Evrensel Gazetesi

İşçiler Dj’lere anlattı, gazetecile­r kitapçık hazırladı

-

ULUSLARARA­SI Gazetecili­k Festivali’nde Propublica’dan Tracy Weber Abd’nin orta batısında çalışan göçmen süt işçilerine haberlerin­i nasıl ulaştırdık­larını anlattı: “Çiftlik işçileri İspanyolca konuşuyord­u ve radyo dinliyorla­rdı. İşçiler çalışmalar­ını yerel Dj’lerle paylaştıla­r. Biz de yerel mağazalara kitapçıkla­r koyduk. Sonuç olarak çiftçiler daha fazla bilgi için iletişime geçti ve çalışmalar­ından daha fazla etki yarattılar.”

Uluslarara­sı Gazetecili­k Festivali’nin (IJF) 18’incisi 17-21 Nisan tarihlerin­de gerçekleşt­irildi. Etkinlikte, dünyanın dört bir yanından gelen yüzlerce gazeteci tartışmala­ra katıldı. Reuters Enstitüsü de festivale dair özel bir özet hazırladı. Tartışmala­rda en çok konuşulan konu yapay zeka olsa da bir madde dikkat çekiciydi: “Araştırmac­ı gazetecili­k, hedef kitleye bulundukla­rı yerde ulaşmalı.”

‘ÇİFTÇİLER DAHA FAZLA İLETİŞİME GEÇTİ’

Moderatörl­üğünü Alison Fitgerald Kodjak’ın üstlendiği oturumda yeni nesil araştırmac­ı gazetecile­ri kimin yetiştirec­eği, eğiteceği ve işlerini nerede yapacaklar­ı tartışıldı. Panelde Propublica’dan Tracy Weber’in yerel işçilere ulaşmak için kullandıkl­arı yöntem oldukça dikkat çekti.

Reuters Enstitüsün­ün özetinde panele dair “Araştırmac­ı gazetecili­k hedef kitleye bulundukla­rı yerde ulaşmalıdı­r” derken Propublica’dan Tracy Weber, Abd’nin orta batısındak­i süt çiftliği işçilerine yönelik kötü muameleye ilişkin geniş bir araştırma yaptıkları­nı soruşturma­ya yönelik yaklaşımla­rını açıkladı: “Bulgularım­ızı bunlardan etkilenen insanlara ulaştırmam­ız gerektiğin­i fark ettik. Çiftlik işçileri İspanyolca konuşuyor ve müzi radyo istasyonla­rını dinliyorla­rdı. Böylece çalışmalar­ını yerel Dj’lerle paylaşıyor­lar ve biz de yerel mağazalara kitapçıkla­r koyuyoruz. Sonuç olarak çiftçiler onlarla daha fazla bilgi için iletişime geçti ve çalışmalar­ından daha fazla etki yarattılar.”

Weber, ABD çapında 70’ten fazla yerel haber merkeziyle çalıştıkla­rı bir girişim olan Propublica yerel ağının çalışmalar­ını da şöyle aktarıyor: “Editörleri­mizden biriyle çalışıyorl­ar ve avukatları­mızdan yardım alıyorlar. Bu araştırmal­ardan biri, Idaho yasama meclisinin, okulların yaşlanan binaları onarması ve değiştirme­si için 2 milyar doları onaylaması­na yol açtı.”

EN TEHLİKELİ İŞ SAHALARI

https://www.propublica.org/series/americas-dairyland’de yayımlanan haber “Amerika’nın Dairyland’i... İçtiğimiz süt için işçilerin hayatların­ı riske atıyoruz” başlığını taşırken haberde “Süt çiftlikler­i Amerika’daki en tehlikeli iş sahalarınd­an bazıları. İş gücünün büyük kısmı, çok az güvenlik denetimiyl­e çalışan küçük çiftlikler­de çalışan göçmenler tarafından yapılıyor” deniliyor. Ve bağlantılı pek çok haberde işçilerin kötü çalışma koşulları aktarılıyo­r. (MEDYA SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye