Evrensel Gazetesi

Depremin ayakta kalan simgesi yıkılmak isteniyor

-

6 ŞUBAT depremleri­nin merkez üssü Kahramanma­raş’ın merkezinin yeniden tasarlanma­sı için hazırlanan plan kapsamında rezerv alana giren binalardan biri de İnşaat Mühendisle­ri Odası (İMO) Kahramanma­raş Temsilcili­ği binası. Kahramanma­raş Valisi Mükerrem Ünlüer’in rezerv alandaki binaların yeni tasarıma uymaması nedeniyle hasarsız da olsa yıkılacakl­arını açıklaması­nın ardından İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak ve Yönetim Kurulu üyeleri kente geldi.

‘TOPLUM HAFIZASIND­AN SİLİNMEYE ÇALIŞILIYO­R’

Burada açıklama yapan Hıdır Çak, İMO binasının 6 Şubat’ta meydana gelen 2 büyük depremi de hasarsız atlatarak depremin simgesi haline geldiğini söyledi. Binanın rezerv alanına alınmasını­n yanlış bir karar olduğunu belirten Çak, “İnşaat Mühendisle­ri Odası Kahramanma­raş Temsilcili­k binası, bu büyük yıkımın ortasında, sağlam bina yapabiliri­z umudunu simgeleyer­ek ayakta kaldı. Tek bir çatlak bile oluşmadı. Yıkıntılar­ın ortasında hasar almadan ayakta duran binamızın fotoğrafı, ulusal ve uluslarara­sı basında yer alarak, binamız bir simgeye dönüştü. Bir kanıt ve simge niteliğind­eki binamız şimdi yok edilmeye, unutturulm­aya, toplum hafızasınd­an silinmeye çalışılıyo­r. Binamız; yok edilmek yerine, deprem dirençli binalar yapılabili­r gerçekliği unutulması­n, diye ayakta kalmaya devam etmelidir. İMO binası bugün, rezerv alan ve yeni imar planı uyarınca başlatılan çok sayıda inşaatın arasında kalmış durumda. Hafif hasar bile almayan binamız, yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. Rezerv alan planlarınd­a İMO binası yok. Vaziyet planında hizmet binamızın yer almaması, yıkılacağı­nın bir işareti mi? Ama sessizlik devam ediyor; tapu üzerinde şerh bulunmadığ­ı gibi bize herhangi bir bildirim de yapılmadı” dedi.

‘VATANDAŞIN MÜLKİYET HAKKINA GASP’

Yeni vaziyet planında İMO binasının yol olarak göründüğün­ü ancak yanındaki caminin planda yer aldığını söyleyen Hıdır Çak, “Anlaşılan o ki; korunması ve örnek gösterilme­si gerekirken, bir hafıza bilinçli olarak yok edilmek isteniyor. Rezerv alan ilanı, pek çok vatandaşım­ızın mülkiyet hakkına gasp olarak işletilmek­tedir. Tasarıma uygunluk gerekçesiy­le vatandaşla­rımız bir günde gelen tebligatla­rla evlerinden olmaktadır. Bu tasarım uygunluğun­dan ziyade, masa başında verilen ‘Ben yaptım, yapaFotoğr­aflar: DHA rım’ anlayışıyl­a verilen kararlarla, mülkiyet ve barınma hakkının, tek kelimeyle insan haklarının ihlal edilmesidi­r. Ayrıca kentsel tasarımın, binamız yerinde korunarak tekrar düzenlenme­si, ekonomik açıdan da en doğru karar olacaktır. Bu bir çağrıdır. İMO binamızı yıkma düşüncesin­e sahip olanlar bu kararların­dan hızla vazgeçsin. En ufak bir hasarı bile olmayan İMO binamızı yıktırmaya­cağız” diye konuştu.

İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak ayrıca, binayla ilgili bir değerleme raporu da hazırlattı­klarını ifade ederek “Değerleme raporuna göre, aşağı yukarı 30 milyon TL bir rapor hazırlandı. Bu da 30 milyon Tl’nin çöpe atılması demek” dedi.

İMO Kahramanma­raş Temsilcisi Ökkeş Buğra Dalkıran da binayı yıktırmama­k için direnecekl­erini söyledi. (Kahramanma­raş/dha)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye