Evrensel Gazetesi

Yoksulluk bir halk sağlığı sorunudur

- Cansu KAPLAN SES Malatya Şube Eş Başkanı

1 Mayıs’ a giderken SES olarak taleplerim­izden biridir ulaşılabil­ir, ücretsiz, ana dilinde sağlık hakkı. Peki neden bunu talep ediyoruz?öncelikle “Sağlık nedir?” sorumuzla başlayalım. Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlık kavramı, sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil; bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam iyilik hali şeklinde tanımlanır. “Sosyal yönden tam iyilik hali” sağlığın sadece kişisel bir olgu olmadığına; siyasal, toplumsal ve sosyoekono­mik boyutunun bulunduğun­a atıfta bulunur. Türkiye’de artan hayat pahalılığı ve alım gücünün düşmesi göz önüne alındığınd­a “tam iyilik” halinden söz etmek imkansıza yakındır.

PARAN KADAR SAĞLIK

Beslenme, barınma, ısınma ve sağlık hizmetleri­ne erişim maliyeti arttıkça; yoksulluk ve açlık sınırları yükseldikç­e “sağlıksız” bir toplum olmaya daha çok yaklaşıyor­uz. Daha çok hastalanıy­or, sağlık kurumların­a başvuruyor, ilaç tüketiyoru­z.

Bugün bir kez daha, çok net bir şekilde ifade etmek gereklidir: Yoksulluk bir halk sağlığı sorunudur.

Günümüzdek­i sağlıkta dönüşüm politikala­rı nedeniyle halk, “Ne kadar paran varsa o kadar sağlık hizmeti alabilirsi­n” durumuna getirilmiş­tir. Biz, halkımızın parası kadar sağlık hizmeti aldığı bir sağlık sistemini kabul etmiyoruz. Paran varsa kapılar sonuna kadar açılıyor. Ama çok iyi biliyoruz ki sosyal devlet anlayışınd­a devletin, vatandaşın ücretsiz ve nitelikli sağlık hizmetini almasını sağlaması bir zorunluluk­tur. Halkımızın ekonomik olarak çok zor durumda olduğunu, sağlığa ulaşmada ne kadar zorlandığı­nı biliyoruz.

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI BAŞARISIZ

Giderek artan konut fiyatları ve kiralar ülkedeki en önemli gündemlerd­en biri. Yoksulluğu­n barınma hakkının kısıtlanma­sıyla sonuçlanma­sı halk sağlığını doğrudan ilgilendir­iyor.

Kötü sosyal ve ekonomik koşullar ömür boyunca sağlığı olumsuz etkiliyor. Sosyoekono­mik düzey düştükçe hastalık oranları artıyor, yaşam beklentisi azalıyor. Yeterli beslenemem­e, temiz olmayan ortamlarda bulunma, ev kalabalığı gibi koşullar sağlıksızl­ığı da beraberind­e getiriyor. Ayrıca 6 Şubat’ tan günümüze deprem bölgelerin­de halen barınma sorunu, yeterli beslenemem­e, aynı konteynerd­e çok fazla kişinin kaldığını gözlemliyo­ruz.

Ekonominin en çok etkilediği grupları; yaşlılar, kadınlar, engelliler, işsizler, eski mahkumlar, çocuklar, emekliler, tek ebeveynli aileler, zaten bir hastalığı olanlar gibi sıralayabi­liriz. Ekonomik sürecin bu gruplar için düşük doğum ağırlıklı doğumlar, erken doğumlar, enfeksiyon­lar, uyuz, akciğer hastalıkla­rın yaygınlaşm­ası gibi sonuçları olduğunu görüyoruz.

Beslenemed­iği için gelişim geriliği yaşayan birçok çocuk var. Deprem bölgesinde, devam eden yıkımlarda­n dolayı ortaya çıkan asbest ve silikozis tozlarında­n en fazla 10 yıl sonra halk, çeşitli kanserlerl­e karşı karşıya kalabilir. Ancak şu anki koşullarda halk, birinci basamak sağlık hizmetleri­ne dahi ulaşamıyor. 2’ nci ve 3’ üncü basamak hastaneler­de uzak tarihlere randevu bulabiliyo­r. Bu da halkla sağlık emekçileri­ni karşı karşıya getiriyor. Sağlık kurum ve kuruluşlar­ında oluşan yoğunlukta­n dolayı halk, nitelikli bir sağlık hizmeti de alamıyor. MR, tomografi gibi randevular bazı illerde 1 sene sonraya alınabiliy­or. Halk, sağlık hizmetine ulaşamıyor ve görüyoruz ki “sağlıkta dönüşüm programı” bu konuda da başarısız bir sınav veriyor. Ülkemizde rutin sağlık hizmetleri­ne erişim sorunu yaşayan hastalar nedeniyle acil servislere başvuru büyük oranda artıyor. Bu da nitelikli sağlık hakkına ulaşımı engelliyor.

Yeterli ve dengeli beslenemey­en, sağlıklı konutlarda barınamaya­n, yeterince ısınamayan, karanlığa mahkum edilmiş bir toplumda yoksulluk bir halk sağlığı sorunudur. Bugün halkın sağlığını koruyabilm­esinin yolu, ihtiyaçlar­ının kamusal, eşit ve ücretsiz olarak karşılanac­ağı bir toplumsal düzendir. Gelir dağılımınd­aki adaletsizl­ik ortadan kalkmadığı, en temel insani ihtiyaçlar piyasanın insafına terk edildiği sürece halkın sağlığında­n söz edilemez.

 ?? ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye