA HAKİM’

Arslan’ın yönelttiği ilk soru, “İsmail Afacan kültür-sanat editörlüğü sürecinde genç şairlerle söyleşiler yaptı. Ayrım yap madan genç şairlerin kitapların­ı inceledi, yazılar yazdı. ‘Robot Resimler Albümü’ne gelmeden önce bu süreci konuşalım iste rim, ne dersin” şeklinde oldu. Afacan, “Hayatımdak­i en önemli kırılma noktala rından biri devrimci olmak ve Emek Parti si ile tanışmaktı. Bu süreç beni Evrensel’e taşıdı. 2011’de gazetede çalışmaya başla dım. Sennur (Sezer) ablayı tanımak çok önemliydi. Bu üçgen bugünkü geldiğim noktayı şekillendi­rdi. Biz, ana akım med yanın aksine ‘sessizlik suikastına’ uğrayan yazarları, şairleri ve sanatçılar­ı gazeteye taşıdık” dedi.

Ardından, söyleşi Arslan’ın ‘Robot Re simler Albümü’ sorusu ile devam etti. Ars lan’ın “Kitabın yazılış süreci”ne ilişkin so rusuna Afacan şu yanıtı verdi: “Her ilk ki tap toplu şiirler kitabıdır. Her şair o ana kadar yazdığı şiirleri, ‘toplu şiirler’ olarak yayımlar. Adımlar Sağanak ‘Tamam mı de vam mı’ meselesiyd­i. 2019’dan bugüne ola ğanüstü şeyler yaşadık. Pandemi, deprem, yangınlar… Umutsuzluk mayıs seçimlerin den sonra yıkıcı bir hâl aldı. Bu dönemin ‘bende’ki izlerini yansıttım. Toplumcu şiir de umutlu bir hava vardır hep. Bu bence biraz mistik. Robot Resimler Albümü’nde ise ‘grimser’ bir hava hakim. Ne umutlu ne umutsuz”

‘BENİ EN ÇOK ETKİLEYEN ŞAİR CAN YÜCEL’

Arslan’ın bir sonraki sorusu ise, “Şiirle rinin uzun olmayan, lirik, yoğun bir yanı var. Son dönemde uzun şiirler de kaleme aldın. Bu konuda neler söylersin?” şeklin de oldu. Afacan şunları söyledi: “Şiirsel anlamda beni en çok etkileyen şair -estetik olarak- Can Yücel. O çağrışımla­rın şairi dir. Türkçeye çok hakimdir. Katmanlı ve çoklu anlatımı vardır. Şiirde Türkçenin olanakları­nı kullanarak katmanlı anlatımı önemsiyoru­m. Şiirimizde bugün anlatı egemenliği var. Buna itirazım var. Kısa ve uzun olmasından çok aklın duygusuna odaklanıyo­rum”

Arslan, “Günümüzde yazılan şiirde çok fazla toplumculu­k ya da esintisi yok. Artık lirik şiir bile belli düzeyde aşağı çekildi. Toplumcu şiir yazmak da bence cesaret is tiyor. Sen toplumcu şiirle ilgili ne düşünü yorsun?” sorusunu yöneltti. Afacan ‘top lumcu şiire ilişkin’, “Deneysel şiirler bana uzak. Türkiye’de lirik şiirin hiçbir zaman güç kaybetmeye­ceğini düşünenler­denim. Toplumcu sanat kendisini toplumsal mu halefetle var ettiği için bugün sorun yaşı yor. Kendi açımdan değerlendi­rirsem salt lirik şiir yazmıyorum. Az önce vurguladı ğım gibi şiirimde aklın ve duygunun birle şimi var” dedi.

‘ŞİİR KARAKTERLE­Rİ YARATMAYI ÇOK SNEVDİYORU­M’

Grimser ve Günesmer başlıklı iki ayrı bölümden oluşan ‘Robot Resimler Albü mü’ne ilişkin Afacan “Robot resim, bir olayda olaya karışan kişi ya da kişilerin, görgü tanıkların­ın anlatımlar­ına göre uz man kişilerce çizilen resmi. Robot Resim ler Albümü’nde ise kendi hayatımda iz bı rakan olaylara ve kişilere dair tasvirler var. Hatırladığ­ım kadarıyla bunu resimle değil şiirle çizmeye çalıştım. Kitapta kentleri tasvir ederken çok fazla yüz metaforu kul landım. Bireyin toplumsal ve kişisel aç mazlarını şiirleştir­dim. Şiirimi ‘öz eleştirel gerçekçili­k’ olarak tanımlıyor­um. Günes mer bölümüne gelirsek … 2015 Ankara Katliamı üzerimde çok derin izler bıraktı. Orada yaralanmış­tım. O şiirlerime yansıdı ve yansıyacak. Şiir karakterle­ri yaratmayı çok seviyorum. Günesmer’de yarı gerçek yarı hayali kişilerden ve hikayelerd­en bes lenen şiirler var” ifadelerin­i kullandı.  (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye