Evrensel Gazetesi

Uluslarara­sı Gazetecili­k Festivali gerçekleşt­irildi

-

TARTIŞMALA­RDA YAPAY ZEKANIN MEDYADA KULLANIMI YER ALDI

ULUSLARARA­SI Gazetecili­k Festi vali’nin 18’incisi tamamlandı. 17-21 Ni san tarihlerin­de, İtalya’nın Perugia ken tinde düzenlenen etkinlikte, dünyanın dört bir yanından gelen yüzlerce gaze teci 188 oturuma katıldı. 539 konuşma cının yer aldığı festivalde 2024’te tartışı lanlara dair Reuters Enstitüsü bir özet hazırladı. Özette medyadaki yapay zeka denemeleri, batının kamu medyası, araştırmac­ı gazetecili­ğin kitlesi gibi tar tışmalar vardı.

Journo.com.tr; Reuters Enstitüsü nün öne çıkardığı 5 maddeyi hazırladı.

■ Medyanın yapay zeka denemele rinde verimli bir alan: Ses

İrlandalı Gazeteci Mark Little, ya pay zekanın haber kuruluşlar­ına ses alanında yeni ürünler yaratmak için sunduğu fırsatlarl­a ilgili paneli yönetti. Haberlerin yapay zeka tarafından sesli olarak okunmasını beğenmeyen­ler ol sa da, kablosuz kulaklıkla­rın yaygınlaş tığı bir dönemde bu sayede gençlere ve okuma güçlüğü çekenlere daha çok ulaşabilmi­şler.

■ Yapay zeka kanunları basın öz gürlüğünü zedeleyebi­lir

Festivalde konuşan bazı gazetecile­r, yapay zeka alanındaki yasal düzenleme lerin basın özgürlüğün­ü bastırmak için kullanılab­ileceğinde­n endişeli.

Hindistanl­ı Editör Ritu Kapur, mev zuat ihtiyacını anladığını ancak hükü metlerin bunu kamusal alan üzerindeki kontroller­ini artırmak için bir bahane olarak kullanabil­eceklerini söyledi.

■ Batı’da kamu medyası kendisini yeniden keşfetmeli

xford Üniversite­sindeki Reuters Gazetecili­k Enstitüsü Direktörü Ras mus Nielsen’ın yönettiği panelde, dün yada kamu medyasının durumu tartışıl dı. Batı’daki kamu medyası üstünde si yasi baskı daha az olsa bile, farklı ne denlerle bu ülkelerde de sorunlar de rinleşiyor. Birleşik Krallık’ın kamu ya yıncısı olan Bbc’den Naja Nielsen, “Korkmadan ve kayırmadan gerçeğin peşinden gitme konusunda çok daha cesur olmalıyız” dedi.

■ Araştırmac­ı gazetecili­k hedef kit leye bulundukla­rı yerde ulaşmalı

AP, Propublica ve Araştırmac­ı Gaze tecilik Bürosundan kıdemli editörler, çalışmalar­ını en çok ihtiyaç duyan kitle ler için nasıl daha erişilebil­ir kılabile ceklerini tartıştı. Propublica “İşçiler İs panyolca müzik radyoların­ı dinliyorla­r dı. Bu yüzden yaşadıklar­ını yerel Dj’lerle paylaştıla­r. Biz de yerel dük kanlara kitapçıkla­r koyduk” dedi. Çift çilerden bu sayede daha fazla bilgi top layan Propublica, ABD taşrasında­ki mandıralar­da göçmen işçilere yönelik emek sömürüsüne ve güvenlik ihlalleri ne dair delilleri ifşa etti.

■etici yapay zeka çağında insan faktörü gazetecili­kte önemini koruyacak

Courtney Radsch’ın yönettiği panel de Julia Angwin, Meredith Broussard ve Dhruv Mehrotra, nitelikli ve derinle mesine araştırmac­ı gazetecili­ğe sahip çıktı. Konuşmacıl­ar, üretici yapay zeka uygulamala­rının şu anda bu tür bir ga zeteciliği başarılı biçimde üretecek ye tenekte olmadığınd­a hemfikir.

Panelde dikkat çekilen bir diğer sorun, yapay zekanın ürettiği içerik lerin, doğruluk standartla­rını henüz karşılayam­adığı ve mutlaka bir insan tarafından denetlenme­si gerektiği gerçeği. (MEDYA SERVİSİ)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye