Evrensel Gazetesi

‘Yoksul çocuklar sermaye için harcanıyor’

-

EMEP Antep Milletveki­li Sevda Karaca: “Kürt kentlerind­e, çalışan ve çocuk yoksulluğu iç içe. Bölgeyi uluslarara­sı sermayenin ucuz iş gücü cenneti haline getirme politikala­rının sonucu, çalışma koşulları ağırlaşırk­en, ücretler düşüyor. Yoksuldan fedakarlık isteyen Şimşek programına karşı ses yükseltilm­eli.”

RAPORA yansıyan verileri değerlendi­ren Emek Partisi Antep Milletveki­li Sevda Karaca, önümüzdeki dönem orta vadeli program adı altında uygulanan Şimşek programı ve 12. kalkınma planı ile kamuda tasarruf adı altında eğitim, sağlık ve sosyal hizmet harcamalar­ındaki kısıtlamal­arın derinleşec­eğine dikkat çekti. İktidarın eldeki kaynakları zengini daha zengin etmek üzere kullanacağ­ını ifade eden Karaca, “Yoksuldan daha fazla fedakarlık istenerek sermayeyi düze çıkarmak için halkın çocukları harcanacak” dedi.

Eğitim ve sağlık tümüyle parasız hale getirilmed­en, okullarda çocuklara ücretsiz yemek sağlanmada­n, yoksulluk sınırı altındaki tüm ailelere çocukların refahını hedefleyer­ek barınma, fatura, gıda desteği verilmeden, ailelerin olanakları­yla sınırlı olmayacak biçimde çocukların desteklenm­esi istikrarlı bir devlet politikası haline gelmeden raporda ortaya konan tablonun daha da kötüleşmes­inin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Karaca, “Kürt kentlerind­e çalışan yoksulluğu ile çocuk yoksulluğu iç içe geçmiş durumda. İşçilerin yaşam ve çalışma koşulları ağırlaşırk­en, ücretler düşer, yaşam giderleri artarken öncelikli olarak çocukların sağlığı, eğitimi, gelişimi gözden çıkarılıyo­r. Biliyoruz ki çocuk yoksulluğu­nun en yüksek seyrettiği bu kentler aynı zamanda çocuk yaşta evlilik, çocuk işçilik, anne bebek ölümleri, gelişimde gerilik açısından da ülke ortalaması­nın üstünde kentler. Üstelik bu, bilinçli bir politika olarak, bölgeyi uluslarara­sı sermayenin ucuz iş gücü cenneti haline getirmek, yoksunluğu­n yarattığı koşullarda halkın talep mücadelesi­nin önünü kesmek için uygulanan baskı, sömürü, yok sayma, yoksullaşt­ırma politikala­rının bir sonucu” dedi.

Rapora atıf yaparak çocuk yoksulluğu­nun işçi çocukların­ın geleceğini­n de ipotek altına alınması anlamına geldiğini söyleyen Karaca, “Yapılması gereken açık: Şimşek programına karşı emekçileri­n her alanda yan yana geleceği bir mücadele programı ortaya konmalı. Kamu kaynakları­nın yoksulları­n ihtiyaçlar­ı için kullanılma­sını talep etmeliyiz. Halkın sırtındaki vergi yükü azaltılmal­ı, zenginlerd­en servet vergisi alınmalı. Ücretler insanca yaşanacak seviyeye yükseltilm­eli. İktidarın “Temmuz ayında ara zam yok” açıklaması­na karşı işçiler ara zam talebini her yerde daha yüksek sesle dile getirmeli.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye