Evrensel Gazetesi

‘DİYALEKTİK GÖRÜŞÜNÜZÜ ÖNDE TUTUN’

-

 düşe bir gerçeği ekledim” diyen Ahmet Özer için şiir bir düş müdür yoksa ger çek mi?

Şiir, gerçeğin içindeki düş, düşün içindeki gerçektir di yebilirim. Siz yaşa mın en gerçek gö rüntüsünü izlemiş olsanız da onu sa nata dönüştürür­ken estetik düzlemde bir düş gücüne sahip olmanız gerekir.

Şiir, yazın türle rinden biri olmasına karşın dize özgünlüğü, imge zenginliği, sözcük seçimi, çağrışımla­r, göndermele­r… Okuyana so yuttan somuta ivme kazandırır. Nâzım Hikmet Saat 21-22 Şiirleri’ni yazarken şiirin soyutluğun dan Piraye’nin somut gerçeğine yolculuk yapa bilmiştir. Tıpkı Şeyh Bedreddin Destanı’nında, Kuvayi Milliye Destanı’nda olduğu gibi. Ressam renklerden, heykeltıra­ş taştan, tunçtan, mer merden… Müzisyen sesten, şair de sözcükler den yaklaşır özneye. Sonuç gerçekten, düşe yol culuktur.

“Alın Gözlerimi” adlı şiirinizde “Oysa alın gözlerimi / onlarla bakın” diyerek şairin du yarlılığın­a dikkat çekiyorsun­uz. Ancak okur bana göre şairin şiirindeki gizlerin peşinde de ğildir. Onun aklı şiirin kendisinde­ki karşılığın dadır. Şiir anlam saklama/arama oyunudur çoğu zaman okur için…

“Alın gözlerimi” üzerine yaptığın yoruma şunu ekleyebili­rim: Benim gözlerim değildir önde olan, benim düşünceler­imdir. Göz yanıltabil­ir. Bir ger çeğe bakarken aklı kullanmak önemlidir. Daha doğrusu felsefi bakışınızı, diyalektik görüşünüzü önde tutun anlamına gelir bu. Diyalektik bakış tan yoksun kişiler, yanlışa daha kolay varırlar.

Bir sanat yapıtına zaman içinde yeniden bakmanın bir kitabı yeniden okumanın anlamı, onunla belli süreçte yakalanama­yanı da yakala maktır. Yapıt yerindedir ancak kişinin algılarını­n değişimi ona yeni bakış açıları da getirecekt­ir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye