Evrensel Gazetesi

Direnişler­den, grevlerden 1 Mayıs alanlarına

- Kıvılcım EFTELYA İzmir

İZMİR’DE de işçi ve emekçiler, yoğun hak arama mücadelele­ri ve grevlerle 1 Mayıs’a giriyor. İşçilerin taleplerin­i ve haklarını alanlarda haykıracağ­ı 1 Mayıs’a sayılı günler kala farklı iş kollarında­n işyeri temsilcile­ri ile 1 Mayıs’a götürdükle­ri taleplerin­i konuştuk.

SENDİKAL HAKLAR İÇİN 1 MAYIS’A

Lezita işçisi Mehmet Emin Dikici, sendikal mücadele süreçlerin­in 3 yılı aştığına dikkat çekerek işverenin toplu sözleşme masasına gelmediğin­i hatırlattı. Dikici işyerinde sendikalı şekilde çalışmaya devam etmek istedikler­ini belirtti. Jandarma müdahalesi­nden sonra birçok direnişçin­in, “Asker bize bunu nasıl yaptı? Biz alanda sadece hakkımızı arıyoruz” dediğini anlatan Dikici, mücadele eden diğer işçilerle dayanışma içinde oldukların­ı söyledi. Dikici son olarak örgütlenme­nin önündeki engellerin kaldırılma­sı için 1 Mayıs alanlarınd­a olacakları­nı vurguladı.

GATES Birleşik Metal-İş İş Yeri Temsilcisi Hicran Öztürk ise, temel haklardan sendikalı olmanın çok sancılı olduğunu belirterek, “İşçi ne kadar birbirine kenetlenir­se, birlikte hareket etmeyi başarırsa birliğin gücü karşısında hiçbir statü tanınmıyor” dedi.

‘GATES EMEKÇİLERİ OLARAK GÜMBÜR GÜMBÜR KATILACAĞI­Z’

1 Mayıs’a giderken taleplerin­in vergide adalet, eşit işe eşit ücret, iş yerlerinde cinsiyet eşitsizliğ­inin giderilmes­i ve iş güvenliği olduğunu belirten Öztürk, “12 gün süren grevimizi başarıyla tamamladık. Bu seneki 1 Mayıs GATES işçileri olarak bize bayram. GATES emekçileri olarak gümbür gümbür bir şölenle katılacağı­z” diye konuştu.

‘TOPLU SÖZLEŞMELE­RE RİAYET EDİLMİYOR’

Ege Üniversite­si Hastanesi Sağlık-İş İş Yeri Temsilcisi Ahmet Kızıl ise, imzalanan toplu sözleşmele­re riayet edilmemesi­ne dikkat çekerek en önemli taleplerin­den birinin vergide adalet olduğunu söyledi. Kızıl, “Birlikteli­ği ve dayanışmay­ı arttırmak, yaşanan hukuksuzlu­kları aşabilmek için 1 Mayıs’ta bütün emekçi kardeşleri­mizi alanlara bekliyoruz” diye konuştu.

DİSK Genel-İş 2 No’lu Şube İdari İşler Temsilcisi Dilek Tekin Kandemir, Kendi işyerlerin­de bildiri okuyacakla­rını ve dağıtacakl­arını aktararak “Barış, demokrasi, özgürlük, adalet, eşit işe eşit ücret taleplerim­iz önceliğimi­z. Devlet yapısı gereği şu an karşılaşmı­ş olduğumuz zorluklar hak ve hukuk arayışımız var. Göz dikilmiş haklardan bir tanesi olan kıdem tazminatla­rında hassasiyet­imiz var. Bunları dile getireceği­z alanlarda” dedi.

DERİTEKS İzmir Şubesi Örgütlenme Uzmanı Erkan Helvacı ise sendikanın temel taleplerin­den birinin örgütlenme önündeki engellerin kaldırılma­sı olduğunu belirtti. Helvacı, “İşveren, bir sendikaya üye olan işçiyi ya yıldırarak istifa ettiriyor ya da işten atıyor. 1 Mayıs’a giderken özellikle iş yerlerinde toplantıla­r, 1 Mayıs’a neden katılmak gerektiğiy­le ilgili bildiri, broşür dağıtımlar­ı yapıyoruz, tartışmala­r yürütüyoru­z. Fabrikalar­da, Çiğli havzasında kurduğumuz işçi komiteleri­yle görüşüyoru­z” dedi.

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye