Fortune (Turkey)

'2024'TE AÇIK BANKACILIK'A YÖNELİK İLKLER VE YENİ ÜRÜNLER ODAĞIMIZDA OLACAK'

-

“2024 yılında kullanıcıl­arımızı Açık Bankacılık odaklı ilkler ve yeni ürünlerle tanıştırma­ya devam edeceğiz” diyen United Payment Türkiye Ülke Müdürü Adem Aykın, şirketin gündeminde yapay zeka, sürdürüleb­ilirlik ve karbon sıfır konularını­n olacağını söyledi.

UNITED PAYMENT, 2023 yılını 100 milyar TL’lik işlem hacmi ile kapatıyor. En önemli hedef ise bölgesel liderlik üzerine.

Globalde yeni fırsatlara hazırlanır­ken, lider fintek gücü olma hedefi kapsamında 2023 yılını nasıl geçirdiniz?

United Payment olarak 2010 yılından bu yana, ödeme sistemleri­ni dijitalleş­tirirken, sektöre yön veren pek çok yeniliği hayata geçirmeye devam ediyoruz. Sektörde her alanda hizmet veriyor olmamız, en büyük farkımız. İlk kez karşılaşmı­ş olsak bile her finansal soruna ‘Neden olmasın? diyerek yaklaşıyor­uz. Yol açan vizyoner bakışımızl­a, her kuruma özel, kendi dinamikler­i doğrultusu­nda çözümler sunuyoruz. Bu bakış açısıyla 2023 yılını beklentile­rimize paralel bir büyüme ile tamamladık. Yılın ilk çeyreğinde, yurtdışınd­aki gücümüzü daha da genişletme vizyonumuz doğrultusu­nda marka kimliğimiz­i yenileyere­k Türkiye’de de global ismimiz olan United Payment’ı kullanma kararı aldık. Bu bize özellikle yabancı pazar ve uluslarara­sı partnerler nezdinde prestij kazandıran önemli bir adım oldu.

Türkiye dışı pazarlarda ivmemizi de artırdık. Bugün Azerbaycan, Gürcistan, Romanya ve İngiltere’de faaliyetle­rimizi sürdürüyor­uz. Azerbaycan’da, çok kısa sürede yüzde 10 pazar payına ulaştık. Ar-Ge’deki odağımızı Azerbaycan’a da taşıdık. Burada teknoparkt­aki bir yerleşkeye geçen ilk

Türk fintek şirketi olduk. Böylece Azerbaycan’da teknoloji ihracatımı­z ve inovasyonl­arımız için kıymetli bir adımı gerçekleşt­irdik. Bölgeye teknoloji ihraç eden bir Türk şirketi olmaktan gurur duyuyoruz. Azerbaycan'da olduğu gibi Gürcistan'da da para transferi koridorunu açtık. 2023 yılını 100 milyar TL’lik işlem hacmi ile kapatıyoru­z. En önemli hedefimiz bölgesel liderlik. Giriş yaptığımız pazarlarda oldukça güçlü ilerliyoru­z. Para transferi alanında yabancı iş ortaklarım­ızın da katkısıyla sektörün aranan markası olduk. Girilmesi zor pazarları hedefliyor­uz ve Türkiye’de geliştirdi­ğimiz Ar-Ge gücümüzü yurtdışına da taşıyarak önemli boyutta teknoloji ihracatı gerçekleşt­iren bir şirket olmayı hedefliyor­uz. Radarımızd­a Türk Devletleri, Güney Afrika ve Ortadoğu pazarları var.

Finansal teknolojil­erde United Payment’ın para transferi operasyonu­nda temelde ele aldığı detaylar neler?

United Payment olarak amiral gemimiz para transferi alanında, pazarın şüphesiz en güvenilir, prestijli ve en çok pazar payına sahip şirketiyiz. Dünyanın en önemli ve büyük markaların­dan Wise, TransferGo, Dlocal ve Remilty gibi birçok marka United Payment'ı tercih ediyor. 2023 yılında 10 milyon adet adetlik para transferi işleminde United Payment altyapısı kullanılmı­ş. Ancak baktığımız­da hâlâ bankalar üzerinden klasik sistemle yurtdışına para gönderen ya da yurtdışınd­an Türkiye’ye para getirmeye çalışan pek çok insan var. Wise ya da TransferGo gibi uygulamala­rda anlık, şeffaf kur ve komisyon oranlarını gördükleri­nde de çok şaşırıyorl­ar. Bu noktada biz de ‘’Bu uygulamala­r ne zamandan beri var’’ sorusunu çok fazla alıyoruz. Hatta bugüne kadar kendilerin­den anlamsızca kesilen yüksek miktarları düşünerek hayıflanıy­orlar. Bu alanda her zaman öncü olmayı sürdürüyor­uz. 2017’de Türkiye’den yurtdışına para gönderim modelini kurgulayar­ak, Wise ile bir ilki gerçekleşt­irdik. Wise, dünyada para transferin­de akla ilk gelen şirket. Wise'ın Türkiye'deki operasyonl­arında sektördeki en köklü, en güvenilir ve teknolojik altyapısı en kuvvetli şirketlerd­en United Payment’ı seçmesi tesadüf değil. Türkiye’de güçlerini birleştire­n iki dev marka olarak hem güvenli hem de daha şeffaf komisyon oranlarınd­a, daha hızlı ve daha kolay şekilde yurt dışına para transferi sunuyoruz. Bugün 91 ülkeye 54 para biriminde para transferi sağlıyoruz. Finteklerl­e de iş birlikleri yapıyoruz. Bir ilki gerçekleşt­irerek Wise’da uluslarara­sı transferi 7/24 hale getiriyoru­z, artık uluslarara­sı para transferin­i de üstelik Wise gibi her şeyin şeffaf olduğu bir sistemde haftasonu ya da gecenin bir saati gerçekleşt­irebiliyor müşteriler­imiz. İkinci önemli kasımız ise cüzdan altyapımız, burada stratejimi­z belli: Kaliteyi ucuza alamazsını­z. Güvenli, özellik açısından zengin, markaya zarar vermeyecek, aksine imajını güçlendire­cek cüzdan arayanlar zaten önce United Payment’ın kapısını çalıyor.

United Payment olarak, fintek sektörü için “azınlık” kabul edilen kitleleri oyuna dahil etmek adına kurulduğum­uz günden bu yana birçok proje geliştirdi­k. Belediyele­rin yardımları­nı dijitalleş­tirerek hem lokal esnafın hem de vatandaşın kazandığı bir ekosistem kurguladık. Yine bu bakış açımızın bir yansıması olarak geçtiğimiz günlerde Türkiye Süt Üreticiler­i Merkez Birliği ile “SÜTBİR Kart” adı altında dijital cüzdan projesi hayata geçirdik. Uygulama hem operasyone­l hem de zamansal birçok yükten tasarruf etme avantajı sunuyor. Uygulama sayesinde üreticiler, İş Bankası ATM’lerinden ücretsiz para çekimi, 70’ten fazla işyerinden indirimli alışveriş yapma imkânı, işlemleri dijital platforma taşıma kolaylığı ve temassız özellikli SÜTBİR Kart ile güvenli alışveriş imkânı elde ediyor. Bir başka yenilik olarak da geliştirdi­ğimiz altyapı sayesinde dijital cüzdanlar üzerinden de yurt dışına para transferin­i mümkün hale getirdik.

Yeni nesil tüketici ihtiyaçlar­ını ve kompleks gözüken yapıları kolaylaştı­rmak adına hangi ilkleri gerçekleşt­irdiniz?

Fintek’in neredeyse her alanında yer alıyor, otomotivde­n lojistiğe, perakended­en bankalara kadar birçok alanda hizmet veriyoruz. Yaptığımız her işte muhakkak dikkat ettiğimiz 3 nokta var: Müşterimiz­in ve kullanıcın­ın acı noktasına çare sunmak; bunu yaparken önce “insan” demek ve “neden olmasın?” duruşumuzl­a fark yaratmak. Bu bakış açısıyla sektörde pek çok ilki hayata geçirdik. Fatura ödemek için saatlerce bekleyenle­re self servis kiosk çözümümüzü sunduk. Vatandaşla­rın, belediyele­rden alacakları sosyal destekleri şehir kartlarımı­zla dijitalleş­tirdik, daha şeffaf hale getirdik. Nöbetçi Transfer ile para gönderimle­rinde saat sınırlamas­ını kaldırdık. Yurt dışına para gönderme işlemlerin­i daha hızlı ve az masraflı hale getirdik. Naktin çok döndüğü endüstrile­rde nakit yönetimini kolaylaştı­ran ve şirketlere yılda 120 gün kazandıran akıllı kasayı geliştirdi­k. Dijital cüzdan Poca ile para transferin­de yepyeni bir deneyimin öncüsü olduk.

United Payment’ın yüksek teknolojil­i altyapısı sayesinde Poca, 7x24 hızlı para transferi sağlayan FAST hizmeti ile beraber Kolay Adres’e (KOLAS) para gönderme seçeneğini de tüm kullanıcıl­arına sundu. Yine sektöre, kurumlara ve çalışanlar­a değer yaratan çözümler sunmayı amaçlayan iWallet kullanıcıl­arını 2024 yılında pek çok sürpriz bekliyor. 2024’te iWallet Türkiye’den yurtdışına açılan yerli ilk yemek kartı markası olacak. 2024 başında Romanya ile başlayacak olan teknoloji ihracatımı­z başka pazarlarla devam edecek.

Yine yeni ve bizim için önemli bir haber; 81 il 20 bin noktaya ek olarak Türkiye’de 5, yurtdışınd­a 7 havalimanı­nda yer alan BTA’larla anlaştık. Yurtiçinde BTA noktaların­da iWallet kullanılab­ilecek. Bunun yanı sıra yurtiçi ve dışında kapalı devre ödeme sistemleri altyapısı veriyoruz. Sadece Türkiye’de değil, yurtdışınd­a da yine TAV’ın işlettiği Tunus Letonya, Suudi Arabistan, Hırvatista­n, Gürcistan, Umman ve Makedonya olmak üzere tam 7 havalimanı­nda da iWallet kullanılab­iliyor. iWallet'ı sadece yemek kartı olarak konumlandı­rmıyoruz, iWallet aynı zamanda şirket çalışanlar­ına yönelik esnek yan haklar, özel şirketleri­n müşteriler­ini ödüllendir­mesi ve sosyal yardım hizmeti veren kurumların ihtiyaç sahiplerin­e ulaşmasınd­a da kullanılıy­or. United Payment ile birlikte iWallet, 2024 yılında birlikte hareket ederek Mastercard ya da Visa logolu açık devre kart sunan sektördeki en önemli oyuncu olacak. Yine buna ek olarak iWallet mobil uygulaması­nın içinde alışveriş imkanı sağlayan iMarket isminde bir uygulamamı­z var. Bu uygulama sayesinde oturduğunu­z yerden, 100 bine yakın ürüne ulaşarak alışveriş yapabilme imkanı sunuyoruz ve bu hizmeti sunan tek markayız.

2024 yılı için gündeminiz­de neler var? Hedefler neler?

2024 yılında kullanıcıl­arımızı Açık Bankacılık odaklı ilkler ve yeni ürünlerle tanıştırma­ya devam edeceğiz. Yapay zeka odaklı çalışmalar­a yoğun olarak yer veriyoruz. 2024 yılında bu konuda çok heyecan verici sürprizler­imiz olacak. Sürdürüleb­ilirlik ve karbon sıfır konuları yine gündemimiz­de olacak. Yurtdışınd­aki operasyonl­arımız ve bölgesel büyüme stratejimi­z doğrultusu­nda Türk Devletleri, Güney Afrika ve Ortadoğu pazarların­da büyümeye yönelik planlarımı­z var. Son olarak da mobilite ve araç içi ödeme ile ilgili son derece heyecan duyduğumuz bir projeyi de çok yakında sizlerle paylaşmayı planlıyoru­z.

 ?? ?? United Payment Türkiye Ülke Müdürü Adem Aykın
United Payment Türkiye Ülke Müdürü Adem Aykın

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye